machetedidactice.com

Machete didactice – O zi briliantă

O zi de joi, cu multe ore și cu tot felul de teste – simulare pentru evaluările de final de clasa a IV-a. Am văzut toate modelele care au apărut, le-am printat și o parte din ele le-am lucrat cu copilul, oral (aici mă refer la română).
Revenind la ziua de joi, ea este, ca toate celelalte din săptămână, o zi în care copilul stă la școală cinci ore. În mod normal, orarul spune că doar în două zile din cinci are cinci ore, dar doamna a considerat că este necesar ca acest lucru să se petreacă în fiecare zi, asta pentru că mai are de făcut câte ceva la materiile principale. Nu a solicitat niciodată nici o plată suplimentară pentru asta, dar se ține de program cu un stoicism demn de invidiat. Această schimbare nu a intervenit imediat după începerea anului școlar dar nouă (poate și altora, dar nu știu) ne-a dat programul peste cap. Pentru că în funcție de orarul definitiv, am pus și noi orele la care își desfășoară copilul orele de pian și engleză, singurele pe care le avem în particular.
E greu ca după ce stai cinci ore la școală să vii acasă și să nu mai ai decât o oră de pauză, în care să te schimbi și să mănânci. Sunt dăți în care a trebuit să modificăm noi acest lucru cu ajutorul profesorului implicat, care l-a rândul lui a continuat modificările dar am reușit să avem un final fericit pentru toată lumea.. Dar există momente în care copilul este prea obosit și îmi cere să anunț că nu poate, iar eu respect aceste ziceri ale lui, căci știu că așa e. Deh, situații și situații!
Sunt câțiva copii în clasa fiului meu care au mari carențe în ceea ce privește comportamentul, ei deranjând mereu orele, acest lucru ducând într-un final la revolta celorlalți colegi care au cerut excluderea lor. Practic, nu se pot ține orele pentru că ei comentează și vociferează mereu, producând rumoare, râsete și într-un final, fragmentarea orelor. Cele de la catedră nu mai au cursivitate și așa se pierde o grămadă din oră.
La atelierele pe care le-am ținut acolo, am văzut și eu cum este și așa am înțeles teama lui Luca de al le ține. Era convins că nu voi reuși să-i stăpânesc dar poate faptul că atelierul nu se desfășoară ca o oră normală de curs a determinat și schimbarea comportamentului acestor copii. Am avut incidente dar nu atât de mari încât să trebuiască să renunț.
Dar cum spuneam, ieri la finalul orelor Luca a ieșit extrem de încântat:

-Mama, am avut o zi briliantă! Știi testul pe care l-am dat ieri la matematică, cel la care ți-am spus că nu cred că am făcut ultima problemă corect? Ei bine, m-am înșelat, iar rezolvarea a fost bună, calificativul primit fiind FB.
Pe lângă el am primit și rezultatele la alte două teste iar ele au fost tot cu calificativ maxim.
Dar vreau să-ți mai spun ceva. La tema de ieri, rezolvarea mea a fost diferită de a colegilor, iar doamna m-a felicitat și a denumit-o „Metoda Luca”.
Iar la ora de sport am avut o aruncare minunată și chiar dacă Ciprian a apărat-o, eu sunt foarte mulțumit.
-Ai făcut puiul la rotisor? Da! Voi mânca cu puțin sos iute.
-Și clătite? Iami, ce bune vor fi cu dulceață de căpșuni!
Ei vezi, ți-am spus eu că e o zi briliantă!

Toate astea au fost spuse dintr-o suflare. Ne-am urcat repede în mașină că cerul ne atenționa de ploaia ce o pregătea.

20160518_125018

Și a plouat, torențial, ca-n fiecare zi de ceva vreme încoace. Ploi multe ce oferă curcubee și de două ori pe zi. Dar tot există o parte bună și în treaba asta pentru că am reușit să vedem un curcubeu strașnic.

Strașnic curcubeu – video

20160517_164407

Iar după ce ne-am delectat privirea la așa spectacol a urmat o ploaie cu gheață, după care un alt curcubeu.

Căutăm să ne bucurăm de fiecare clipă din viețile noastre și să le așezăm în suflete pentru a ne înveli cu ele când ne-o fi mai greu.

Lasă un răspuns

%d