machetedidactice.com

Idei pentru mămici – Și am avut ultima ședință cu părinții din ciclul primar

Și iată că a sosit momentul să merg la ultima ședință cu părinții din clasele primare. E drept, anul acesta nu am fost foarte solicitați în acest sens, dar eu mergând zilnic după copil la școală nici nu mai este nevoie de asemenea întâlniri. Trebuie să recunosc faptul că totuși întâlnirile acestea, în grup, au alt farmec.
A fost un an destul de greu iar perioada de după vacanța de primăvară, extrem de încărcată. Doamna a făcut pregătire cu copiii aproape în fiecare zi, și așa au ajuns să aibă câte cinci ore de luni până vineri, în loc să aibă doar luni și joi așa cum era stipulat în orar.
A încercat și și-a dat silința, fără a solicita părinții acest lucru și nici nu am cunoștință să fi cerut vreodată ceva. Din acest punct de vedere dar și din altele am avut noroc de un dascăl ambițios și extrem de riguros. A dorit ca întreaga clasă să aibă un nivel ridicat chiar dacă se știe și nu se recunoaște că acest lucru nu este posibil.
La această ultimă întâlnire s-au discutat pe marginea calificativelor obținute la evaluarea națională, chestii legate de excursia ce se va organiza la finalul clasei dar și despre ce se va întâmpla cu clasa după ce din ea vor pleca mai mulți componenți.

La evaluarea națională au fost rezultate foarte bune, din cei 32 de copii doar câțiva luând Suficient sau Bine. Nu a existat nici un Insuficient.

Precum bine se știe pentru că este valabil pe întreg teritoriul României, foarte mulți părinți dar și copii după ce termină ciclul primar doresc să urmeze cursurile gimnaziale în cadrul colegiilor. Se înființează, la fiecare colegiu, o clasă a V-a iar pe ea, în funcție de renumele liceului e o bătălie pe viață și pe moarte. Este de la sine înțeles că părinții sunt în fața frontului, în prima linie iar pe baza discuțiilor auzite în casă dar și a celor purtate de copiii, bătălia este aprigă.
În clasa fiului meu din cei 32 de copii, 16 și-au depus cererile de înscriere la unul din colegiile locale. Până acum, la respectiva unitate erau deja înscriși 59 de copii. Și așa, pentru a se ocupa locurile, pe data de 25 iunie va avea loc o testare la ambele materii principale: limba română și matematică.

În ceea ce privește oferta educațională a școlii gimnaziale pe care acum o frecventează copilul, aceasta este destul de ofertantă având în vedere istoricul întâmplărilor recente. În anii trecuți, din cauză că părinții nu au fost foarte încântați de activitatea lor, la terminarea ciclului primar mutau copiii la alte unități de învățământ.
De anul trecut în programa școlii au intervenit niște modificări care au făcut școala mai atractivă, așa rămânând înscriși aici copiii cu rezultate bune, performanți.

La ședința de ieri m-am bucurat că au venit, pe lângă învățătoare și doamna director a școlii, doamna care va lua dirigenția clasei a V-a A și doamna profesoară de engleză.

(sursa foto: lowtonhs.wigan.sch.uk)

Ele au dorit să explice părinților, de fapt mamelor că au fost numai mame, nici un tătic nefiind prezent, cum va arăta structura claselor la începutul anului școlar următor.
Am aflat că vor exista trei clase după cum urmează;
o clasă de engleză intensiv, acolo unde se vor face 4 ore de engleză săptămânal (3 ore + un opțional), a doua limbă fiind germana, primul an de studiu
o clasă de informatică – cu limbile de studiu engleză și germană
o clasă normală dar care va avea un opțional de educație pentru sănătate și limbile engleză și franceză
Pentru clasa de engleză intensiv se va da o testare, tot pe data de 25 iunie, iar în cadrul acesteia elevii vor trece prin mai multe etape:
– oral
– scris o scurtă compunere după o temă dată
– dialog cu un coleg
– exrecițiu de completat- întrebări
Precum se observă ambele testările la cele două unități școlare vor avea loc în aceeași zi din motive lesne de înțeles.
Doamnele au pledat pentru că elevii să rămână în școala pe care au frecventat-o până acum și au îndemnat părinții să se gândească cum știu ei mai bine, în folosul copiilor.

