machetedidactice.com

O carte cu vrăjitori, altfel de vrăjitori. „Igraine Fărădefrică”

În zilele acestea când toată lumea, sau mai toată, vorbește despre vrăjitori, dorim să aducem în fața dumneavoastră o altă abordare a acestor noțiuni. Ea este înlesnită de Cornelia Funke și de cartea scrisă de ea, Igraine Fărădefrică.

Este a doua carte scrisă de Cornelia Funke pe care Luca o citește și de care, pot spune, nu a fost atât de entuziasmat. Nu la fel ca la precedenta. Povești despre devoratori de cărți, fantome din pod și alte personaje de basm. Atunci fiecare poveste a fost analizată, chiar citită de mai multe ori, iar cu ajutorul lor am confecționat un portofoliu care este la superlativ. Detalii despre cum și ce am făcut noi pe marginea acestei cărți puteți vedea aici.

Igraine Fărădefrică

Povești de Cornelia Funke

Așadar, noua poveste a Corneliei Funke ne-a trimis, din nou, pe un tărâm de vis. Trebuie să menționez faptul că traducerea este semnată de Cornel Stoenescu iar ilustrațiile, ca și la cartea precedentă, sunt făcute de autoare.

Cornelia Funke își duce cititorii pe un tărâm de vis, acolo unde există Castelul Pătrunjelului de Câmp, iar în acest castel își duce traiul o familie mai deosebită. Frumoasa Melisande și Sir Lamorak, doi vrăjitori foarte pricepuți, alături de cei doi copii ai lor, Albert și Igraine. Spre deosebire de Albert care este pasionat, ca și părinții lui, de vrăji, Igrain este o copilă de 12 ani care nu este atrasă de aceste îndeletniciri. Ea este pasionată de armuri și săbii și dorește să devină o fată-cavaler.

20151031_092811

La a douăsprezecea aniversare, fata a primit o armură pe măsura ei deoarece cele pe care le purta înainte zăngăneau fiindu-i prea mari. Armura cea nouă era deosebită, prin ea nu putea trece nici o armă și mai era și impermeabilă. Se antrena pentru luptă cu o sabie pe un manechin ce era vrăjit de părinții ei. Nu se temea pe lumea asta de nimic așa de tare ca de păianjeni. Apela la Sisifus, pisoiul ei deosebit, ca să o ajute să scape de ei. Sisifus era un motan ce putea vorbi iar asta se întâmplase din momentul în care Igraine îl presărase cu un praf fermecat de la fratele ei, Albert. Dar motanul era leneș și nu vorbea decât atunci când avea el chef, lucru destul de rar întâmplat.

Așa stau lucrurile în momentul în care o mică greșeală în efectuarea unei vrăji a făcut ca părinții acestei fete să se transforme în niște porci. Sub această înfățișare, părinții putea vorbi dar nu puteau face vrăji. Pentru a prepara antidotul este necesară prezența unui ingredient, fire de păr de uriaș, iar Igraine e cea care trebuie să plece ca să îl aducă.

Tocmai în aceste momente, Osmund cel Lacom și intendentul său, Rowan Fărădeinimă, au atacat castelul, dorind să pună mâna pe cărțile de vrăji.

20151031_092929

Igraine pleacă la drum pentru a aduce ingredientul lipsă, atât de necesar pentru ca părinții ei să revină la forma lor. Uriașul Garleff este cel care o poate ajuta, dar pentru a ajunge la el este un drum lung de parcurs.

Igraine fărădefrică – video

Igraine fărădefrică2 – video

Uriașul dădu din cap și privi spre cer. Făcu asta atât de mult timp, încât Igraine era pe punctul de a crede că uitase de ea. Totuși, Garleff coborî privirea din nou la ea.

– Eu nu îi ajut pe oameni prea des, spuse el și se scărpină la ureche. Igraine ar fi putut să stea cu ușurință în ea. De fapt eu nu vă înțeleg, știi? Toată alergătura și agitația voastră – și apoi vocile voastre ca un piuit. Astea mă agită și mă gâdilă. Din fericire, oamenii nu se încumetă să vină des aici. Dar tatăl tău m-a vindecat de acea eczemă care mă mânca groaznic, și care îmi strica însăși plăcerea oferită de priveliștea stelelor, și uriașii nu uită niciodată ce li se face, fie bine, fie rău. De aceea ar trebui să primești părul. O ridică ușor pe Igraine ținând-o cu arătătorul și cu degetul mare, și o așeză pe cap. Servește-te, Igraine, fiică a lui Lamorak.

Fata ajunge să-l cunoască pe Cavalerul cel Trist dar și să-l salveze pe Bertram, prizonierul lui Osmund. Toți se unesc și luptă contra lui Osmund și armatei lui.

Igraine Fărădefrică1

Aveți în această poveste tot soiul de ingredinte care să vă facă să o îndrăgiți. În ce măsură, veți stabili doar citind-o. Spor!

Lasă un răspuns

%d