machetedidactice.com

Școlărel în clasa a V-a * Încercăm să ne organizăm o vacanță pe sufletul nostru

Au trecut câteva zile de când s-a tras linia de final de an școlar. Am oftat, și-am tot oftat pentru a ne elibera de tensiunea acumulată și ne-am trezit tot la ora 6:30, întrebându-ne ce să facem și încotro s-o luăm.
Luca a avut ieri ultima întâlnire cu doamna de germană și cu asta chiar că a pus punct scrisului pentru o perioadă de o lună. Am stabilit, de comun acord, că până când ne întoarcem din călătorie să nu scrie. Nu știu dacă va rezita până atunci, dar l-am lăsat să aleagă el ce și cum va proceda. Temele pentru vacanță nu sunt foarte multe, la limba română având câteva titluri pe lista de lectură iar la matematică, o serie de teste de recapitulare la ceea ce s-a studiat în clasa a V-a.
Pentru limba română, am de gând ca pe lângă titlurile propuse de doamna profesoară de la școală să mai suplimentăm, mai bine zis – completăm, pentru că vara-i totuși lungă și e păcat să se irosească așa.
Cu amabilitatea a două doamne profesoare, doamna profesoară Andreea Șandru și doamna profesoară Gianina Oprea, am intrat în posesia unor liste de lecturi pentru clasa a VI-a. Veți observa că sunt multe titluri care se regăsesc pe ambele liste dar găsiți și niște plusuri extrem de binevenite.

Listă de lecturi clasa a VI-a varianta 1

Listă de lecturi clasa a VI-a varianta 2

Pentru că multe din ele se regăsesc în biblioteca noastră, iată ce propunere i-am făcut copilului și ce titluri ne-am hotărât să citim vara asta. În ceea ce mă privește, bună parte din ele le-am citit, dar cele mai noi titluri de la Arthur Young îmi fac și mie cu ochiul. 😉

Și să o iau pe teancuri. În primul avem următoarele titluri:

Monica Pillat – Corabia timpului Editura Humanitas

Care-i faza cu cititul? coordonator Liviu Papadima Editura Arthur

Urciorul de aur. Spargatorul de nuci E.T.A. Hoffman

Numără stelele. O poveste din Copenhaga Lois Lowry

Un vrăjitor din Pământșimare Ursula K. Le Guin

Hendrik de Mol și Planeta de Aur K.J. Mecklenfeld

Oscar si Tanti Roz – Eric Emmanuel Schmitt

Piticuţ, zis şi Cinabru E.T.A Hoffman

Copila-Stea – Jerry Spinelli

În teancul din mijloc sunt autorii români, cei care se află în lista obligatorie. Trebuie de citit poezii de Eminescu, ceea ce s-a întâmplat și până acum, poezii de Tudor Arghezi, unde – la fel – s-a citit „Cartea cu jucării”, „Balade vesele și triste” de George Topârceanu – unde, deasemenea, s-au citit mai multe poezii de-a lungul timpului. Din „Momente și schițe” au fost parcurse câteva titluri bune, dar se vor mai completa restul. În ceea ce-l privește pe Mihail Sadoveanu, în afară de „Dumbrava Minunată”, cam bate vântul. Propunerea acestei veri este „Țara de dincolo de negură”. Cu Calistrat Hogaș vom urca „Pe drumuri de munte”.

Din teancul trei fac parte următoarele titluri:

Întrebări mari de la cei mici la care răspund niște oameni foarte importanți – Gemma Elwin Harris

Fata cu picioare de sticla de Ali Shaw

Nesfârșita goană după elefant de Gillian Cross

Absolut tot de Nicola Yoon

Ținutul Țânțarilor de David Arnold

Controller-ul de oameni de David Baddiel

Cam așa arată planul nostru. De-am fi sănătoși să ne putem bucura de ele, de cărți. Spun asta, pentru că de cele mai multe ori nu mă pot abține și citesc și eu. Și-mi face o reală plăcere!

Vacanță cu tihnă și cu activități iubite și dorite!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Școlărel în clasa a V-a * Încercăm să ne organizăm o vacanță pe sufletul nostru”

%d