machetedidactice.com

Activități educative copii – Dințișorii „învață” limba română. De clasa a IV-a

Zilele trecute, o știre făcea să ni se strepezească dinții dar și să ni se ciulească urechile. Aceasta suna așa:

Pare de necrezut dar un român din 5 NU s-a spălat niciodată pe dinți. Sunt patru milioane de oameni de toate vârstele care nu au folosit niciodată periuta și nici nu știu ce gust are pasta. știrileprotv.ro

Nu facem noi parte din această categorie, dar așa o știre te face să te apleci, mai atent, asupra situației. Și nu numai asupra situației ci și a dinților din gură. 🙂

Am scos macheta din dotare și-am mai pus de niște discuții. Aliații studiului au fost, de această dată, Mica enciclopedie Larousse – Corpul omenesc dar și Enciclopedia medicală a familiei – Ghidul unui corp sănătos.

Despre dințișori – video

20151005_160111

Despre dințișori 4oct20153

La cărțile enumerate mai sus s-a alăturat și o cărticică găsită în bibliotecă, iar ea a venit să coloreze activitatea noastră. Trebuie să mai amintesc de plăcerea cu care se lipesc aceste abțibilduri?

A citit informații noi din  Enciclopedia medicală a familiei – Ghidul unui corp sănătos o carte nou introdusă în lecturile lui. S-ar crede că este complicată dar dacă veți avea curiozitatea să citiți câteva rânduri, veți vedea că sunt noțiuni pe care le înțelege un copil de aproape 10 ani.

Ne-am adus aminte de o campanie făcută în școli de Colgate, copiii primind o sacoșică în care se afla un pliant, o pastă de dinți și o periuță.

Despre dințișori 4oct2015

I-am făcut lui Luca două fișe, unul cu un dinte fericit, cealaltă cu un dinte trist, iar în interiorul lor el a trebuit să scrie adjective. Din ele s-au ales câteva cu care s-au alcătuit propoziții. Câteva exemple:

George trebuie să se spele mai bine pe dinți pentru ca aceștia să fie albi. 🙂

Eu mă spăl pe dinți așa cum scrie la carte, pentru a nu avea un dinte găurit și trist. 🙁

20151005_172247

Apoi am pregătit o fișă pe care am denumit-o „Dințișorii învață limba română”, pe care o atașez mai jos. O puteți folosi și voi, dacă o considerați utilă.

img244 img245

O aveți mai jos, în fișier, fără chenare, asta dacă o preferați mai simplă.

Fișă „Dințișorii învață limba română”

Această fișă ne-au trimis iar la Dicționarul de omonime cu care am mai lucrat și-n alte dăți, și tare frumos a mai fost.

Omonime „albitură” – video

Omonime „colț” – video

Omonime ”limbă” – video

Despre dințișori 4oct20151

A fost frumos, pentru că ne-am adus aminte de celelalte dăți în care am vorbit despre dințișori, dar și pentru că am aflat multe lucruri interesante. Reportajul pe care l-am urmărit a avut un impact mult mai mare asupra copilului, pentru că de atunci se spală pe dinți de mai multe ori pe zi.

Despre dințișori 4oct20152

Un fapt este însă îmbucurător: pentru că situația este una cu adevărat dramatica, în Parlament a fost depus un proiect care propune ca o dată la 3 luni, toți copiii din școli și grădinițe să primească gratuit o pastă și o periuță de dinți. Așteptăm cu interes materializarea acestui proiect.

Dinți sănătoși și frumoși să aveți. 🙂

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activități educative copii – Dințișorii „învață” limba română. De clasa a IV-a”

%d