machetedidactice.com

Activități educative pentru copii – „Bătrânul din Lună” – un joc al închipuirii inspirat de folclorul chinez

Săptămâna trecută am fost la un film la cinema mall Băneasa, și ca de obicei, până să intrăm să vizionăm filmul, am zăbovit la librăria Cărturești, cea care se află „perete-n perete” cu sălile cinematografului.

                          20160713_160053

Am avut suficient timp să trecem în revistă noutățile, tânjind după perioada în care acest exercițiu era făcut mai frecvent, să citim câteva cărticele pe care noi le încadrăm la „lecturi pe nerăsuflate”, dar și să achiziționăm câteva. Greuuu de hotărât dar, până la urmă, nu imposibil.
Inițial, Luca a luat în mână, pentru a-l duce acasă, pe micuțul Nicolas (asta pentru că a mai citit cărți cu acest personaj și îl cunoștea), dar chiar înainte de a plecat spre casă am zărit o carte pe care de mult o țineam în wishlist, stocul fiind epuizat.

20160713_180057

Este vorba despre Bătrânul din Lună, scrisă de Grace Lin, și apărută la Editura Arthur acu ceva ani în urmă.

Acum, după ce cartea a fost citită, mă felicit pentru inspirația de a nu o fi lăsat acolo sau de a fi amânat întâlnirea cu Minli. Asta pentru că:

– Mama, ce rău îmi pare că s-a terminat! Cred că e cea mai frumoasă carte pe care am citit-o vreodată. Aș avea și eu să-i pun o întrebare bătrânului din lună.

Da, aproape de fiecare dată când se mai termină o carte nu lipsește constatarea de mai sus. Și cine știe de câte ori va mai fi rostită!

Bătrânul din lună iulie 2016

Personajul principal al cărții este Minli.

Minli nu era nici pământie și nici ștearsă ca restul sătenilor. Fetița avea părul negru lucios și obrăjorii rozalii, ochi scânteietori mereu însetați de aventură și un surâs ager care îi lumina chipul. (pag.8)

Această fetiță trăia alături de părinții ei, Ma și Ba, într-o casă de lemn atât de mică încât de departe părea un mănunchi de chibrituri legate cu o sfoară. Fetița și familia ei era la fel de săracă ca toți locuitorii satului și își duceau traiul de azi pe mâine. Dar copila era veselă, asta datorându-se faptului că tatăl ei îi spunea în fiecare seară câte o poveste. Mama era de altă părere, spunând în repetate rânduri că toate istorioarele nu îi făceau decât rău, ea fiind nemulțumită permanent de starea de sărăcie în care trăiau. I se părea nedrept acest lucu și nu se sfia să-l arate și rostească.
Asta până-ntr-o zi când în sat apăru un negustor care vindea boluri cu peștișori viu colorați. Dintre toți sătenii doar Minli dădu un bănuț și cumpără unul. Seara, când părinții s-au întors de la câmp au privit mirați achiziția copilei, mama spunându-i că nu mai pot hrăni încă o gură în plus. Și de aici începe marea aventură.

Bătrânul din Lună este o carte complexă în care apar multe personaje iar pentru ca ele să fie prezentate, autoarea apelează la niște povești. De-a lungul cărții întâlnim 15 astfel de povești. Numele lor este:

Povestea Muntelui Neroditor – în care aflăm despre satul în care trăia Minli.

img513

Povestea Bătrânului din Lună, în urma căreia fetița se hotărăște să elibereze peștișorul, dar și să plece în căutarea înțeleptului.
Povestea dragonului de unde aflăm de întâlnirea cu Dragon și de cum aceștia devin foarte buni prieteni plecând amândoi la drum, în căutarea Bătrânului din Lună.
Povestea negustorului de peștișori aurii cel pe care Ma și Ba îl confundă cu Minli, atunci când au plecat în căutarea ei.
Povestea rețetei fericirii

img516
Povestea porții dragonului
Povestea băiatului care avea un bivol, atunci când Minli află că poți fi foarte fericit cu aproape nimic. Acest băiat își ducea traiul, orfan fiind, alături de prietenul lui, un bivol.
Povestea nespusă a Bătrânului din Lună și a magistratului Tigru

img515

Povestea pe care fetița i-a istorisit-o Tigrului Verde în care vedem cum Minli întâlnește doi copilași minunați – A-Fu și Da-Fu dar și familia acestora.
Povestea satului Ploaie de Lună

img517

Povestea ceaiului și a Tigrului Verde
Povestea străbunilor lui Da-A-Fu

img514
Povestea perlei dragonului

Povestea lui Wu – Kang

Povestea spusă de Ma

Finalul cărții este unul așa cum șade bine unei povești asiatice, în care înțelepciunea și răbdarea rezolvă totul. Lecțiile de prietenie, despre încrederea în forțele proprii, despre iubirea care trebuie să existe în sânul unei familii sunt presărate de-a lungul narațiunii.

Bătrânul din lună iulie 20161

Bătrânul din Lună s-a așezat plin de freamăt și în caietul de lecturi al copilului. El trebuia adăugat la vara asta minunată, atunci când grijile lui lipsesc cu desăvârșire, rămânând doar cele din poveștile în care intră. Trăirile sunt intense iar călătoriile la care participă alături de personaj, pline de savoare.
Vă invităm să citiți o poveste care are toate ingredientele unei experiențe de vacanță. Spor!

Lasă un răspuns

%d