machetedidactice.com

Articole educative copii – La noi nu a venit încă vacanța, dar ne gândim la ce vom citi

Poate sună nelalocul lor aceste cuvinte dar așa este; la noi încă nu s-a auzit clopoțelul de final. Luca a avut și ieri teme pentru astăzi, nu vă gândiți că multe, dar a avut. La limba română o compunere despre colegul/colega de bancă iar la matematică niște exerciții și vreo două probleme.
O să sune mâine, atunci când are loc festivitatea de premiere, la ora 8.00 în clasă iar la 9.30 la Casa de Cultură, pe școală.
Dar chiar și așa, nici după asta nu putem spune că am intrat în vacanță asta pentru că sâmbătă are loc testarea la limba engleză, cea care va spune ce copii vor intra din toamnă în clasa de engleză intensiv.
E o testare care va fi după un format Cambridge, așa cum am fost informați. Dacă inițial a fost o mare emulație în ceea ce privește plecarea copiilor la un colegiu renumit din oraș,iată că întâlnirea cu doamna directoare, dirigintă și cea de engleză a mai înclinat balanța. O parte din colegii copilului au părăsit colegiul pentru a se înscrie aici, la clasa cu pricina. Și unii și alții vor da testare pentru a putea ocupa un loc într-una din clase, concurența fiind destul de mare. La colegiul erau depuse, pe 30 de locuri, 50 și de cereri. La clasa de intensiv erau la prânz 38 de copii pe 30 de locuri. Dar cine știe ce și cum va fi sâmbătă. Vom vedea!
Buuun, să revin la cărțile noastre, dragile și neprețuitele noastre cărți. Ca și anul trecut, copilul a primit o listă cu lecturile obligatorii pentru clasa a V-a de la doamna învățătoare.

  img496

În ceea ce ne privește multe din ele sunt deja citite, dar avem și titluri la care nu s-a prea vibrat. Vom mai încerca, poate cu mai mulți sorți de izbândă de data asta. Dacă faceți o comparație cu lista de anul trecut veți vedea că unele titluri se repetă, cel puțin la secțiunea de literatură universală. Poate o fi pentru aprofundare. 🙂

20160622_155244

Dacă anul trecut a fost crispat la vederea teancului, anul acesta am avut parte de o altă reacție; mai așezată și veselă. Privirea lui era deja plecată în călătorie pentru că titlurile la care m-am oprit nici nu au cum să-ți ofere altceva.

20160622_153253

Iată alegerea pentru vara lui 2016.

Încep cu o cărțulie achiziționată de la Cholcester, în primăvară și care a scăpat necitită. Se numește „Harper and the sea of secrets” și e prima care deschide secțiunea de limbă engleză. La acest capitol mai avem câteva titluri asta pentru că este nevoie dar și se cere a se citi în această limbă. Mai am în așteptare continuarea romanului „Toporișca” dar coletul în că nu a sosit. 🙁

 20160622_150249

Urmează o serie de trei cărți care-l au ca autor pe Carl Ruiz Zafon, un scriitor de care eu m-am îndrăgostit. Am citit tot ce a apărut până acum tradus la noi și cele trei titluri la care m-am oprit pot fi lecturate cu ușurință și de copiii de vârsta lui Luca. Pachetul promotional „Trilogie Carlos Ruiz Zafon” conține volumele: Luminile din septembrie, Palatul de la Miazănoapte (Editia 2015) si Prințul din negură (Editia 2015).                               20160622_150338

„Robinson Crusoe” poate reprezenta o continuare a unei povești foarte dragi nouă și pentru că am primit de la prietena mea și „Insula delfinilor albaștri”, care se dorește a fi un Robinson Crusoe feminin cred că se vor completa în cel mai fericit mod.

20160622_153307

20160622_153325

A venit vremea ca Luca să facă cunoștință cu inegalabilul și inconfundabilul Don Quijote și ale lui minunate isprăvi ale sale. Am recitit-o nu de mult pentru a-mi reaminti întreaga poveste mai în detaliu. Dacă aveți răgaz, nu o ocoliți! O veți vedea cu alți ochi decât atunci când erați copii. 🙂

20160622_150431

De la aceeași editură vine și următoarea carte iar numele ei este Gavroche * Cosette a lui Victor Hugo. Gavroche si Cosette reprezinta o adaptare pentru copii a unui episod din romanul Mizerabilii, cea mai importanta opera a scriitorului francez.

 20160622_150355

Despre Pollyana – jocul bucuriei nu știu să vă povestesc nimic pentru că nu am citit-o, dar voi reveni cu amănunte după ce o voi face. Însă sinopsisul sună așa de bine, iată!

