machetedidactice.com

Abilități practice pentru mămici și copii – Hai România! Jobene pentru meciurile echipei naționale la Euro 2016

Da, poate suna mai ciudat dar am realizat și așa ceva. Cei care mă urmăresc o să spună că iar vine „cu aceeași plăcere, bla, bla, bla!”
Ei bine, nu cu aceeași plăcere ci cu una și mai mare pentru că au fost trimise unei persoane speciale. Extrem de specială. 🙂
Am fost solicitată să confecționez niște jobene, dar nu orice fel de jobene. Ele urmează a fi purtate la meciurile din grupe ale echipei naționale de fotbal, la Campionatul European de Fotbal din Franța.
România a fost repartizată în grupa F a Preliminariilor Campionatului European de Fotbal 2016, alături de Grecia, Irlanda de Nord, Ungaria, Finlanda și Insulele Feroe. La data de 7 septembrie 2015, România ocupă locul al doilea în grupă, la un punct de Irlanda de Nord, fiind neînvinsă și având 4 victorii, inclusiv în deplasare cu Grecia, 1-0. Pe data de 11 octombrie 2015, România s-a calificat pentru a patra oară la un turneu final al unui Campionat European, după o victorie în deplasare cu 3-0 cu Insulele Feroe, după ce remizase acasă, scor 1-1, cu 3 zile înainte cu Finlanda. România a terminat pe locul 2 în clasament, la doar 1 punct în spatele Irlandei de Nord, neînvinsă, dar în fața Ungariei, calificată la baraj, și a Greciei, care a terminat pe ultimul loc al grupei.(sursa: wikipedia)
Sunt o împătimită a fotbalului și nu numai, a sporturilor în general, asta pentru că așa am fost crescută. De mic copil am avut echipă preferată, asta pentru că și frații mei aveau. Numele ei a fost și este Steaua București dar dacă vine vorba de echipa națională, nu mai contează de unde vin componenții ei, aici referindu-mă la echipele de club. Echipa națională e echipa națională și trebuie să ții cu ea și să o încurajezi.
Mă uit la Olimpiade, la Campionate mondiale sau europene pentru că știu că acolo se adună spuma sportivilor și ai ce vedea. Se observă pe parcursul competiției efortul și implicarea participanților, dorința lor de a primi cununa cu lauri.

Evident că mi-ar fi plăcut să stau în arenă pentru că pulsul este complet diferit dar mă bucur că pot urmări și de acasă.
Provocarea de astă dată a fost aceea de a confecționa patru jobene care împreună să alcătuiască o coregrafie. Ea, coregrafia, va fi valabilă doar dacă ai noștri vor reuși să înscrie vreun gol. Dar noi sperăm! Vreau să mărturisesc că mi-au dat ceva bătaie de cap.

Materialele pe care le-am folosit au fost:
crepsatin de trei culori – roșu, galben și albastru
autocolant roșu și albastru
fir tricolor foarte subțire
foi de carton pe care le-am laminat
fetru alb
bandă dublu adezivă

Mai întâi am făcut un mulaj pentru a vedea cum anume stă treaba. Acesta a fost făcut din carton de 5 mm, borul, hârtie groasă pentru cilindru și capac.

               20160516_195752 20160516_200130

20160516_201404

20160516_204228

Am măsurat capul pentru a vedea ce dimensiune trebuie să aibă jobenul, după care am confecționat atât borul cât și cilindrul. Am decupat mijlocul cercului pentru a putea monta cilindrul. După ce toate astea au fost terminate am îmbrăcat mai întâi borul cu crepsatin. Pentru asta am folosit silicon. Destul de complicat pentru că tare m-am mai fript. 🙁
Pentru că hârtia nu era trainică am laminat un carton și l-am montat. Această variantă este mai bună pentru că la o eventuală ploaie, pălăria nu se deteriorează așa cum s-ar fi întâmplat dacă ar fi rămas din hârtie sau carton.

20160517_161849

Ulterior am optat pentru a confecționa jobenul, per ansamblu, din acest carton laminat. A ieșit mai subțirel și mai ușor față de mulaj și având în vedere măsurile de siguranță de pe stadioanele franceze, e mai bine așa. Pentru a monta materialul nu am mai folosit silicon, pentru că topea hârtia laminată ci bandă dublu adezivă care prinde foarte bine pe plastic.
După ce am montat crepsatinul pe bor, pe dedesubt (adică pe partea din interior) am pus autocolant albastru, asta pentru a avea un aspect frumos. A venit rândul unei bretele galbene, la mijlocul jobenului.

                                        20160517_170824
Și acum a venit partea interesantă și inedită a acestei pălării. Restul cilindrului a fost confecționat din crepsatin roșu, dar mai mare decât cilindrul în sine. De ce? Pentru că atunci când echipa României va da gol, jobenul se va înălța.

 

20160520_155955

La jobenul din stânga se vede cum arată partea roșie atunci când este întinsă (va fi montat prin interior un balon, acesta conferindu-i înălțimea necesară) iar la jobenul din dreapta se vede cum arată ea „în repaus”. Atunci când este ridicat, jobenul are înălțimea de 50 centimetri.
Pe fața lui am aplicat  RO – MÂ – NI – A, adică pe fiecare joben câte o silabă, iar pe spate am aplicat cuvântul GOOL. Literele le-am tăiat din fetru alb.

                        20160524_19104220160524_191144

                         20160524_19404820160525_211523

Când jobenul este strâns, pentru a sta frumos și a nu se „deșira”, am montat pe laterale două benzi tricolore foarte subțiri. Atunci când se dorește a se înălța jobenul, se desfac cele două benzi. Am uitat să spun că pentru capace am folosit hârtie autocolantă, care a fost montată tot pe carton laminat, cu excepția unuia pe care l-am îmbrăcat în crepsatin.

20160525_211440

Jobenul pe care l-am făcut de model a fost înfrumusețat cu o fundă mare galbenă dar față de surate lui acesta nu este rabatabil.
20160521_101017

Îmi doresc grozav ca fotbaliștii români să înscrie cât mai multe goluri așa putând vedea, de la depărtare, jobenele confecționate în acest scop.
Campionatul European de Fotbal 2016, cunoscut și ca EURO 2016, va fi cea de-a 15 ediție a Campionatului European de fotbal masculin organizată de UEFA. Este programat să se joace în Franța, între 10 iunie și 10 iulie 2016. Spania este deținătoarea trofeului.
România face parte din Grupa A și va juca alături de Franța, Albania și Elveția.
Așadar, Hai România!

Euro_2016_Logo.svg

Dacă nu am fost foarte clară în descrierea modului de lucru și doriți să aflați, nu ezitați să mă întrebați. Vă dau toate detaliile, cu mare drag!

Lasă un răspuns

%d