machetedidactice.com

O carte prețioasă: „Descoperă lumea lui Darwin citind jurnalul unui mus”

Prețioasă! Cuvântul cel mai potrivit atunci când vorbești despre această carte. Pentru că Descoperă lumea lui Darwin citind jurnalul unui mus de la Editura Rao, așa este. Coperta, prezentarea, conținutul toate o îndreptățesc să capete acest calificativ.

Dar să justific cele scrise mai sus. Dimensiunea cărții este de 260×295 mm, iar coperta, groasă de 8 mm, are încastrată un minunat fluture, care la prima vedere îți dă senzația de viu. Te aștepți să zboare.

Jurnal Charles Darwin

Foile, în număr de 64, sunt cerate și au ilustrații deosebite semnate de Leo Brown. Cartea cuprinde un glosar extrem de util pentru unii dintre cititori care nu sunt familiarizați cu acești termeni, dar și un indice, la fel de util. În interiorul glosarului găsim și unitățile de măsură folosite la acea vreme: livră, milă, picior.

Jurnal Charles Darwin1

Cartea a apărut în anul în care s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui Charles Darwin, ca un omagiu. Jurnalul este al unui băiețel, pe nume James Kincaid, iar în el povestește perioada pe care a petrecut-o ca mus pe corabia Beagle, din 1832 până în 1836. Dacă nu știți ce înseamnă mus, vă spun eu: elev marinar.

Charles Darwin s-a alăturat acestei expediții pentru că dorea să fie naturalistul navei și să studieze animalele și plantele din acele locuri necunoscute. Odată reîntors pe tărâmurile natale, Anglia, acesta a transformat observațiile sale în noi teorii științifice despre natură.

Jurnal Charles Darwin2

Cititorii au ocazia să-și imagineze ce înseamnă să călătorești cu un vapor atâția ani, acum când cu ajutorul avionului, într-un interval scurt de timp poți traversa întreg globul pământesc. Călătoria a fost una periculoasă, pentru că marea nu este întotdeauna prietenoasă, anumite locuri trebuind a fi ocolite. Chiar dacă misiunea navei Beagle a fost aceea de a întocmi hărți maritime pentru comerț și război, Charles Darwin a reușit să facă cele mai importante descoperiri, această călătorie neputând fi uitată niciodată.

Viața pe  o corabie însemna un trai  în condiții foarte grele, departe de casă și de familie. Echipajul corabiei devenea a doua familie a marinarului. Pe această corabie totul era foarte bine pus la punct și fiecare știa care-i sunt atribuțiunile. Somnul avea loc în hamace, sub punți, iar asta făcea ca la fiecare mișcare a corabiei, hamacele să se legene, ceea ce le putea provoca marinarilor și celor aflați pe ea, rău de mare.

Nici cu sănătatea nu stăteau prea bine, echipajul îmbolnăvindu-se destul de des din cauza șobolanilor, dar și a frigului și umezelii. De asemenea, lipsa vitaminei C putea provoca o boală numită scorbut.Jurnal Charles Darwin3

În timpul în care Darwin a stat departe de casă, a adunat un număr impresionant de animale, fosile și pietre.  Ori de câte ori corabia ajungea într-un port, acesta trimitea scrisori către Anglia iar alte nave îi aducea scrisorile la cei mai buni geologi, zoologi sau botaniști.

Darwin a dat voie mai multor oameni de știință să cerceteze specimenele aduse de el iar după moartea lui, o parte din acestea au ajuns în marile muzee ale lumii.

La finalul acestei cărți sunt prezentate câteva specii care au dispărut de pe fața pământului. Printre ele regăsim: Pasărea terorii, Lama gigant, Megatherium și Smilodonul.

Tot la finalul lecturii, am schimbat câteva vorbe cu Luca despre cum a perceput el această carte și ce i-a plăcut.

Charles Darwin, Jurnalul unui mus – opiniile unui mic cititor

Când Darwin a pornit în marea lui aventură în jurul lumii, oamenii credeau că animalele și plantele au arătat așa dintotdeauna, de când au fost create de Dumnezeu. Darwin a pus la îndoială acest lucru, spunând că vietățile au fost într-o continua schimbare și dezvoltare.

Cea mai faimoasă operă a sa, „Originea speciilor”, a apărut în anul 1859, pe 24 noiembrie, la peste 21 de ani de la întoarcerea de pe Beagle. Cartea a făcut senzație și i-a tulburat pe mulți creștini, care credeau că este împotriva ideii de suflet. Disputa legată de acest subiect va continua dar Charles Darwin a schimbat felul în care gândim despre lume.

Lasă un răspuns

%d