machetedidactice.com

Machete din 2017 la final de an

Mai sunt câteva ore și gata!, 2017 trece la capitolul statistici. Ca fiecare, într-un moment de răgaz, am aruncat o privire în spate pentru a vedea ce anume va fi consemnat în ceea ce mă privește pe mine și machetele meșterite de mine.

A fost un an frumos plin de clinchete de copii. Ele au fost auzite la atelierele pe care le-am ținut alături de ei și de doamnele lor. Pentru fiecare în parte m-am pregătit cu seriozitate și mult drag. În fiecare am încercat să aduc un strop de curiozitate dar mai ales de implicare a copiilor prezenți. Rămân la convingerea că cel mic, care este în plin proces de formare, trebuie să participe activ la învățare. Să pună mâna, să completeze, deseneze, creeze ceva care la final să facă parte dintr-un ansamblu mai complicat.

Am căutat să aduc în fața celor mici tot soiul de povești unele dintre ele scrise de autori români, pentru a-i atrage în lumea misterioasă a cărților. Atâta timp cât totul rămâne la nivel declarativ fără a exista un exemplu din partea adulților, copiii nu vor ști cum să reacționeze și ce să facă.

Tot anul acesta, în plină lună de vară, am bifat și prima mea prezență la o Școală de Vară, acolo unde am avut posibilitatea să lucrez alături de niște copii mai mari și aceasta a fost o provocare pe măsură, nu glumă.

Pe lângă toate acestea am reușit să fac atât machetele cât și proiectele pentru Cercuri Pedagogice ori lecții de grad, fie ele de nivel II ori I, pentru inspecții intermediare ori finale. La fiecare am căutat să existe un element, ori mai multe de originalitate, să fie materiale cu care copiii să interacționeze din plin, cu drag și curiozitate.

Cele mai multe machete le-am confecționat pentru a înfrumuseța ambientul și pentru a scoate în evidență Centrele, Prezența zilei, Responsabilitățile ori Calendarul naturii. Modele au fost multe, unul mai frumos ca altul.

Am întâlnit doamne care mai de care mai drăguțe, dornice de a schimba ceva în activitatea lor alături de copii. De la ele am învățat foarte multe și pentru asta le mulțumesc! Sper și ele să fi avut ce învăța de la mine pentru că îmi plac provocările și proiectele care îmi solicită îndemânarea și creativitatea.

Au existat și momente mai tensionate atunci când coletele nu au fost livrate corespunzător, ori când cele cu care am bătut palma s-au răzgândit însă fără a-mi da de veste. Așa m-am trezit cu colete returnate pentru care a trebuit să dau multe telefoane în demersul de a înțelege ce anume s-a întâmplat. Nu mă deranjează atât de tare acest lucru dacă el îmi este transmis înainte de a trimite coletul. De aici, din momentul împachetării, costurile sunt mari, eu trebuind să plătesc drumul dus-întors dar mai ales, să văd cum anume să procedez pentru a reintra în posesia machetelor. Și nu știu cum se face dar atunci când îmi sunt cerute nu știu câte asigurări că mă țin de cuvânt, eu fiind serioasă în toate colaborările, și când machetele sunt personalizate la niște dimensiuni extrem de mici ori mari, adrisantul să se facă că plouă atunci când sună curierul. Am pretenția de la cei care mă contactează în solicitarea unei colaborări să existe seriozitate maximă și să am parte de același tratament pe care-l ofer eu.

Dar oameni sunt de tot felul și nu știu dacă vreunul dintre noi a fost scutit și de așa experiențe. Îmi doresc ca ideea cea mai potrivită să apară la momentul oportun.

În ciuda acestor episoade, plăcerea de a confecționa machete nu a scăzut nici un pic, din contră, ea accentuându-se. Cum pomeneam la început, anul 2017 se încheie. Cu bune și cu rele, el a făcut parte din viața noastră iar asta trebuie să ne bucure. Nu-mi fac nici un plan și nu-mi doresc pentru Anul Nou ce va începe peste câteva ore decât un lucru: Sănătate!

Asta vă doresc și vouă din toată inima! Restul s-or aranja ele cumva.

Fii binevenit, 2018!

 

Lasă un răspuns

%d