machetedidactice.com

Călătorim cu Roboțel – Joc logic la un Cerc Pedagogic

Jocurile logice atrag tot mai mulți copii iar asta este un lucru benefic. Figurile geometrice sunt extrem de ofertante și cu ajutorul lor se pot crea personaje din povești ori chiar cadre necesare desfășurării lor.

Am avut bucuria de a confecționa materialele pentru un Cerc Pedagogic, acolo unde un Roboțel a cerut ajutor prichindeilor.

Dacă vă întrebați unde-i sunt gura și sprâncenele, ei bine astea au fost atașate de-a lungul întâlnirii iar ele ilustrau bucuria, mirarea ori tristețea în funcție de starea Roboțelului. Ca un detaliu tehnic, figurina are 50 de centimetri iar la spate are atașat un elastic ce permite educatoarei să-l manevreze.

Ce a pățit?
De ce a strigat după ajutor?
Pentru că nava lui s-a prăbușit pe pământ, s-a stricat și a necesitat reparații.

Această navă a constituit piesa principală în jurul căreia s-au organizat activitățile, la final, ea înglobând materialele create de copii la centrele deschise.

Ele au fost în număr de trei, după cum urmează:
Artă – acolo unde cei mici au pictat bucăți din racheta stricată

Construcții – loc unde s-au confecționat diferite modele cu ajutorul figurinelor geometrice

Bibliotecă – aici s-a realizat afișul necesar activității.

Dar să zăbovesc puțin pe racheta Roboțelului. A fost un material elaborat, care a necesitat multă migală și un timp de execuție îndelungat. Pe ea au fost atașate, cu ajutorul velcro-ului figurine geometrice din polistiren, acestea fiind pictate la Centrul Artă. Am ales acestă variantă de a fi atașate pentru a nu întrerupe desfășurarea activității și a optimiza timpul.

Pe toate cele trei laturi ale rachetei, ce avea forma unui triunghi, au fost puse cele patru forme geometrice – cerc, pătrat, dreptunghi, triunghi, figurine ce aveau diferite dimensiuni.

Pe o latură a rachetei am confecționat o trapă, iar la deschiderea ei găseai un loc secret unde doamna a pus niște surprize pentru copii.

Am mai confecționat și două panouri de bord, pe care copiii au lipit figurinele aferente. S-au regăsit trei figurine pătrat * cerc * triunghi, de trei culori roșu * galben * albastru. Postamentul lor era sub formă de dreptunghi din polistiren pe care am atașat un carton, copiii trebuind să folosească lipiciul pentru a-l completa. Precum se observă în imaginea de mai jos, butoanele panoului de comandă au fost conturate pentru a le fi mai ușor copiilor să le completeze. Pe mijlocul panoului am folosit un carton reflectorizant pentru a da efectul de spațiu sau mă rog, de SF. 🙂

Vârful rachetei a fost unul mobil, pentru a sublinia stricăciunile. Copiii, când au găsit racheta, era stricată pentru ca la finalul întâlnirii, datorită muncii lor, să-și recapete forma necesară pentru a se întoarce în spațiu.

Evident că lecția a cuprins toți pașii necesari unei activități făcută cu simț de răspundere. Au existat reactualizări ale informațiilor, tranziții iar copiii au fost extrem de încântați și nerăbdători a-l ajuta pe Roboțel.

Pe final, bucuria reușitei le-a luminat fețele.

Mă bucură orice colaborare din care copiii sunt câștigați. Mulțumesc doamnei Cristina pentru provocare. Inedită, solicitantă, creativă.

Lasă un răspuns

%d