machetedidactice.com

Activități educative copii – Despre duminici minunate umbrite de limbaje suburbane

O duminică minunată stă pe cale să se încheie. A fost ceva tihnit și firesc, normal și cald. Am avut privilegiul de a fi mângâiați de soare, care cu puterea lui ne-a încărcat bateriile pentru săptămâna ce urmează.
În ciuda evaluărilor ce vor avea loc la începutul ei nu ne-am făcut prea mari probleme, asta pentru că s-a învățat zi de zi dar și pentru că miza nu este mare. Evaluările proaspăt intrate în mentalul colectiv nu vin să aducă nimic nou, ci numai niște emoții celor care mai sunt preocupați de ceea ce se întâmplă în mediul școlar. Calificativele și notele obținute aici nu se trec în catalog, nu sunt afișate nicăieri ci sunt date doar „pentru a ști învățătoarea si părinții nivelul copiilor”.
După ce citești cele câteva cuvinte puse în ghilimele te întrebi, firesc, dacă învățătoarea a fost cumva plecată undeva și nu mai știe nivelul clasei. Personal nu pricep de ce este irosită atâta hârtie dar mai ales energie pentru ceva care nu duce la nimic, către nimic. Însă școala românească are atât de multe ciudățenii că nici nu știu dacă mai ai puterea să-ți pui atâtea întrebări știut fiind că răspunsurile diferă de la an la an asta ca să nu spun, de la un semestru la altul.
Ne-am luat și noi, la iarbă verde acolo unde am fost, mai multe teste pe care le-am găsit pe internet. Le atașez poate veți dori să le lucrați atunci când veți avea chef. La clasa a IV-a, la limba română, nu există nici un text legat de gramatică ci totul se ocupă de comunicare. Texte diferite, adaptări după povești celebre sau texte științifice la care copilul trebuie să răspundă întrebărilor existente înșirate pe 8 – 9 pagini.

Eu le-am printat și în cursul zilelor trecute am tot lucrat din ele. Le-am strecurat și astăzi, ca un relaș, atunci când copilul le-a făcut oral, nu scris. Și nu a fost nici greu și nici obositor.

EN_IV_2015_Limba_romana_Test_2

EN_IV_2015_Limba_romana_pt_minoritatea_ceha_Test_1 EN_IV_2015_Limba_romana_pt_minoritatea_ceha_Test_2 EN_IV_2015_Limba_romana_pt_minoritatea_croata_Test_1 EN_IV_2015_Limba_romana_pt_minoritatea_croata_Test_2 EN_IV_2015_Limba_romana_pt_minoritatea_germana_Test_1 EN_IV_2015_Limba_romana_pt_minoritatea_germana_Test_2 EN_IV_2015_Limba_romana_pt_minoritatea_maghiara_Test_1 EN_IV_2015_Limba_romana_pt_minoritatea_maghiara_Test_2 EN_IV_2015_Limba_romana_pt_minoritatea_rromani_Test_1 EN_IV_2015_Limba_romana_pt_minoritatea_rromani_Test_2 EN_IV_2015_Limba_romana_pt_minoritatea_sarba_Test_1 EN_IV_2015_Limba_romana_pt_minoritatea_sarba_Test_2 EN_IV_2015_Limba_romana_pt_minoritatea_slovaca_Test_1 EN_IV_2015_Limba_romana_pt_minoritatea_slovaca_Test_2 EN_IV_2015_Limba_romana_pt_minoritatea_ucraineana_Test_1 EN_IV_2015_Limba_romana_pt_minoritatea_ucraineana_Test_2 EN_IV_2015_Limba_romana_Test_1

20160529_121221

20160529_122803

20160529_120932 - Copy

Ce-am mai făcut? Păi am jucat Battleship, un joc minunat ce poate fi jucat la orice vârstă, aici referindu-mă nu la cei mici ci la copiii începând cu vârsta de 8 ani. Îl avem de multă vreme și sunt perioade în care-l jucăm destul de des. S-a păstrat intact, cutiile în care sunt depozitate piesele sunt de bună calitate iar tablele pe care atașăm pionii nu s-au deteriorat deloc.

Acum a prins și Luca chef de el și face tot soiul de strategii care să-l ducă la câștig. Uneori îi iese, alteori nu însă scopul este atins.