Revenind la clasa la care și Luca își dorește să meargă, cea de engleză intensiv, istoricul ei în școală este de doar un an, în 2015 fiind înființată prima dată. Se pare că rezultatele au fost foarte bune, copiii participând cu drag la activitățile propuse, procesul de învățământ desfășurându-se sub cele mai bune auspicii. Pentru a veni în întâmpinarea acestui test s-au organizat în ultimele două săptămâni ore de pregătire la care au participat copiii doritori. Aceste ore au fost ținute de doamnele de specialitate care predau în școală. La prima ședință au fost mai mulți doritori decât locuri existente într-o clasă. Luca a venit acasă extrem de încântat de cele făcute, desfășurarea întâlnirii întărindu-i ideea că alegerea este minunată.
Au fost copii care au venit doar pentru că orele au fost gratis, interesul lor nefiind cel mai mare. Așa au apărut discuții, râsete, rumori care nu aveau ce să caute.
La a treia întâlnire au existat episoade destul de tensionate date de prezența unor copii mai agitați, ei reușind să fragmenteze ora și să creeze un disconfort major.
Și atunci eu vin și întreb: de ce părinții care știu că ai lor copii nu reușesc să se mobilizeze, insistă ca aceștia să stea la cursuri?
Un posibil răspuns la întrebare deja l-am auzit: „Te duci că e gratis!”
Pe urmă, o altă chestie care m-a mâhnit a fost aceea a insistenței cu care unii dintre părinți țin morțiș ca ai lor copii să frecventeze clase ce au ca profil neagreat de elev, acesta neavând nici o înclinație. Doamna de engleză a specificat faptul că se dă testarea pentru că se cere ca elevii să aibă un anumit nivel de cunoaștere al limbii așa putându-se lucra cu ei mai performant. Știu și cazuri în care copilul are mari carențe, scris – citit, și cu toate astea se dorește a se ocupa un loc pe care altul s-ar mula mai bine.
Poate părea nelalocul ei această mâhnire dar cred că o parte din vina situației de astăzi în ceea ce privește situația educației din școlile noastre o poartă și părinții. Faptul că nu vrei să recunoști și îndrepți atitudinea propriului copil nu este o rezolvare. Școala nu are cum se ocupa 100% de asta. Trebuie un dialog permanent între profesor și părinte, copilul fiind principalul beneficiar. Dar dacă părintele se face că plouă și mai adoptă și atitudinea asta sfidătoare, victimele sunt mai multe pe lângă copilul din dotare.
Nu știu, dar să fii și prost și fudul mi se pare deja prea mult. Și nimeni nu mai are curajul de a spune lucrurilor pe nume asta pentru că se denaturează problema de fond: se merge pe panta demotivării, a hărțuirii a criticii care destabilizează copilul. Dar fără niște reguli, fără o recunoaștere a problemei pentru a se putea interveni în rezolvarea ei nu se poate.
Lumea trebui să priceapă că regulile trebuie respectate de toți: elevi, părinți, profesori.
Așa cum profesorul respectă elevul (și am văzut muuulte cazuri, nu cele prezentate în media, exagerate fiind și prezentate trunchiat) și elevul trebuie să respecte profesorul și nu să-l aducă în situația în care acesta să-și piardă cumpătul neavând nici o pârghie pentru a interveni.
Nu mai este mult și vom vedea care vom fi rezultatele acestor teste. Luca își dorește mult să facă parte din clasa de engleză intensiv și sper să intre în visul lui.
Despre excursia organizată de doamna, aceasta va avea loc duminică, după ce se vor fi terminat toate testele, festivitățile, tot.
Traseul este destul de lung și va ocupa o zi întreagă. Ca și anul trecut, copilul va merge neînsoțit de mine ci doar cu doamna și colegii lui. Sper să fie frumos, de neuitat.
Mai este o masă festivă la care vor participa tot copiii și doamna, fără părinți. Ea va avea loc mâine, după ore, iar copiii vor trebui să vină îmbrăcați de școală, nu de bal. 🙂 Se vor face și celebrele fotografii de final, știți cele cu robe dar fără pălăriuțe.
Festivitatea de final de an va avea loc de mâine într-o săptămână și… cam asta a fost.
Nici nu știu când au trecut patru ani. A fost frumos și am avut noroc să întâlnim un dascăl devotat, nepărtinitor, cumpătat, calm.
Ce va urma, vom vedea. Până una alta așteptăm testul de pe 25.
Final de an școlar frumos vă dorim!

20160615_075828

Lasă un răspuns