machetedidactice.com

Școlărel de clasa a V-a * Muzeul Antipa – mereu surprinzător

Spuneam că sosirea la București a programat și o serie de activități pe care ne-am dori să le bifăm în cadrul acestei perioade.
Una dintre ele era legată de vizitarea (de fapt re-re-revizitarea) muzeului Antipa, cel pe care nu-l ocolim în nici o vară.
Un drum pe o vreme splendidă, într-un București nu prea aglomerat ne-a dus către destinația dorită.

Am urmărit, și de această dată, atitudinea copilului față de acest edificiu de cultură și am observat, cu bucurie, că ea a suferit modificări. Aș putea spune, majore.
Un entuziasm și o atenție mai în detaliu a exponatelor ce odinioară erau tratate cu superficialitate.


Am parcurs traseul consacrat acolo unde l-am lăsat pe Luca să ne explice despre animale, cum se numesc, unde trăiesc și alte amănunte pe care el ni le-a împărtășit cu bucurie. A fost ajutat și de componenta electronică a muzeului, cea care e de un real folos vizitatorilor.

După ce am vizitat tot parterul, am urcat la etaj acolo unde s-au privit pietrele prețioase, s-a analizat celula eucariotă și procariotă, diferite sisteme ale corpului omenesc.

Noutatea acestei veri a fost acea a expoziției „Venin, frumuseți de neatins” unde am putut admira diferiți șerpi, broaște dar și insecte a căror venin este mortal pentru om, și nu numai pentru el.

VENIN – FRUMUSEȚI DE NEATINS

1 februarie – 17 septembrie 2017

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită să explorați o nouă expoziție temporară inedită cu exponate vii, dar și cu piese de o valoare inestimabilă din colecțiile muzeului, în perioada 1 Februarie – 17 Septembrie 2017. „Venin – frumuseți de neatins” vă propune să descoperiți lumea fascinantă a câtorva specii veninoase din lumea animală, unele dintre acestea regăsindu-se în clasamentul celor mai veninoase animale din lume.

Știm cu toții că există animale veninoase. Știm că numeroase vietăți – inclusiv unele dintre cele mai comune și de primă utilitate pentru om, precum albinele – au secreții toxice pe care le injectează ca să se apere. Alte specii sunt extrem de periculoase, dacă stăm să ne gândim la șerpi, dar iată că cel mai puternic venin din lumea animală este cel al unui melc! Pentru multe dintre aceste specii, veninul nu reprezintă altceva decât unul dintre „instrumentele” organismului lor pentru supraviețuire.

Expoziția „Venin – frumuseți de neatins” vă provoacă să lăsați prejudecățile și teama față de animalele veninoase la poarta muzeului și să descoperiți frumusețea unică a exponatelor noastre vii. Multe dintre aceste specii de animale provin din locuri extrem de îndepărtate și greu accesibile omului și cu siguranță aproape nimeni nu și-ar dori o întâlnire față în față cu acestea în mediul lor natural. Invităm publicul interesat să profite de această oportunitate și să descopere noua expoziție temporară a Muzeului „Grigore Antipa”, unde vor avea ocazia să admire specii veninoase de șerpi, broaște, arahnide, dar și insecte. De asemenea, vor fi expuse adevărate comori din colecțiile muzeului – piese de o valoare inestimabilă care în mod normal sunt inaccesibile publicului larg.

A fost cu atât mai fascinant cu cât toată primăvara, la Animal Planet, am urmărit seriale cu această temă. La fel de interesante au fost și panourile de pe care se puteau citi informații inedite.

Am zăbovit mult în această secțiune nou apărută a muzeului și acolo mai erau câteva familii cu copiii lor. La una dintre ele, care avea un băiețel mai mare și o fetiță mai mică, cea mică era trecută de la mamă la tată pentru ca năzdrăvanul familiei să nu pățească ceva, el tot atingând acvariile în care se aflau temutele animale și insecte. Sunt fascinante aceste creaturi prin capabilitatea lor de a se adapta tuturor situațiilor în care au fost puse.

Următoarea etapă a vizitei noastre a fost aceea a „Fluturilor tropicali vii” pe care am prins-o în fiecare an. Dar nu știu cum, nu te mai saturi de aceste creaturi atât de diafane. Ai sta acolo la nesfârșit fără a fi cazul să te plictisești.                        

Cam așa fost escapada noastră în fascinanta lume a animalelor înlesnită de Muzeul Antipa. Pentru noi, cei care-l vizităm an de an, el reprezintă o sursă inepuizabilă de învățare. Una în mod extrem de plăcut.
Un singur regret am avut acela de a nu putea participa și Luca la o acțiune a muzeului, aceea denumită „Somnul vine altfel când adormi cu gândul la Deinotherium”

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită vineri pe copiii cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani, să petreacă o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ! Programul debutează pe data de 16 iunie 2017 dar copiii se pot înscrie din timp la oricare dintre edițiile acestei veri: 30 iunie; 7 iulie; 21 iulie; 4 august; 25 august; 1 septembrie; 8 septembrie.
Înscrieri: info@antipa.ro
Costurile de participare sunt de 200 lei/copil, 300 lei/ doi frați, 400 lei/ trei frați.

Dacă aveți drum în București nu evitați acest lăcaș de cultură.

DSCN9993

DSCN9995

 

Lasă un răspuns

%d