machetedidactice.com

„Prinț și cerșetor” – „The prince and the pauper”. Despre un lapbook bilingv și multe alte cele

Nu știu să mai fi lucrat pe un text atât de vast, așa cum este cel semnat de Mark Twain – Prinț și cerșetor, de multă vreme. Spun acest lucru pentru că asta s-a întâmplat în două limbi; română și engleză.
Dar cum de am ajuns să analizăm fiecare capitol în parte? Nici nu știu prea bine, dacă stau să mă gândesc. Am pornit de la plăcerea copilului de a citi în limba engleză și de la faptul că oricum era o carte care se regăsea pe lista lui de lecturi. Lista de vara asta!
Mi-am adus aminte cu infinită plăcere de momentele în care făceam pentru prima dată acest exercițiu, acu mai bine de 10 ani, atunci când Răzvan era de vârsta lui Luca. La fel am citit și cu el, asta pentru că nu a fost un mare fan a lui Mark Twain. Trebui să recunosc că nu lucram așa cum o fac astăzi cu Luca, și aici mă refer la detalii și amănunte.
Ziceam că pasiunea pentru limba engleză m-a determinat să sporesc căutările pentru a face mai atractiv procesul de învățare. Și vreau să spun că dacă veți căuta site-uri care scriu în această limbă, veți găsi o ofertă net superioară celei române.
Așa cum sunt obișnuită a început procesul de confecționare, asta pentru că nu mă pot debarasa de plăcerea de a le confecționa în propriul stil. Și e mult de muncă, să nu mai amintesc de migală.
Am început prin a printa cartea în limba engleză. Așa am putut face o comparație cu traducerea făcută de ediția apărută la Editura Ion Creangă din anul 1976. Atunci, traducerea a fost semnată de Eugen B. Maria iar ilustrațiile semnate de Val Munteanu. Cartea a apărut în colecția Biblioteca pentru toți copiii, îngrijită de Tiberiu Utan.

20160624_142548

000-print-si-cersetor-val-munteanu-19761

Aceeași carte a fost citită și împreună cu Răzvan deci bucuria mea a fost și mai mare. 🙂 Am citit mult, la iarbă verde, pentru că acolo lectura are altă însemnătate. Cel puțin în ceea ce ne privește. E un exercițiu la care nu vreau să renunț pentru că ne caracterizează și pentru că ne-a înlesnit trăiri intense.

Spuneam că am lucrat foarte mult pe text iar lapbook-urile pe care le-am confecționat au constituit un postament foarte atractiv. Am făcut un scurt filmuleț cu etapele de confecționare a acestor lapbook-uri. Ar fi trebuit să fie unul vorbit, dar din lipsă de timp am confecționat unul din slade-uri. Dacă veți avea nevoie de ajutor, vi-l ofer cu cea mai mare plăcere. Sursa de inspirație o găsiți la adresa:

store.confessionsofahomeschooler.com

Versiunea în limba română a fost făcută pe galben iar cea engleză – pe roșu.

20160620_202319

20160620_202455

Cum aminteam mai sus, a fost o lucrare care s-a întins pe un interval mai lung de timp, asta pentru că am trecut prin toate capitolele, lucrând, după ce au fost citite. Am folosit mult dicționarul, pentru a se putea vedea scrierea fonetică. În zilele noastre nu se mai face acest lucru la școală. Eu am dorit să-i arăt lui Luca și acest aspect.

              The prince and the pauper8

Am alternat lucru în limba engleză cu cel în limba română, pentru a se putea observa mai în amănunt traducerea făcută de cei de la editură. Am confecționat și niște fișe pe care le găsiți mai jos.

The Prince and the Pauper chapter III – worksheet

Mai puteți accesa adresele de mai jos. Vă vor ajuta.

https://www.mirrorservice.org/sites/gutenberg.org/7/1/6/7162/7162-h/7162-h.htm

Dă clic pentru a accesa princepauper.pdf

The prince and the pauper7

Apoi, Luca a completat fiecare ferestruică din lapbook iar ea ne-a facilitat tot soiul de discuții și căutări. Am găsit nenumărate imagini ce au ilustrat cartea apărută la editurile englezești. Sunt de-a dreptul irezistibile!

                                The prince and the pauper9

La varianta din limba engleză, la spate, este un buzunar în care stă culcușit un wormbook.

20160619_120431

20160619_120529

20160619_120610

Pentru caietul cu lecturi de vacanță, am realizat un melanj între imagini și scris. Luca a făcut un scurt rezumat la fiecare capitol. A ieșit de vis.

20160722_115936

Suntem foarte mulțumiți de ceea ce a ieșit. Nu ne credeți? Încercați!

Lasă un răspuns

%d