machetedidactice.com

Machete didactice – Oare cum o fi să asiști la metamorfoza atâtor fluturi? Dar a atâtor copii?

Fluture (Lepidoptera).
Se remarcă față de celelalte grupe de insecte prin aripi cu o suprafață mare, ce sunt acoperite cu solzi colorați, fiind un excelent zburător. Aripile anterioare sunt mai mari comparativ cu cele posterioare și au de regulă forma triunghiulara, coloritul lor fiind foarte divers. Abdomenul este alungit, format din zece segmente. Capul se remarcă prin cei doi ochi compuși foarte mari, plasați lateral, cu antene lungi folosite pentru a detecta mișcările aerului și pentru detectarea mirosului. Aparatul bucal de tip maxilar este prevăzut cu o trompă, adaptat astfel la suptul sucurilor din flori. Picioarele sunt de dimensiuni medii servind mai mult la agățat de diferite suporturi și mai rar la mers.

Fluturii sunt de remarcat prin ciclul lor de viata neobișnuit, de la stadiul de ou, la stadiul larvar de omidă, apoi un stadiu inactiv de pupă li la final metamorfoza în forma de adult cu aripi. Masculii descoperă femelele după miros. În urma împerecherii, femelele își depun ouăle acolo unde larvele au posibilitatea să-și găsească hrana. Larvele fluturilor, de formă tubulară, formate din inele de chitină, sunt caracterizate prin prezența unor false picioare abdominale. Hrana larvelor este de tip fitofag, aparatul bucal fiind primitiv, adaptat pentru rupt și mestecat. Nimfa, sau pupa, este a treia fază a vieții fluturilor, în care omida (larva) încetează să se hrănească își înlătură învelișul exterior și produce pupa rezistentă ce protejează insecta pe durata formării complete a organismului. Ultima faza a metamorfozei o reprezintă adultul.

Majoritatea speciilor de fluturi sunt nocturne, astfel din cele aproximativ 4000 de specii menționate în România, doar circa 100 sunt diurne. Fluturii diurni se remarcă prin aripile mult mai colorate decât a fluturilor nocturni, coloristica fiind un factor de camuflaj și ajutându-i să-și găsească un partener.

Durata de viață a fluturilor este foarte diferită, fiind în medie de 1 sau 2 luni, unele specii pot trăi un an, în timp ce altele nu depășesc câteva ore.
(Sursa: info-delta.ro)

Lasă un răspuns

%d