machetedidactice.com

Activități educative copii – „Domnul Sconcs” sau despre cum fiecare vagabond are povestea lui

Domnul Sconcs puțea. Și de asemenea duhnea. Și dacă ar fi corect să spunem că duhorea, ei bine, să știți că și duhorea. Era cel mai soios și puturos răpănos care existase vreodată.

Și dacă ar fi să vă luați după început, poate ar exista tentația de a renunța, asta datorită limbajului extrem de abrupt: duhnea, soios, puturos, răpănos :(. Ca o paranteză, nu pot să nu menționez curentul iscat printre tinerele mame și anume de a elimina din lecturile făcute micuților lor pe acelea în care există violență (aici a se citi violență ca trasul de urechi sau o nuia la fund) sau o imagine ori desen mai explicit. Departe de mine a fi o promotoarea a violenței domestice, eu însămi nefiind o practicantă a ei, cu adevărat, nu la nivel declarativ, dar eliminarea acestor noțiuni din discuțiile cu copii nu cred că rezolvă ceva sau protejează pruncul. Din păcate noul curent în educație, cel protector peste măsură, determină creșterea unor copii care nu se prea regăsesc în societatea de astăzi. Nu doar cea românească ci oricare alta dintre ele, fie că vorbim de americani, norvegieni sau mai știu eu ce etnie. Pentru că violență verbală și comportamentală există peste tot. Echilibrul în comportament și atitudine, din partea celor care formează adulții de mâine cred că ar trebui să primeze.

Dar să revin la „Mister Stink” pe care l-am întâlnit pentru prima dată la librăria Waterstone din Colchester. L-am răsfoit după care ne-am hotărât să-l achiziționăm asta pentru că auzisem de el și în România. Dar oferta de carte așa de vastă și atmosfera de acolo ne-au deturnat atenția și în teancul de cărți achiziționate nu s-a regăsit acest titlu. Ajunși acasă l-am cumpărat online pentru a ne duce inițiativa până la final. Și am procedat foarte bine. 🙂

Domnul Sconcs

Și pentru că Luca-și citește singur cărțile, am fost curioasă și eu să văd despre ce este vorba.

Capitolul 1- Frecați cu podul palmei – video

Așadar, totul a început când Chloe a făcut cunoștință cu vagabondul orașului. Acesta era atât de împuțit încât exista pericolul de a fi alungat de acolo. Fetița s-a hotărât să-l salveze, ascunzându-l în magazia din curtea casei ei. Nu trebuia să afle nimeni acest secret, nici sora ei Annabelle, nici mama dar nici tatăl.

Dar Chloe nu avea de unde să știe că ziua, în magazie, se mai ascundea și tatăl ei care șomer fiind,  se pitea acolo nedorind ca familia să afle acest lucru. Imaginați-vă ce întorsătură ia toată situația. 🙂 Despre mamă trebuie să spun că nu este una pe care v-ați dori să o aveți. De ce afirm asta? Lectura vă va lămuri. 🙂

Domnul Sconcs1

Povestea Domnului Sconcs este una emoționantă, amuzantă dar și serioasă iar uneori chiar ai senzația că te ustură nasul și ochii de la miros. 🙂 Acum când senzorialul explicit a invadat viețile noastre, poate că e bine să nu o ocoliți. În fond, pe la nasurile noastre nu ajung doar parfumuri fine sau arome ce ne lasă gura apă ci și tot felul de miresme care te trezesc la realitate. Pe noi adulții, pentru a putea povesti și învăța pruncii.

Despre David Walliams se spune că este succesorul lui Roald Dahl, unele dintre cărțile sale fiind ilustrate de Quentin Blake. El este recunoscut și pentru implicarea sa activă în acțiuni de caritate.

După ce a terminat cartea copilul a spus:

Ce final frumos… ce frumos! Domnul Sconcs a reușit să îndrepte toată relația din familia lui Chloe. Mi-ar plăcea să mă întâlnesc cu el și cine știe, poate într-o zi chiar se va întâmpla asta. Mă simt gol pe dinăuntru… 🙁 Îmi pare rău că s-a terminat

Dacă Domnul Sconcs a făcut baie, vă las să aflați singuri așa cum tot singuri veți descoperi cine era cu adevărat această creatură duhnitoare. Spor la citit!

P.S. Dacă nu știți, există și un film făcut după această carte.

Mr. Stink 

Lasă un răspuns

%d