machetedidactice.com

Întrebări firești caută răspuns. Cum le capătă?

În ultima comandă pe care am făcut-o la elefant am strecurat și două cărți de care auzisem dar pe care nu apucasem să le achiziționez, nu știu din ce motive. Dacă s-ar crede că din cauza conținutul, e eronat.
Așadar, Luca s-a întâlnit cu cele două cărticele scrise de Babette Cole, Domnul și Doamna Hormon și Mami nu mi-a spus, acum, poate la cea mai potrivită vârstă.

Așa că, după ce toate lecțiile au fost făcute, la ceas de seară, i le-am adus în față și l-am întrebat dacă vrea să le citească. Răspunsul lui a fost pozitiv și ce a urmat va fi pus la albumul existenței noastre ca reprezentând ceva foarte frumos.

Domnul și doamna Hormon locuiesc în corpul nostru și dorm până când ceasul biologic îi trezește, cam în jurul vârstei de 11 ani. Când se trezesc sunt puși pe fapte mari și pe făcut poțiuni care ne transformă din copii în adulți și ne fac să ne crească păr în locuri ciudate. Pentru fete hormonii produc anumite poțiuni, pentru băieți altele.

Cam așa este pe scurt această poveste care are darul de a deschide cutia cu întrebări și de a ajunge pe tărâmuri pe care, părinții de odinioară nu le prea abordau cu copiii lor. În copilăria mea am auzit de nenumărate ori:

-Lasă că ai să crești și ai să afli singură!

ori

Ai să te măriți și vei găsi toate răspunsurile.

Așa era atunci, un exces de pudoare care nu făcea bine nimănui dar care așa se perpetua de generații. Nu pot spune că era o regulă generală dar ponderea întrebărilor fără răspuns, atunci când subiectul făcea referire la sex, era foarte ridicată.

Nu știu care este vârsta recomandată pentru a citi aceste cărticele, cred că asta depinde foarte mult de părinte. Despre diferențele legate de corpul omenesc se poate vorbi de la vârste mai fragede dar când vine vorba de transformările pe care corpul le suferă, subiectul devine mai delicat și mai greu de rostit. Una e să vorbești cu un copil de 5 ani și alta este situația când aceste discuții au ca partener un copil care este în plină transformare. Pentru că, așa cum scrie în carte, Domnul și doamna Hormon locuiesc în corpul nostru și dorm până când ceasul biologic îi trezește, cam în jurul vârstei de 11 ani.

După primele pagini Luca a spus

Curajoasă carte!

și poate că așa și este.                                                 

Nu-i pentru prima dată când abordăm subiecte de acest gen și pentru că ele se poartă firesc, nu există nici o jenă în a le rosti, indiferent cât de adânci sunt curiozitățile.

Anul trecut, la el în clasă, au avut loc niște episoade în care tenta sexuală a fost pregnantă, aici referindu-mă la rostiri nu la altceva. Prezervativul a fost actorul principal. Despre el, amănuntele au fost aflate atunci, când am eliminat multe nedumeriri. Mi-am adus aminte că și cu primul copil am trecut prin acest episod, dar el era mai mare, în clasa a VII-a. Se pare că acești copii se maturizează mai repede. Ori poate o fi o părere falsă, cine știe?!

Pe baza poveștii scrisă cu atâta umor de Babette Cole, au venit și niște răspunsuri legate de anumite manifestări din afara casei și care nu erau clare pentru că nu erau complete. Am vorbit despre atingeri, cât și cui sunt permise, despre pedofilie și ce anume înseamnă asta. Cum anume trebuie să procedezi dacă consideri că s-a ajuns prea departe cu gesturile celui din fața ta.

Am aflat că există dark web și deep web și ce anume se află acolo.

– Mama, acum poți afla totul de pe internet, dacă ești curios să cauți.

Deasemenea, am vorbit despre diferențele dintre copii, cele fizice, și ce anume provoacă asta.

În ceea ce privește Mami nu mi-a spus, aici discuțiile au fost lipsite de necunoscute, asta pentru că am vorbit despre corpul omenesc, despre naștere și cum are ea loc, cu atât mai mult cu cât în familia noastră, de câteva săptămâni a apărut un bebeluș, prilej să vadă exact ce și cum se întâmplă, de la alăptat la băiță.

 

O remarcă interesantă a venit atunci când a apărut imaginea cu părinții care se încuie în dormitor.

DSCN0970

– De ce este nevoie să mai faci sex dacă a apărut copilul? Nu ăsta este scopul lui? A venit, gata, trebuie să-ți vezi de treabă!

O discuție aparte a fost legată de sarcina nedorită, având în vedere că multe fetițe rămân gravide în jurul vârstei de 12 ani, asta fiind un fenomen îngrijorător nu numai în țara noastră. Și este un fapt real ce nu poate fi neglijat.

Cât despre femeile care se iubesc între ele ori bărbații care fac același lucru nici nu s-a discutat. Nu i s-a părut nimic ieșit din comun și nici nu am insistat deloc. Dealtfel, am căutat să nu provoc eu nici o discuție ci să vin în întâmpinarea necunoscutelor, totul în cel mai firesc mod cu putință dar și cu umor. Nu cu bășcălie!

Aceste două cărțulii pot părea pentru copii mici dar e doar o falsă părere. Sunt de ajutor, cu adevărat, dacă părintele are puterea de a o face. Și înțelepciunea de a-și pregăti copilul pentru eventualele situații din care poate ieși cu bine doar dacă-i informat.

Lasă un răspuns

%d