Romanul Pollyanna, jocul bucuriei a avut parte de un succes enorm chiar de la prima sa publicare in America si se numara printre putinele carti traduse in aproape toate limbile lumii care au fost iubite de cititorii de toate varstele cu o pasiune ce i-a conferit eroinei principale statutul de simbol al bucuriei si al sperantei. Intrupand in Pollyanna singura bucurie launtrica autentica, cea de sorginte biblica (Pollyanna a invatat secretul descoperirii acesteia de la tatal ei, un misionar crestin sarac), ce e capabila sa cultive inocenta umana, pregatind-o pentru vesnicie, autoarea ne ofera un exemplu minunat, necesar tuturor, pentru a redeveni acei copii carora le e menita Imparatia cerurilor (Matei 19, 14)

20160622_150407

Pentru „Prinț și cerșetor” bucuria mea va fi una numai cu un iz aparte, acela de a mă întoarce în timp (cine a spus că nu se poate?!) ca după zece ani să repet experiența asta atât de dragă mie. De aceea am optat pentru a nu schimba volumul chiar dacă în casă mai există romanul apărut la alte edituri.

20160622_153336

Următoarele două titluri vin să completeze o lectură mai demult avută și ele se încadrează la cărți citite dintr-o suflare. Numele lor; „Lupta împotriva microbilor” (pe care Luca a și citit-o în timp ce așezam teancul 🙂 ) și „În căutarea radiului”

Cartile ofera tinerilor cititori cateva povesti adevarate despre unele dintre cele mai importante descoperiri stiintifice facute de marii savanti si cercetatori ai secolelor XVIII-XX Benjamin Franklin, Louis Pasteur, Guglielmo Marconi si Maria Sklodovska-Curie. Cartile vorbesc, intr-un limbaj accesibil si captivant, despre curajul, sacrificiile si perseverenta de care au dat dovada acestia si despre modul in care descoperirile facute de ei au revolutionat stiinta si au schimbat viata oamenilor. Ilustratiile de-a dreptul incantatoare vin sa intregeasca tabloul clipelor de disperare traite de acesti temerari, dar si a succeselor inregistrate de ei.

20160622_150624

„Cartea lui Moș Oposum despre Pisicile Poznașe” a lui T. S. Eliot am cumpărat-o după ce am văzut un atelier făcut de de o doamnă profesoară de limba română pe care eu o iubesc și respect foarte mult: Andreea Șandru.  Tot acolo, la atelierul ținut în compania unor școlari de clasa a VI-a, dacă nu mă înșel, am văzut și „Mic tratat de pisicologie” a lui Șerban Foarță.

Sinopsis:

Feline celebre, ca Pisica de Cheshire a lui Lewis Carroll, Motanul-Incaltat al lui Perrault, motanul Murr al lui Hoffmann, Mungojerrie si Rumpelteazer ai lui T. S. Eliot, pisici aristocrate ca Myobu no Otodoto, pisica de la curtea imperiala a Japoniei, dar si Japonica lui Gellu Naum, pisicile mozartiene ale lui Eric-Emmanuel Schmitt, pisici frumoase, elegante, orgolioase, motani intelepti si pisoi jucausi…

Un manual indispensabil iubitorilor de pisici, recomandat celor care vor sa invete sa priveasca, sa deprinda rafinamentul si gratia. Cu profesori ca Charles Baudelaire, Guillame Apollinaire, Paul Verlaine, Jorge Luis Borges, Fernando Pessoa, Max Jacob, Raymond Queneau, Virgil Mazilescu, Mircea Ivanescu, Emil Brumaru si multi altii, alesi cu atentie de Serban Foarta – doctor in pisicologie –, care la randul lor au fost cu totii elevi la scoala de pisici, aveti sansa chiar de a invata sa deveniti scriitori.

Iata, spre exemplu, ce il sfatuieste Aldous Huxley pe un tanar prieten: „Daca vrei sa fii romancier psiholog si sa scrii despre fiinte, cel mai bun lucru pe care-l poti face este sa tii o pereche de pisici.“

20160622_150514

20160622_150525

Iata doar cateva din cele 500 de calatorii care trebuie facute intr-o viata, prezentate in aceasta carte care va infatiseaza in primul rand excursii in sine, nu numai sosirea mult asteptata. Descrie calatorii de neuitat, care va schimba viata, dar va recomanda si popasuri incredibile pe care le puteti face pe drum.

Iata 500 de locuri care va ofera o diversitate inegalabila – oceane, munti, dealuri si valcele, catune si orase – si o varietate de mijloace de transport – cu trenul, cu avionul sau cu masina, pe jos sau pe apa. Cand plecati in vacanta, cautati ceea ce este adevarat si autentic. Fiti deschisi in fata necunoscutului si a intamplarii. Si apreciati ineditul fiecarui traseu. In paginile acestei carti sunt ilustrate unele dintre cele mai spectaculoase destinatii ale lumii.

Asadar, calatoriti, explorati si vizitati intreaga lume.

Ce ați citit mai sus este prezentarea cărților Călătorii pentru o viață 500 de locuri unice apărută sub egida National Geografic.                                                                                                 20160623_182504

Și dacă tot călătorim ne-am gândit că poate n-ar fi rău să o prelungim și să vizităm Lumi dispărute de John Hawe. 

