machetedidactice.com

Școlărel de clasa a V-a – „The river” de Gary Paulsen. Continuarea unei aventuri care te ține cu sufletul la gură

Povesteam despre întâlnirea cu Brian Robeson în aprilie anul trecut. Nu pot spune ce impact a avut asupra noastră și cât de mult ne-am dorit să putem continua să citim ce a urmat. Pentru că această poveste a avut același impact și asupra altor mii de cititori ai lui Gary Paulsen,  acesta a fost nevoit să nu lase povestea așa, cum s-a terminat ea în Toporișca. Despre ce se întâmplă în Toporișca puteți afla citind articolul de mai jos.

„Toporișca” de Gary Paulsen, o carte despre supraviețuire, determinare și speranță
20170121_182304

Cele două cărți care vin să completeze aventura băiatului de treisprezece ani sunt „The River” și „Brian’s winter” și am reușit, după îndelungi așteptări și căutări să le avem. E drept, nu sunt scrise în limba română deoarece nu au fost traduse încă, dar pentru că Luca nu mai întâmpină mari greutăți, a citit-o fără probleme în original. Și eu pe lângă el.

🙂dscn8136

Pentru Brian Robeson cuvintele

We want you to do it again.”

îi vor schimba viața. La doi ani de când a fost blocat în pustiu, în urma prăbușirii avionului cu care se ducea la tatăl său, Brian se trezește că este solicitat de către Guvern să repete această experiență din dorința de a-i învăța și pe alții arta supraviețuirii. Când la ușa apartamentului au sunat trei bărbați în costume negre și i-au transmis această solicitare, după șocul inițial, dar și după consultări cu părinții lui, tânărul se hotărăște să plece în noua aventură.
După ce a fost salvat din sălbăticie, Brian a avut probleme în a reveni la viața normală asta pentru că nimeni nu înțelegea, cu adevărat, aventura prin care trecuse el. Familia, colegii chiar și psihologul nu au perceput și înțeles impactul avut asupra băiatului. După revenire a fost tratat ca o ciudățenie, urmărit și mediatizat peste măsură, propunândui-se chiar să fie protagonistul unui film despre cele întâmplate. Dar el nu și-a regăsit ritmul asta pentru că Brian cel dinainte de experiență nu mai era același cu cel de după.
Așa că, pleacă alături de Derek, un psiholog care să observe și să notez tot ceea ce va face Brian pentru a supraviețui.
Totul ia o întorsătură ciudată în momentul în care, în timpul unei furtuni, Derek este lovit de fulger, în urma acestui incident psihologul intrând în comă. Cu toate că în această aventură ei au plecat însoțiți de aparatură de comunicație, asta pentru a fi în siguranță, Brian descoperă că și ea a fost afectată de fulger, așa ei rămânând fără o linie de comunicare cu cei de acasă.
Dar băiatul găsește o hartă în geanta colegului său, pe ea descoperind un râu și se hotărăște să facă tot ce poate pentru a-l salva pe Derek.                                                img697

Brian se teme că Derek va muri de deshidratare, dacă nu-l poate duce la un doctor, singura lui speranță fiind aceea de a construi o plută și a încerca să-l transporte pe rănit o sută de mile în jos pe râu, la un post de tranzit, asta în cazul în care harta pe care o avea era bună.

Va reuși temerarul copil să treacă cu bine și peste această provocare? Rămâne să descoperiți singuri. 🙂

Și pentru că doamna noastră de engleză și-a manifestat dorința de a lucra cu Luca pe marginea cărților citite, am pregătit câteva  materiale în acest sens. M-a bucurat foarte mult inițiativa ei pentru că știu că altfel lucrează alături de ea.

the river novel study preview

worksheet-the-river-by-gary-paulsen

20170125_202232

Brian Robeson are un caracter unic. În ciuda faptului că este doar un adolescent, dă dovadă de o putere extraordinară și de o voință ieșită din comun pentru a supraviețui. Dar de data asta provocarea este și mai mare pentru că el luptă să salveze o viață. Nu este de omis faptul că trebuie să lupte și cu traumele din trecut ceea ce face ca acțiunea să fie mai palpitantă, mai atrăgătoare.

Spor la citit!

Lasă un răspuns

%d