machetedidactice.com

Activități educative copii – Flori de primăvară în legende și… alfabetul florilor reluat

A plouat două seri la rând iar natura pur și simplu a explodat! Totul este verde și e așa o zumzăială că-ți vine un chef nebun de viață. Simți că poți face orice și dacă ai vreun proiect uitat prin vreun sertar, cu siguranță acum este timpul ca el să se finalizeze. E momentul în care plecările și venirile noastre la școală se fac pe jos și profităm de fiecare clipișoară ce o putem trăi în natură. Avem norocul de a locui într-o zonă în care este mult spațiu verde, și dacă dorești să te retragi din calea noxelor, ai mai multe alternative plăcute fără a fi nevoit să apelezi la un mijloc de transport.

Așadar astăzi, pe drumul către casă, după o zi destul de solicitantă la școală, am alcătuit, din nou, un alfabet al florilor menit a ne relaxa. Dacă ne vizitați știți că nu suntem la prima ispravă de acest gen numai că acum l-am avut partener și pe Leo, prietenul lui Luca.

Alfabetul florilor clasa a IV-a1

Alfabetul florilor – remarci pe teren – video

Dacă data trecută experiența aceasta am făcut-o la începutul verii, acum, în plină primăvara oferta a fost de nerefuzat. În aceste zile au înflorit toate florile de primăvară, nemaipunând la socoteală copacii. Am putut acoperi aproape tot alfabetul pentru că primăvara ne întâmpină cu o paletă florală extrem de vastă.

Alfabetul florilor clasa a IV-a

Sunt toate atât de frumoase că-ți este aproape imposibil să spui că o placi doar pe una. Culorile îmbinate armonios, dar și mirosurile delicate te duc într-o lume de basm. Ei, și dacă tot am pomenit de basm, după ce am ajuns acasă și temele au fost făcute, am completat ceea ce am început la prânz. De ajutor ne-a fost cartea Legende populare românești – Flori de primăvară în legende. Aici, în această carte de format mic, 12×17, ediție cartonată, având 71 de pagini veți găsi 16 legende dar și un glosar, la sfârșit, foarte bine venit pentru micii cititori. Puteți afla legende despre ghiocel, brebenel, busuioc și brândușă, viorele și lăcrămioare dar și legenda Florii Paștelui și Florii pătimirii. Ultimele extrem de binevenite în această perioadă. A citit și Luca dar și eu mai multe din ele, aproape toate.

Alfabetul florilor clasa a IV-a3

Floarea Paștelui, Floarea Pătimirii – video

Legenda Florii Nu-mă-uita – video

Pe măsură ce citeam despre florile de primăvară, mai trăgeam câte un ochi și în Atlasul Botanic, cel de la Editura Didactică și Pedagogică acolo de unde puteam afla date „tehnice” despre plantele aflate în discuție.

atlas-botanic-mare

Am confecționat și o fișă în care am încorporat florile de primăvară dar cerințele de pe ea erau la limba română. Am aflat că pot face casă bună cu subiectul, predicatul, numeralele și pronumele, lalele, narcisele, lăcrămioarele și nu numai. Și pe lângă asta, am mai lucrat puțin în felul nostru.

În ultima perioadă, la școală, nu s-a prea pus accent pe gramatică și asta s-a văzut. Cel puțin în ceea ce ne privește pe noi. Așa că încerc, atât cât mă pricep, să țin informații vii în memorie. Sunt momente în care-mi iese, dar nu pot spune asta tot timpul. Se va vedea pe finalul înregistrării că nefiind atentă, mai bine spus, nefiind atenți, în loc de substantiv comun s-a folosit un pronume. Important este că ne-am dat seama și am corectat. Ori numai prin exercițiu poți remedia nelămuririle dar și întări atenția. Fișele pe care le-am confecționat pentru această activitate le găsiți mai jos.

Alfabetul florilor – fișă clasa a IV-a

Alfabetul florilor clasa a IV-a2

Cam asta a fost. Nu știu cum se vede din exterior dar pentru noi nu a fost rău deloc. Din contră, a fost de bun augur.

Lasă un răspuns

%d