Faimosul ilustrator al lui Tolkien, John Howe, a dezlegat secretele istoriei pentru a scoate la iveala orase din epoci apuse si trecutul lor misterios. Cuvintele lui intelepte si ilustratiile minunate ofera lumilor disparute sansa de a prinde viata din nou.

lumi-disparute_1_fullsize

Dintre capodoperele literaturii universale am ales „Divina comedie”a lui Dante Alighieri. Face parte dintr-o colecție apărută la editura Corint Junior, iar lângă ea s-a mai putut găsi „Avarul” lui Moliere, „Furtuna” lui Shakespeare și „Faust” de Goethe.

Chiar daca aceste titluri si nume le sunt poate cunoscute copiilor, ei nu pot patrunde complexitatea si profunzimile operelor decat odata cu varsta adolescentei sau chiar mai tarziu. Prin urmare, cum am putea face cunoscute aceste carti valoroase unui cititor tanar?

Poetul-dramaturg Roberto Mussapi a conceput o structura simpla pentru aceasta colectie: fiecare opera este redusa la cinci scene, asemenea celor cinci acte ale unei piese de teatru.Mussapi infatiseaza actiunea povestii si contextul in care aceasta se desfasoara, iar graficianul Giorgio Bacchin ilustreaza fragmentele respective.

Fiecare volum incepe cu prezentarea locului si epocii in care a trait si a creat autorul: Florenta lui Dante Alighieri, Londra lui William Shakespeare, Parisul lui Moliere si provincia toscana a lui Goethe.

20160622_151234

La capitolul titani ai omenirii, dar din tagma muzicienilor, am optat pentru „Micul venețian”, Antonio Vivaldi. Despre Vivaldi am mai citit și ascultat îndrumați de cartea Cristinei Andone. Puteți vedea pe blog un articol în acest sens. Aici ne putem lega și de pian. 🙂                                                          20160622_150800

De la Editura Arc – Casteea cred că Enigma din Pădurea nestematelor va constitui o lectură plăcută, asta pentru că povestea descrie descoperirea unei enigme în împărăția țarului Ivan. Am cumpărat cartea asta după ce am citit-o la Alina, buna mea prietenă.

 20160622_150744

Pentru divertisment și provocare m-am oprit la Teste de cultură generală în cuprinsul căreia se găsesc 1 test de încălzire, 4 de dificultate redusă, iar restul până la 20 de dificultate medie și ridicată. Abia aștept să mă joc cu Luca așa cum am făcut-o și cu Răzvan. 🙂

20160622_150418

La capitolul provocări mai avem pe listă o carte minunată, în adevăratul sens al cuvântului. Este vorba despre 642 de exerciții de scriere creativă, care se pot face și de către adulți. Eu cel puțin asta am de gând să fac. Cerințele sună de vis. Iată câteva la întâmplare!

Într-o dimineață, descoperi că nu mai simți gustul mâncărurilor, ci doar pe cel al ingredientelor.
Dacă nu mi-ar păsa de ceea ce crede lumea…
Scrie cum e când încerci să-ți amintești un vis.
Scrie monologul unei cereale care plutește într-un castron cu lapte.
Doi copaci țipă unul la altul.
Ce fel de lucruri ai face cu un braț în plus? Dar cu un al treilea picior?

20160622_150443

Și am ajuns la altă carte în limba engleză, o poveste pe care Luca o îndrăgește de când nu putea scrie,  Disney Winnie the Pooh Tales of Adventure Treasury. Faptul că o știe aproape pe de rost în limba română va constitui un avantaj în a o înțelege în limba engleză. „Better than honey”, primul capitol, doar ce a fost terminat.

20160622_150637

20160622_150653

20160622_150706

Nu întâmplător am lăsat la final o carte strașnică la conținut, prezentare, tot.
Harry Potter and the Philosopher’s stone de J. K. Rowlling este o achiziție de suflet care a venit în timp util în ceea ce-l privește pe Luca. La Răzvan nu am putut-o achiziționa, deh! era la începutului secolului 🙂 (cum sună!) dar niciodată nu e prea târziu. Este o ediție de lux, apărută la editura Bloomsbury, iar pe parcursul a 250 de pagini veți privi ilustrații de vis. Formatul cărții este de 275X230.

For the first time, J.K. Rowling’s beloved Harry Potter books will be presented in lavishly illustrated full-color editions. Kate Greenaway-award-winning artist Jim Kay has created over 100 stunning illustrations, making this deluxe format a perfect gift as much for a child being introduced to the series, as for the dedicated fan.
 
Harry Potter has never been the star of a Quidditch team, scoring points while riding a broom far above the ground. He knows no spells, has never helped to hatch a dragon, and has never worn a cloak of invisibility.
 
All he knows is a miserable life with the Dursleys, his horrible aunt and uncle, and their abominable son, Dudley – a great big swollen spoiled bully. Harry’s room is a tiny closet at the foot of the stairs, and he hasn’t had a birthday party in eleven years.
 
But all that is about to change when a mysterious letter arrives by owl messenger: a letter with an invitation to an incredible place that Harry – and anyone who reads about him – will find unforgettable.

20160622_150819

20160622_150853

20160622_150911

20160622_150931

20160622_150950

20160622_151011

20160622_151032

20160622_151110

20160622_151135

Vă doresc o vară liniștită, plină de emoții constructive și tihnă. Spor la citit și jucat!

Lasă un răspuns

%d