machetedidactice.com

Machete didactice – Fetița care devine mamă

Privesc în urmă la anii în care am adunat, așa cum m-am priceput, tot soiul de trăiri, senzații, experiențe și mă gândesc ce mult mă ajută acum, când sunt la rându-mi mamă. Pentru că oricât am dori să trecem cu vederea, ceea ce trăim în copilărie reverberează peste ani tare. Chiar foarte tare. Imaginea mamei mele, a celei din copilăria mea este una foarte definită și extrem de clară: rigurozitatea ținerii în frâu a unei familii cu trei copii, asta pentru că tata a fost mereu ocupat cu serviciul. Dar, faptul că a lăsat-o să „conducă ostilitățile” și a intervenit fără ca noi să ne dăm seama a contribuit la alcătuirea unei familii extrem de așezată. Lipsa certurilor, a limbajului cotondent, prezența unor oameni de la care aveai ce învăța cu adevărat a lăsat o amprentă solidă.

Am amintiri minunate legate de toate anotimpurile prin care am trecut și acum, la ceasul maturității, îmi doresc să reușesc ca și copiii mei să rămână cu un sentiment de liniște și calm atunci când se vor gândi la mama lor. Pentru mine, cei doi copii ai mei reprezintă totul și în ciuda a tuturor celor citite pe această temă, a parentingului, cred că în viața de zi cu zi cel mai important este să te bazezi pe instinct. Pentru că ceea ce se găsește în cărți se potrivește cu povestea personală până la un punct, după care intervine abilitatea fiecăruia de a rezolva eventualele probleme. Deoarece consultăm aceste cărți pentru a găsi o rezolvare la o situație sau alta, nu-i așa?

A nu se înțelege că a curs numai lapte și miere în existența mea pentru că nu-i așa. Anii pe care i-am adunat mi-au dat ocazia întâlnirii cu tot soiul de situații. Din unele am ieșit mai frumos, din altele mai greu, și pot spune că sunt și cazuri în care, în ciuda timpului scurs, o rezolvare concretă nu s-a sedimentat. Din toate aceste experiențe am concluzionat că ceea ce nu mi-a plăcut sau mi-a creat un disconfort să nu repet la rându-mi, cu pruncii mei. Și am avut un procent de sorți de izbândă bun. 🙂 Un exercițiu bun de făcut.

Nu știu ce fel de mame vor avea nepoții mei, dar știu ce fel de tați vor avea. Ori ăsta reprezință un procent garantat de 50%, ceea ce este încurajator.  Și sper la mult mai mult!

DSCN6066

DSCN6068

DSCN6069

DSCN6070

P.S. Machetele anotimpuri au dimensiunea postamentului de 40 de centimetri. Elementele de deasupra sunt detașabile, postamentul fiind pictat în întregime. Se pot expune separat dar și asamblate.

Lasă un răspuns

%d