machetedidactice.com

Machete didactice – Și-ntr-un mușuroi aș locui

Spuneam cândva, tot aici, că mi-ar fi plăcut să locuiesc într-un stup. Iată cum suna atunci acest subiect iar părerea nu mi-am schimbat-o între timp.

Mi-ar fi plăcut să locuiesc într-un stup…

De data asta vin și afirm că și-ntr-un mușuroi mi-ar plăcea să locuiesc poate tot din cauza disciplinei care domnește acolo. Poate că haosul din jurul meu mă face să spun asta. Degringolada din ultima vreme mă obosește teribil și am nevoie, o acută nevoie de ordine și disciplină.
Nu pricep, în ruptul capului, de ce marea majoritate are tendința de a elimina regulile, cele care ne ajută în desfășurarea activităților cotidiene. De la mici la mari, e parcă o întrecere în acest sens. Cum vine careva care vrea să facă ordine, cum e privit chiorâș.
Ei, în mușoroi așa ceva nu e posibil. Există o ierarhie, foarte bine stabilită, iar cei care o încalcă sunt eliminați.

Iată ce scriau terminatorii.ro  într-un articol, despre un traseu prin galeriile unui mușuroi.

Deși datele sunt destul de diferite în legătură cu greutatea pe care o poate duce o furnică, cert este faptul că poate căra o greutate mult mai mare decât greutatea propriului corp. Ba mai mult, au capacitatea de a împinge o greutate de 30 de ori mai mare decât ele.

Acestea au o variată sursă de hrană (plante, insecte, ciuperci, etc) pe care o strâng în stomac. Stomacul furnicii este împărțit în două. O parte pentru ea și o parte pentru mușuroi.

Când o furnică își umple stomacul pentru mușuroi se întoarce și o depozitează la locul stabilit pentru hrană.

Când privim la două furnici care se întâlnesc par să se „îmbrățișeze”, însă ele când se apropie una de cealaltă iar antenele care sunt responsabile de transmiterea tactilă dau semnale că se apropie de ceva, furnicile se depărtează.

Fiecare furnică își știe rolul. Sunt furnici lucrătoare și gunoiere. Furnica șefă sau regina depune ouă cât timp trăiește, fiindu-i necesar doar o singură dată împerecherea cu un trântor. Ouăle sunt duse de către furnicile lucrătoare la soare ziua, iar noaptea în centrul mușuroiului pentru a fi ferite de frig.

O colonie de furnici poate trăi zeci de ani, viața acesteia depinzând de viața reginei. Când aceasta moare, majoritatea coloniilor mor. Însă, sunt și cazuri când regina este înlocuită cu o alta care se va împerechia și va continua să depună ouă.

Iată și un documentar, extrem de interesant, despre furnici.

Și uite așa, o provocare venită de la o doamnă învățătoare care și-a numit clasa, Clasa Furnicuțelor, m-a făcut să locuiesc ceva vreme în această extraordinară lume.

Am confecționat 15 furnicuțe, pentru că acolo, în mușuroi, atâtea vor lucra. 

Pentru ușă, ca mascotă a clasei, am meșterit o furnică studioasă, care a fost aplicată cu ajutorul velcro-ului. 

Tot pentru clasa aceasta am confecționat și un avizier. Putea lipsi de pe el o furnicuță? Precum se vede e de pe la noi, pentru că trăistuța are model național românesc. 🙂

După toate astea pot spune liniștită că aș locui într-un mușuroi. Voi? Riscați?

 

Lasă un răspuns

%d