machetedidactice.com

Școlărel de clasa a V-a – Organisme procariote * bacteria

Am ajuns și la „Plante inferioare”. Un capitol din biologia de clasa a V-a foarte interesant și deschizător de mari întrebări. Iar eu sunt curioasă, ca o mâță, și caut de nu mă mai opresc. Cred că-mi ostoiesc setea asta ce-a rămas de când eram copchil și nu avea cine sta de mine. Deh! eu îs decrețel și pe atunci cheia era la gât și părinții la muncă.

Da să nu mă îndepărtez de bacterii.
Nu știu dacă-i rușine să recunosc, să tot recunosc, că unele și altele îmi erau străine și acum când le aflu că bucur… da ce mă bucur!
Caut materiale pe care să le aduc în fața școlarului și pentru că în limba maternă nu prea găsesc sunt nevoită să adaptez, traduc și confecționez unele după ceea ce găsesc pe la vecinii noștri englezi. Le traduc pentru că doresc a le atașa în articole, și așa, pentru plăcerea mea, pentru că Luca dorește și preferă să le lucreze în engleză.
Așadar, am aflat așa de multe lucruri și am priceput, mai abitir, cum stă treaba cu bacteriile și de ce nu e bine să avem de-a face cu cele care ne pricinuiesc mult rău.

Organismele care nu au un nucleu individualizat se numesc procariote.
Cum majoritatea bacteriilor nu au clorofilă, ele nu-și pot prepara singure hrana. Sunt organisme heterotrofe spre deosebire de plantele verzi care sunt autotrofe.
Sunt bacterii care-și iau hrana din resturile organismelor moarte pe care le descompun iar aceste bacterii poartă denumirea de bacterii saprofite.

Mai există bacterii care se hrănesc cu substanțe organice din corpul organismelor vii iar ele se numesc bacterii parazite.

20150120_050419

Dacă au parte de o viață bună – căldură, hrană, umezeală – bacteriile se înmulțesc rapid dar asta nu înseamnă că se dezvoltă și cresc ci își sporesc numărul. Fiecare bacterie se împarte în două, care, după puțin timp, se divid din nou și tot așa.

Dacă nu au condițiile necesare pentru a se înmulți, ele se învelesc într-o membrană groasă și se transformă în spori. Aceștia pot rezista și câțiva ani în această stare iar când ajung în mediul propice, se dezvoltă.

Spuneam că am confecționat niște fișe după cele pe care a lucrat Luca. Iată-le! Să le folosiți sănătoși! Atunci când veți deschide fișierul veți observa că există și rezolvările, pentru a vă putea confrunta – dacă-i nevoie. 🙂

fisa-organisme-procariote-cu-tot-cu-rezolvare

fisa-despre-antibiotic-cu-tot-cu-rezolvare

20150120_050517

20150120_051240

20150120_052835

Pe lângă fișa despre bacterii, am găsit una care mi-a plăcut foarte mult. Aici, e foarte clar explicat ce înseamnă antibiotic și de ce este bine să cunoaștem importanța și însemnătatea lui. Cum consumul de antibiotice de la noi a atins cote alarmante, poate e bine ca cei mici dar și cei mari deopotrivă, să vadă și înțeleagă cum anume acționează acesta. Și să nu creadă că dacă bacteria are dimensiuni infinitezimale trebuie tratată cu dispreț. Se pare că în multe cazuri ne dă atât de tare de furcă, pentru a ne da seama când ne însănătoșim unde și de ce am greșit. Multe din boli au căpătat rezistență la antibiotice tocmai din această pricină.

img720

img719

Și pentru a nu încheia într-o notă pesimistă, trebuie să amintesc faptul că există și bacterii folositoare care au o mare importanță în viața omului. Ele sunt responsabile cu transformarea laptelui în iaurt, vinului în oțet ori a varzei dulci în varză murată.

Vă doresc sănătate multă în compania bacteriilor folositoare!

Lasă un răspuns