machetedidactice.com

„Out of Africa” – o reușită în viața ei

Dumnezeu a creat lumea rotundă pentru ca să nu ni se pară nicăieri că suntem prea departe.

Dacă ați citit vreodată ceva semnat de Isak Dinesen, Pierre Andrézel și Osceola, ei bine, trebuie să știți că acesta este pseudonimul sub care Karen von Blixen-Finecke, eminenta scriitoare daneză, și-a semnat câteva dintre scrieri.

Cele mai cunoscute opere ale sale sunt „Out of Africa” și „Babette’s Feast”.

Născută la 17 aprilie 1885, în Rungsted, Danemarca, baroneasa Blixen a crescut într-o familie de patricieni. Ea era fiica unui ofițer de armată, scriitorul Wilhelm Dinesen, și a soției sale Ingeborg. A fost sora mai mare a deținătorului Crucii Victoria, Thomas Dinesen. Entuziasmul tatălui său pentru povestiri și aventuri au influențat-o puternic pe Karen. De la o vârstă fragedă, autoarea a manifestat o sensibilitate artistică ascuțită. În Copenhaga, a studiat la Academia Regală de Artă și a urmat apoi mai multe școli de artă din Europa.

A început să scrie la începutul anilor 1900 și a debutat cu o scurtă povestire în 1907. S-a căsătorit cu vărul ei de-al doilea, suedez, Baron Bror von Blixen-Finecke. Cuplul s-a mutat în Kenya, care încă era parte a Africii de Est Britanice și acolo au început o afacere cu cafea. Au divorțat în 1921, după ce Blixen a descoperit infidelitatea soțului. Când afacerea cu cafea a eșuat, s-a reîntors în Danemarca, definitiv. A fost dependentă de familia ei și a avut nevoie de sprijin financiar pentru tot restul vieții.

După ce Blixen a părăsit Kenya, casa Bogani – acolo unde avea ferma de cafea – a fost ocupată sporadic până când a fost achiziționată de guvernul danez în 1964 și dată guvernului kenyan ca un cadou pentru independență. În 1985 a început turnarea unui film bazat pe autobiografia lui Blixen, iar Muzeele Naționale din Kenya au achiziționat casa în scopul înființării unui muzeu. Muzeul a fost deschis în 1986.

Muzeul „Karen Blixen”, din Kenya
(sursa foto: copenhagencart.com)
La întoarcerea în țara natală, Karen s-a implicat serios în cariera ei de scriitor. Prima carte, „Seven Gothic Tales”, a semnat-o cu pseudonimul Isak Dinesen. În ea descrie timpul petrecut la plantația de cafea, iar cartea a primit recenzii pozitive, fiind publicată mai întâi în Statele Unite, înainte de a ajunge în librării în Marea Britanie și Danemarca. A fost considerată o capodoperă în Statele Unite și în Marea Britanie, dar nu a fost recunoscută pentru calitățile artistice în patria sa. Criticii danezi au fost mai degrabă rezervați, criticând viziunea elitistă și imaginea exotică a Europei. Mai mult, cartea nu a fost clasificată în nici una dintre mișcările literare în curs. Povestirile au fost plasate în Europa fantezistă, romantică și aristocrată din secolul al XIX-lea, descriind viețile tinerilor rebeli.

Nu același lucru s-a petrecut cu a doua carte publicată, „Out of Africa”, care a avut un succes enorm, așezând-o pe Blixen în rândul scriitorilor stilați. Este o carte semi-autobiografică, în care și-a povestit anii petrecuți în Kenya. S-a abținut să împărtășească detaliile sordide ale mariajului ei, dar și a afacerii sale cu vânătorul englez. Câțiva ani mai târziu cartea a fost ecranizată, obținând un premiu Oscar.

Al doilea război mondial a influențat-o pe Blixen în scrierea unui roman alegoric. „The Angelic Avenger”, care face aluzie la groaza produsă de naziști. A fost foarte apreciată de scriitorii contemporani, cum ar fi Arthur Miller, Truman Capote și Ernest Hemingway. Lui Karen Blixen i s-a acordat medalia daneză Ingenio et Arti din 1950. Nu a primit niciodată Premiul Nobel pentru Literatură, deși a fost selectată de mai multe ori.

Peter Englund, secretar permanent al Academiei Suedeze, a descris-o drept „o greșeală” că Blixen nu a primit Premiul Nobel pentru Literatură, iar Ernest Hemingway a spus că „aș fi fost fericit și mai fericit astăzi dacă premiul [1952] ar fi fost dat acelui frumos scriitor Isak Dinesen.”*

Karen Blixen
(sursa foto: drsales.dk)

Portretul lui Karen Blixen s-a aflat pe partea din față a bancnotei daneze de 50 de coroane din seria 1997, din 7 mai 1999 până la 25 august 2005. A apărut, de asemenea, pe timbrele daneze emise în 1980 și 1996.
La vârsta de 77 de ani, în 1962, ea a murit de malnutriție.

*pseudonim folosit de Karen Blixen

(sursa foto cover: hookedonhouses.net)

Articol apărut în revista online Literatura de azi.

Lasă un răspuns

%d