machetedidactice.com

Balcik iulie 2018 – vacanța la mare – a șasea zi – Cronica unei eclipse de lună perfecte

Curat lucru!
Ziua a șasea a fost aceea a eclipsei de lună pe care am putut-o urmări de aici, în condiții perfecte, dar până la ea a trebuit să parcurgem întreaga zi.
Una care a fost cu cei mai puțini stropi de ploaie și aceea pe la ora 18:30, când ziua de plajă se cam încheiase.

Am început ziua tot la fel de matinali, și cu speranța că soarele va străluci așa, ca-n final de iulie. Nu a fost prea departe de ceea ce știam noi.

Un lucru care nu-mi place aici este organizarea. De dimineață, după ce oamenii încep să mișune, se trezesc și angajații să facă curat. Să măture și să pună substanțe dezinfectante în piscină, să golească coșurile de gunoi și scrumierele, să șteargă șezlongurile de apă și tot așa. Unde mai pui că am zărit pe unul dintre ei care arunca gunoiul după gard, în păduricea pe unde ajungi la plajă. Unii dintre noi suntem incorigibili!
E foarte frumos aici, extrem de multă verdeață, copaci – unul și unul, numai că trebuie personal pentru a întreține toate astea. Iarba e netunsă, copacii netoaletați, florile pline de buruiană, iar toamna deja își arată primele semne prin frunzele uscate de pe jos care nu-s puține. Îți vine să te suflici și să treci la treabă, dar nu pentru asta ai venit tu aici.

După ce am luat micul dejun, ne-am hotărât să rămânem la piscina hotelului. Am putut așa, printre nori și razele de soare care s-au jucat mereu de-a v-ați-ascunselea, să citim ce aveam în plan și să mai tragem cu ochiul la ce ne înconjoară. Nu multă lume, cum spuneam, mulți conaționali de-ai noștri, dar multe apucături și obiceiuri care nu vor însănătoși nația asta degrabă. Vorbe urâte, comportamente indecente, atitudini pe care nu le-ai vrea scoase în evidență printre străini.

Am observat și la masă: persoane care umpleau farfuriile aiurea, cu tot ce se găsea la bufetul suedez, mâncare risipită și foarte mulți oameni supraponderali. Parcă prea mulți!

Vara în care mama avea ochii verzi s-a așezat frumos la suflet, pentru că am reușit să o termin. Am scris despre ea și vă voi împărtăși și vouă părerea mea de cititor.

Luca s-a împrietenit cu un băiat din București și a petrecut cu el întreaga zi. Au stat mult în piscină, dar și la vorbă.

Marinela, de la Chișinău, a sosit la ora stabilită și a urmat o repriză de zbenguit în apă, pe care ea a denumit-o într-un fel, dar eu n-am reținut cum.

Pe înserat am făcut o luuungă plimbare pe malul mării, în sunetele fanfarei care cânta la Castelul Reginei Maria, dar și a forfotei care s-a întețit fiind pe final de săptămână. Sunt și foarte multe pisici, unde te uiți dai de ele, unele mai jucăușe altele mai războinice. Am văzut și câini, dar pisicile sunt net în avantajul lor.

Am ajuns la timp la hotel pentru a putea vedea eclipsa de lună. Din punctul ăsta de vedere suntem niște norocoși, pentru că aici fiind așa de senin, am putut urmări acest fenomen astrologic așa de fascinant. S-a putut urmări perfect, cu o claritate demnă de invidiat, atât luna care dispărea în umbra pământului, dar și planeta Marte, cea pe care nu o prea observi pe cer. Mă rog, noi, care suntem niște amatori.

Nu am avut instrumentele necesare pentru a fotografia însă am instalat pe telefon un telescop care ne-a ajutat să urmărim puțin mai de aproape.

Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă de Lună din anul 2018. Este a doua eclipsă totală, dintr-o serie de trei, care se produc la un interval de circa șase luni. Este și o eclipsă totală centrală, Luna trecând prin centrul umbrei Pământului. Este prima eclipsă centrală de Lună, după cea din 15 iunie 2011.

Întrucât se produce când Luna este aproape de apogeu, această eclipsă va fi cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul al XXI-lea, cu o fază de totalitate de aproape 103 minute. (sursa: wikipedia)

Am stat înveliți cu niște prosoape, pentru că era destul de rece și vântul începuse să bată, până luna a fost acoperită de tot. Apoi ne-am retras. O zi de care ne vom aduce aminte cu drag.

Mâine, sejurul nostru aici se termină. Dar a fost frumos!

Lasă un răspuns

%d