machetedidactice.com

Școlărel de clasa a V-a * „Controller-ul de oameni” de David Baddiel

Vizita la Cărturești, alături de Luca, acolo unde am asistat la o prezentare foarte frumoasă a unor impresii de călătorie despre care dacă sunteți curioși puteți citi aici, a prilejuit și întâlnirea cu niște cărți pe care nu le aveam în bibliotecă. Evident!, nu poți ține pasul cu achiziționarea tuturor noutăților, dar în limita posibilităților, multe dintre cărțile pe care ni le dorim le putem avea.
Din toate, Luca a zăbovit mai mult asupra uneia pe care, la plecare, a și menționat că o dorește, iar eu am venit în întâmpinarea dorinței lui.
Deoarece eu nu am citit cartea, l-am rugat pe el, să o povestească pentru a o putea prezenta și altor copii, deoarece merită acest lucru.
Așadar, Luca povestește despre Controller-ul de oameni.

În această carte este vorba despre doi gemeni, Ellie și Fred, care arătau identic iar la școală erau catalogați a fi tocilari, din pricina asta fiind atacați și hărțuiți de alți doi gemeni, bully, colegi cu ei, Isla Și Morris.
Cei doi gemeni conștiincioși proveneau dintr-o familie unde mama lor, Janine, era pasionată de televizor, uitându-se cu infinita pasiune la o emisiune pe nume „Comoara din pod”. Tatăl lor, Eric, era obsedat de mâncare, obez fiind, dar care încerca tot soiul de diete la care renunța după nici o săptămână.
Gemenilor le plăceau aproape aceleași lucruri; matematica, fotbalul, privitul la televizor dar mai ales jocurile video.
Ellie era muuult mai bună la jocuri decât Fred iar jocurile lor preferate erau; Super Mario, Fifa și Street Fighter.
Într-o zi, ducându-se în laboratorul de informatică, au primit un telefon de la Domnul X care le-a zis dacă nu ar dori să încerce noul lui controller. Ei au întrebat dacă e pe gratis, pentru ca mai apoi să-l comande.
Ajunși acasă au aflat de la mama lor că au primit un colet, așa intrând în posesia misteriosului controller.

S-au dus în camera lor și au pornit consola. Controller-ul a venit cu o brățară și atunci când ei au încercat să acceseze  un joc au observat că brățara avea niște led-uri care luminau. Când Fred și-a pus-o iar sora lui a apăsat pe un buton, băiatul a făcut un salt pe care, în mod normal, nu ar fi putut să-l facă. Așa au ajuns la concluzia că acest controller nu controla jocuri ci oameni.

În ziua următoare, la școală lor a avut loc o selecție pentru echipa de fotbal și Fred ajutat de controller a reușit să intre în echipă, lucru care nu s-ar fi întâmplat fără acest nou „prieten”.
Dându-și seama de puterile lui, copiii au rezolvat, la școală, problemele pe care le aveau cu cei doi colegi, cei care-i necăjeau fără motiv. Cu timpul, controller-ul a început să piardă din putere asta pentru că bateria pe care o avea se consuma. Întâlnirea cu Domnul X nu a schimbat cu nimic situația  pentru că au aflat că bateria nu se putea reîncărca.
Datorită puterii controller-ului și acasă au avut loc câteva episoade comice, în unul dintre ele, Eric dansând foarte grațios, „manevrat” de soția lui, care dorind să se uite la televizor folosise telecomanda greșită.
La un moment dat și bullies găsesc un controller iar lucrurile se complică având loc mai multe altercații până când bateria lui Ellie și Fred se termină. Cu ajutorul energiei pure, cea care are puterea de a încărca ceva numai cu puterea dorinței, Fred reușește să iasă cu bine dând ultima lovitură în confruntarea cu Isla și Morris, cea care îi epuizează pe amândoi.

Fred, împreună cu echipa lui de fotbal au trebuit să câștige confruntarea cu o altă echipă, cea care era mereu învingătoare. Neștiind că bateria era epuizată și-n acest fel nemaiavând nici o putere asupra lui, Fred a reușit să joace într-un mare fel ducându-și echipa spre victorie. Așadar, a putut face asta numai cu puterile proprii!

Cam așa sună rezumatul lui Luca.
Ce a învățat: că dacă ești perseverent nu ai cum să nu reușești, fără a fi necesar vreun ajutor din exterior. Totul ține de determinarea proprie și de voință.
Și a mai învățat că totul trebuie să aibă o limită fără ca aceasta să fie impusă de cineva.
Vă invităm la o lectură palpitantă și amuzantă care se va potrivi „mănușă” în această perioadă. Spor la citit!

Lasă un răspuns

%d