54175881_1_644x461_joc-battleship-cluj-napoca

20160529_112435

Ne mai jucăm cu mingea iar culorile care sunt imprimate pe ea l-au inspirat pe băiat să facă tot soiul de jocuri. Ele au și pedepse însă sunt foarte amuzante și ne determină să facem multă mișcare.

20160528_141511

Poate vă întrebați de ce am pus acest titlu articolului. Ei bine, de ceva vreme încoace, în fiecare duminică găsesc tot soiul de comentarii legate de activitățile pe care le facem noi. Ele sunt postate la filmulețele pe care le atașez în exemplificarea activităților noastre. Spun că le găsesc când vin pentru că acolo, în aer liber, nu intru pe internet deloc, pentru că nu ăsta este scopul ieșirilor noastre în aer liber.
Nu mă deranjează comentariile dacă ele sunt făcute într-un mod civilizat dar acestea despre care vă vorbesc au întrecut orice limită. Știu că îți asumi un risc atunci când postezi ceva pe internet, dar comentarii ce nu pot fi reproduse, de cea mai joasă speță, într-un limbaj greu de înțeles, sunt lăsate la poezii sau fragmente de lectură din diferite cărți.
Am raportat aceste lucruri și aștept să văd ce anume se întâmplă, pentru că de răspuns nu am la ce răspunde. Pur și simplu, nu se poate!
Acest fapt m-a determinat să caut mai mult și să mă uit ce se întâmplă în mediul virtual numit Youtube.
Nu știu dacă ați avut prilejul să faceți acest exercițiu dar vreau să vă spun că este înfricoșător acest fenomen. Sunt zeci de copii, până-n 10 ani, care postează cu o frecvență greu de imaginat, tot soiul de … nici nu știu cum să le spun. Am văzut fetițe care fac tutoriale în care te învață cum să te dai cu ojă sau cum să te machiezi, ne arată ce haine au mai primit de la părinți sau colegi, la zilele lor, ne sunt prezentate dulapurile cu tot ce este în ele (în unele și cu marea dezordine existentă dar scuzată de cea care înregistrează); altele fac „prezentări de carte” pur și simplu fâlfâind niște pagini ale unor cărți cumpărate „de la doamna, de la școală”. Apoi sunt filmulețe făcute de mai mulți copii care aleargă prin case, apartamente, în timp ce fac și vorbesc numai prostioare.
Paleta este foarte vastă și cuprinde pe lângă filmulețele video în sine și o serie de remarci, care mai de care mai neortodoxe.
Am văzut zeci de camere, case, holuri, curți pe care copiii le înregistrează.
Și vin și vă întreb: voi aveți idee ce fac copiii voștri cu aparate acestea performante pe care le posedă? Ați intrat vreodată pe ele să controlați la ce anume le folosesc?
Nu am putut gândi că acest canal de youtube poate avea așa un impact asupra celor mici. Pentru că la 9, 10 ani nu știu dacă ai căderea să faci așa ceva în spațiul public.
Nu sunt foarte în temă cu politica acestui canal de comunicare dar nu trebuie să îndeplinești măcar o vârstă decentă la care să ai acces? Din păcate știu răspunsul la întrebare, pentru că așa se întâmplă și pe Facebook.
Aș fi atașat niște link-uri pentru a vă cruci și voi, sunt sigură, dar am considerat că aș face mai mult rău, promovându-le. Și nici nu știu dacă am voie să fac acest gest.
În orice caz, am parcurs, încă o dată, toate înregistrările postate de mine pentru a vedea ce anume a mai apărut și nu am observat. Activitățile noastre, cu precădere școlare sau legate de jocuri și jucării adecvate copiilor nu ar trebui să atragă atâta antipatie și ură. Sunt trasă la răspundere și făcută în fel și chip pentru că băiatul citește sau cântă la pian, ce mai, greu de digerat oricum ai privi. Dacă și aici acest limbaj incalificabil a pătruns înseamnă că este foarte grav.
Oare nu se poate face nimic?

yt_1200-vfl4C3T0K

Lasă un răspuns

3 gânduri despre “Activități educative copii – Despre duminici minunate umbrite de limbaje suburbane”

%d