machetedidactice.com

În anul centenarului să vorbim mai mult despre România

Cei 100 de ani care au trecut de la Unirea din 1918 sunt un prilej de a face o retrospectivă a ceea ce s-a petrecut cu țărișoara noastră. Pe toate canalele media există calupuri aniversare, unele mai inspirate iar altele nu. Ca de fiecare dată.

Ca la orice aducere aminte poate e mai bine să scoatem în față ce e bun, cine a făcut ceva care a lăsat urme cândva în mentalul națiunii, să fie cunoscut de semenii săi ca un exemplu bun de urmat. Îmi place campania de pe Europa Fm, acolo unde în cadrul emisiunii 100 de oameni în 100 de zile ai posibilitatea să asculți date despre o personalitate a României. În fiecare zi alta.

Bunăoară, astăzi, la ora 9:03, am putut afla despre Smaranda Brăescu, prima femeie parașutist a României.

Nume grele ale istoriei, muzicii, sportului, literaturii, științelor și din multe alte domenii le veți regăsi amintite aici, iar lectura textelor este așa de frumoasă încât vă va fi imposibil să nu o savurați.

Smaranda Brăescu, prima femeie parașutist a României

Scriam zilele trecute câteva rânduri despre o experiență neplăcută avută cu o bancă de aici, atunci când am fost puși în situația de a aștepta preț de aproape două luni rezolvarea unei probleme care nu a fost generată de noi, dar care ne-a pricinuit mult disconfort și risipă de energie. Spuneam că m-am săturat de țara asta și de toate nefăcutele din ea însă nu mă refeream la țară ca pământ, păduri, dealuri. Pentru că în accepțiunea mea, o țară reprezintă oglinda oamenilor care o populează și care te fac să emiți anumite remarci la adresa ei, fie ele pozitive ori negative.

Nu am tăgăduit niciodată frumusețea reliefului, pe alocuri parcă fantastic, așa cum nu am negat senzațiile de bucurie supremă pe care le-am experimentat la malul mării noastre. Dar de aici și până la a nega răul pe care-l fac cei care sunt la „butoanele” acestei țări este cale lungă. Datorită lor rata emigrație a atins cote alarmante.
Iată ce spune un document din iunie, 2017:

„Diaspora română se cifra, conform estimărilor publicate în 2016, între 3,5 și 4 milioane de cetățeni români stabiliți în străinătate. Dintre aceștia, mai bine de 2,8 milioane trăiesc într-o altă țară membră a Uniunii Europene, unde se regăsesc importante comunități românești, precum cele din Italia – aproximativ 1.150.000 de români înregistrați oficial, Spania – peste 900.000 de cetățeni români.

Cifrele rezultă din statisticile cumulate ale autorităților din statele de reședință, care nu se regăsesc într-o statistică globală ori pe regiuni. Cele mai recente statistici globale privind emigrația din România se regăsesc în studiul ONU din 2015 privind migrația internațională, conform căruia România avea 3,4 milioane de emigranți, dintre care aproximativ 3,2 milioane locuiau în state dezvoltate (3 milioane – în state din Europa)“.

Acestea sunt cifre oficiale. Numărul real al românilor din diaspora este însă mult mai mare de 3,4-4 milioane, depășind probabil 5 milioane. Numai în Italia și Spania, cumulat, își câștigă traiul cel puțin 2,5 milioane de români (și nu 2,05 milioane, cât indică statisticile oficiale). (sursa:romanialirera.ro)

Au plecat oamenii ăștia din țară pentru că „țara era bună”? Atâția medici au ales calea exilului, ei fiind însoțiți de ingineri, it-ști, ori mai știu eu ce alte categorii sociale pentru că aici traiul era bun? Nu, au plecat pentru că nu mai întrevedeau nici o speranță. Poate părea o exprimare aiurea, dar nici un peisaj mirific, nici o floră ori faună deosebită, nici mâcar Delta Dunării ori Transfăgărășanul nu i-au determinat să renunțe la decizia lor. Și asta în ciuda tuturor frumuseților înșiruite aici care din păcate nu țin de foame, sete, ori acoperiș deasupra capului.

Pentru prima data Romania a intrat in top cinci tari europene din care au migrat cei mai multi oameni. Pe primul loc e Marea Britanie cu 4,9 milioane; pe doi, Polonia cu 4,4; Germania, cu 4 milioane si Romania care are in afara tarii numai putin de 3,4 milioane de oameni. Si cei mai multi sunt tineri – in grupa de varsta 30-45 de ani, plus ca majoritatea dintre ei au o meserie, deci golul lasat acasa nu e doar demografic, ci si de productivitate.

Pe ultimul loc e Italia. Am pierdut in ultimii 25 de ani 17% din populatia Romaniei doar prin migratie. Iata de ce:

Vasile Ghetau, Institutul pentru Demografie al Academiei Romane: “Migratia externa a fost o reactie foarte prompta si foarte dura ca dimensiune la situatia economica din tara pe de o parte si la avantajele pe care migrarea intr-o alta tara dezvoltata le poate oferi.” (sursa: știrileprotv.ro)

Despre țara noastră au vorbit și copiii la școală, într-un moment dedicat acestui centenar. Au avut de ilustrat, în interiorul conturului țării, cum anume văd ei România. Din nefericire Luca a fost bolnav și n-a participat, dar într-o zi când m-am dus la școală pentru a rezolva o problemă, am intrat în clasa lor care era goală, copiii fiind la ora de fizică în laborator. Le-am văzut și mi-au plăcut atât de mult încât am fotografiat o parte din ele. Așadar, ceea ce vedeți este rodul imaginației unor școlari de clasa a VI-a. Merită să vă opriți preț de câteva clipe pentru a le privi deoarece spun povești așa de frumoase.
Dacă aș fi fost diriginta lor, i-aș fi provocat să scrie aceste povești, însă nu sunt.

Poate e momentul în care dacă nu intervenim, noi adulții, părinții acestor copii, dar mai cu seamă cei care au puterea decizională în vârful pixului, va fi prea târziu, fenomenul emigrației crescând și mai mult. Și este un fenomen care produce mari traume celor plecați, dar și celor rămași.

Așa că, trezește-te România, pentru că nu mai e vreme! Acum ne ajută și Uniunea Europeană a cărei membri suntem de atâția ani.

Lasă un răspuns

%d