machetedidactice.com

Machete didactice – Cercuri pedagogice cu teme ofertante

Mijloace și posibilități de promovare a istoriei, geografiei și tradiției locale, iată cum sună tema unui Cerc Pedagogic ce se va ține pe data de 19 mai, într-o comună din nordul Moldovei. Numele ei, Bogdănești.
Treaba mea a fost să confecționez o hartă care să reprezinte această comună dar care să poată fi utilizată de preșcolari.
Poate veți crede că este ușor de confecționat așa ceva, și aș spune că aveți dreptate, dar nu meșteritul, în sine, a fost o problemă, ci adunarea datelor pentru a putea avea un produs finit.
Pentru un oraș mai mare, poate un municipiu, datele sunt mai vizibile, mai accesate și cunoscute, dar despre o comună, un sat, lucrurile se văd altfel. Doar cei care trăiesc prin partea locului vibrează la așa rostiri pentru că restul populației are alte treburi de rezolvat și alte priorități.
Orice machetă pe care trebuie s-o confecționez are nevoie de o „cercetare”, atunci când adun cât mai multe informații posibile pentru a putea mai apoi să le adaptez necesităților doritorului. Cu cât nivelul de vârstă este mai mic, cu atât sarcina este mai grea, asta pentru că cei mici nu au bagajul de cunoștințe necesar unei discuții mai complexe.
Dar mie îmi plac provocările pentru că aduc cu ele informații pe care dealtfel le-aș fi accesat mai greu sau poate niciodată.
Am fost de mai multe ori în acea comună, asta pentru că am mai avut colaborări frumoase. Îmi aduc aminte cu drag de ele.
Așadar, Bogdănești este o comună în județul Suceava, regiunea tradițională Moldova, România. Poate n-o să credeți, dar are și o stemă.

ROU_SV_Bogdanesti_CoA

Stema comunei Bogdănești se compune dintr-un scut pe fond roșu. Scutul este încărcat cu un brâu undat, de argint; în partea superioară, trei ghinde cu câte două frunze de aur (dispuse doi la unu). în partea inferioară, un căprior alergând spre dreapta, cu capul văzut din față, de aur. Scutul este timbrat cu o coroană murală cu un turn de argint.

Semnificațiile elementelor însumate:

Propunerea de stemă a comunei Bogdănești asigură concordanța elementelor acesteia cu specificul economic, social, cultural și tradiția istorică ale comunei, respectând tradiția heraldică a acestei zone și legile științei heraldicii.

Coroana murală cu un turn de argint semnifică faptul că așezarea este comună.

Aici trăiesc 3.966 de locuitori, majoritatea fiind români iar din punct de vedere confesional, majoritatea sunt ortodocși (70,76%).Bogdanesti_jud_Suceava
sursa: Wikipedia

Obiective turistice existente pe aceste meleaguri sunt:
Mănăstirea Bogdănești
Aici a fost construita o biserica, in jurul anului 1363, de către voievodul Bogdan I al Moldovei (1359-1365). Distrusă din temelii de tătari, obstea monahală a fost strămutată în anul 1542 la nou-înființata Mănăstirea Râșca, construită în vecinatate.

manastirea-bogdanesti-6

Satul Bogdănești este o așezare de vechi răzeși, aflată în apropierea primei capitale, Baia. În această localitate, în jurul anului 1363, voievodul Bogdan I al Moldovei (1359-1365), împreuna cu doamna Maria, a zidit o mănăstire denumita Schitul Bogdănești (sau Bogoslovul), pentru a servi drept biserică domnească și loc de rugăciune. Fiind construită din lemn, biserica a rezistat curgerii timpului și atacatorilor timp de 150 ani, până în anul 1510, când a fost distrusă din temelii de tătari. Între anii 1511 si 1512, câțiva călugari vrednici au vrut să o refacă tot pe vechiul amplasament, cu sprijinul lui Bogdan al III-lea cel Orb, fiul lui Ștefan cel Mare.
După cum afirma Narcis Crețulescu în lucrarea sa, „Bogdan o înzestrează cu obiecte de gospodărie, cu moșia Bogdănești, înconjuratoare mănăstirii, îi dă zestre alte pământuri domnești, luate din trupul pământurilor mănăstirii Neamț”.

manastirea-bogdanesti-4a

Încercarea de reconstruire a mănăstirii nu reușește, astfel că în anul 1542, domnitorul Petru Rareș a strămutat vechiul așezământ monahal, mai la deal, întemeind Mănăstirea Râșca.

Biserica de lemn Sfinții Voievozi din Bogdănești

1280px-Biserica_de_lemn_din_Bogdăneşti1

Edificiul religios se află localizat în cimitirul satului și are hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătorit la data de 8 noiembrie.
Ansamblul bisericii de lemn „Sfinții Voievozi” din Bogdănești a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2010

Biserica de lemn Pogorârea Sfântului Duh din Bogdănești – construită în perioada 1937-1955 și situată în centrul satului.

Biserica_de_lemn_Pogorârea_Sf._Duh_din_Bogdăneşti

Acestea sunt obiectivele turistice ale comunei Bogdănești. Pe macheta confecționată de mine se află cea de-a treia, iar pe lângă ea nu puteau să lipsească Școala veche dar și cea nouă, cu clasele I- VIII, Primăria, Poșta, Dispensarul, Ocolul Silvic dar și Oborul, locul pe care sătenii nu-l ocolesc în nici o săptămână.                               DSCN7703

DSCN7705

DSCN7706

Am scris și comunele care sunt învecinate Bogdăneștiului așa cum am marcat drumul principal și râul care traversează așezarea. Am mai confecționat câteva stegulețe în plus pe care doamna educatoare să le folosească dacă mai trebuie marcat ceva pe hartă.
Acum aștept să aibă loc cercul pentru a ști cum au reacționat copiii dar și musafirii. Și chiar dacă atunci când am dus macheta, afară era o ploaie strașnică, eu cred că simbolistica ei este doar de bogăție și de cunoaștere.

20160516_135545

20160516_135501

Lasă un răspuns

%d