machetedidactice.com

Activități educative copii – Ziua patru la „Școala altfel” – activitate integrată „Copacul cel darnic”

Ziua patru la „Școala altfel” a fost, pentru mine, o zi specială. M-am pregătit temeinic pentru ea, asta pentru că știam că va fi ultimul atelier cu clasa fiului meu cel mic. Lista cărților pentru această activitate a fost lungă, dar după îndelungi deliberări, cu mine însămi, și după o cântărire a tuturor factorilor existenți, s-a ales „Copacul cel darnic” de Shel Silverstein. Despre cum am găsit eu, alături de Luca, această poveste, puteți citi aici. Chiar dacă lista de cărți citite a mai sporit de la această lectură, rămân la convingerea că este cea mai impresionantă poveste citită de noi, cu un mesaj atât de frumos și cu niște rostiri atât de profunde.
Dar cum m-am pregătit, că ăsta este un lucru extrem de important în toată desfășurarea de forțe? Spun așa pentru că ceea ce a rezultat spre asta duce. Fără lipsă de modestie.
Căutările mele au fost perseverente și pentru că ceea ce am găsit în limba română nu m-a mulțumit, am căutat în limba engleză. La traducerea materialelor alese am primit sprijin și de la Răzvan, fiul meu cel mare, care a găsit timpul necesar pentru a-mi spulbera unele nelămuriri. Mulțumesc frumos, dragul meu!
Voi relata întâmplările petrecute în ordinea desfășurării lor, asta pentru a avea un înțeles ceea ce vreau să spun, cu toate că-mi vine să scriu tot deodată și să vorbesc în același timp. Pătimașă cum sunt, nu-i de mirare. 🙂

Am plecat de dimineață, gătită, cu inima având un puls mai susținut, asta pentru că știu că nu te poți prezenta în fața copiilor oricum, dar și de faptul că Luca era acolo, și mă privea nu ca pe o mama doar a lui ci ca pe cineva pe care trebuia s-o împartă. Nu era la prima experiență de acest gen și cu toate astea, în timpul atelierului, tot a simțit nevoie să-mi mai șoptească câte ceva.

20160420_165804

foto sus: mapele pregătite pentru copii

Am avut alături de mine, cum se putea altfel, o machetă care a fost îndrăgită de copii, din prima.

20160421_072312  20160421_072339

Ziua 4 săptămâna altfel

După ce am avut o scurtă introducere, aici mulțumindu-le doamnei și copiilor pentru găzduire, am citit povestea. Odată rostită au curs întrebările și răspunsurile, îndrumar fiindu-mi materialul găsit pe site-ul autorului. Îl atașez. tradus, poate-l veți folosi vreodată.

img449 img450

De toate, pe fișele de mai sus , sunt peste 25 de întrebări, așa putând fiecare copil răspunde la una. Au mai avut în mape, fiecare, câte o frunză și un măr, făcute din hârtie. Pe frunze, copiii au răspuns în scris la o întrebare, iar pe măr, la finalul discuțiilor, i-am rugat să aleagă din toate cuvintele rostite în cursul activității pe cel care le-a plăcut mai mult. Odată scrise, copiii le-a atașat machetei. Iată cu s-a văzut macheta completată.

Ziua 4 săptămâna altfel1

Ziua 4 săptămâna altfel2

A urmat apoi o fișă Ce-i într-un nume?”, iar aici cerința suna așa: Încearcă să faci un acrostih. Toată poezia trebuie să se refere sau să descrie numele ales de tine. Creația ta poate fi despre tine, un prieten, o persoană faimoasă sau chiar despre animalul preferat, sportul sau pasiunea pe care o ai.

Acrostih – fișă „Ce-i într-un nume?”Ziua 4 săptămâna altfel4

Acrostih – Ce-i într-un nume? – video

Pentru etapa următoare am pregătit o fișă care s-a numit  „Crează-ți un timbru”. Folosește-ți imaginația și confecționează un timbru în amintirea celei mai frumoase întâmplări trăite de tine. Tot pe site-ul autorului am găsit-o.

Ziua 4 săptămâna altfel3

img442

S-a lucrat cu drag și spor iar copiii nici nu au dorit să iasă în pauză. A fost o atmosferă plăcută, creativă.
Am încheiat cu un craf, nelipsitul craft iar pentru asta am pregătit fiecărui copil cele trebuincioase:

carton colorat ce avea imprimat pe el modelul de confecționat
fire de mohair sau pna de diferite culori
ochișori mobili.
Luca a exersat acasă și a reușit, singur, să facă o broscuță. 🙂

Ziua 4 săptămâna altfel7

Și la școală au fost copiii care s-au descurcat minunat. Celor care au întâmpinat greutăți, le-am sărit în ajutor.

Etapele sunt:

se tipărește forma pe un carton
se pune cartonul în două, așa rezultând două figurine
se decupează cerculețul din mijloc iar apoi întreaga figură
prin cerculețul rezultat se trece ața, în așa fel încât să se formeze pom-pom-ul, sau moțul, pe românește.
se taie roată împrejur ața, așa putând prinde la mijloc cele două părți ale pom-pom-ului

Am găsit o imagine mai clară decât vorbele mele. Sper să fie mai bine așa.

pom-collage

După tiparele acestea am lucrat. 🙂

img451 img452 img453

și așa atmosferă a fost în timpul lucrului.

Ziua 4 săptămâna altfel5Ziua 4 săptămâna altfel6

La ora amiezii am terminat. A fost așa de frumos! Aș repeta oricând, cu alte subiecte dar și cu alți copii, pentru că ce-i mai frumos decât lucrul cu copiii?

DSCN7647  DSCN7648

Lasă un răspuns

%d