machetedidactice.com

Machete didactice – Albine… miere… muncă… bucurie… seriozitate… plăcere

Viaţa unui stup de albine este un adevărat miracol. Cele aproximativ 60 000 de albine care alcătuiesc un stup dau dovadă de o ordine foarte riguroasă în activităţile din interiorul lui nu există niciun membru al familiei de albine care să nu aibă locul său bine definit în această uimitoare organizare.
Găsim aici câteva adevărate “specializări” ale albinelor:
1) Albinele curăţitoare sunt cele care se ocupă cu întreţinerea “locuinţei” şi cu înlăturarea resturilor menajere. Fără ele, viaţa în stup ar fi mult mai grea şi mai “murdară”, dacă nu chiar imposibilă.
2) Albinele ventilatoare au misiunea de a asigura ventilaţia în interiorul stupului prin vibrarea aripilor lor. Ele se găsesc la intrarea în stup, asemenea unui adevarat şi eficient aparat de aer condiţionat.
3) Albinele gropar au rolul de a îndepărta cadavrele albinelor moarte din stup. Cum ar arata viaţa în stup fără aceste “profesioniste’ ? Greu de imaginat…
4) Albinele ceruitoare  construiesc celulele în care va fi depozitată mierea. Aceste albine îşi produc singure ceara, cu ajutorul unor glande aflate sub abdomen.
5) Albinele hrănitoare sunt cele care produc una dintre cele mai hrănitoare substanţe care există pe pământ: lăptişorul de matcă. Hrana  pentru “regină” este produsă de nişte glande aflate în capul acestor albine.

Materiale septembrie 201526

Însă “diviziunea muncii” în stupul albinelor nu se termină aici. În exteriorul stupului există alte “specializări”:
1)  Albinele cercetaşe au misiunea de a căuta sursele de nectar. Odată reperată sursa de nectar, ele secretă o substanţă mirositoare pe care o depun pe sursa descoperită, apoi se impregnează cu parfumul florilor reperate şi se întorc la stup. Cele două semnale olfactive vor ajuta albinele lucrătoare să ajungă la sursa de nectar descoperită.
2) Albinele lucrătoare sunt cele care adună nectarul într-un buzunar stomacal, iar polenul pe picioarele posterioare. Pentru un gram de nectar, albinele trebuie să facă aprozimativ 60 de umpleri şi goliri ale acestui buzunar şi să colinde în jur de 1000 de flori.  Deşi rezultatul muncii unei albine pare nesemnificativ, munca lor însumată poate aduna în stup, într-o singură zi, circa 7 kg de nectar.
3) Albinele biochimiste sunt cele care transformă nectarul în miere. Pentru a elimina umiditatea din miere, ele asigură o permanentă ventilaţie, iar pentru a da mierii calităţi optime, introduc în ea două enzime pe care le fabrică ele însele.
4) Albinele gardian se află postate în faţa stupului şi păzesc cu străşnicie rezerva de miere. Folosind un întreg arsenal format din mandibule, picioare, ace veninoase şi antene, acestea îndepărtează muştele, viespile, furnicile, fluturii, şoarecii şi alţi inamici.  De asemenea, când mai multe albine emit un semnal de alarmă olfactiv, gardienele se transformă în războinice, zburând în ajutorul suratelor lor aflate în primejdie.
Ce spuneţi de o asemenea organizare ? În lumea albinelor nu există bănuieli, critici, rea-voinţă, lupte interne, emoţii negative şi alte un milion  de lucruri care otrăvesc viaţa noastră. În marea familie a harnicelor zburătoare fiecare îşi vede de treaba ei, fără să se uite cu coada ochiului la vecina ei, fără să se amestece în treburile altora, fără să se plângă de extenuare, fără să ceară concedii medicale sau premii de vacanţă, fără să trişeze sau să înşele la cântar…
De unde au albinele atâta “inteligenţă” încât să-şi organizeze viaţa la un nivel atât de complex ? Desigur, ele “funcţionează” pe baza unor instincte. Dar existenţa acestor instincte într-o perfectă coordonare este dovada că “aici este degetul lui Dumnezeu“(bisericabrancoveanu.ro)

Materiale septembrie 201525

Printre curiozităţile despre albine se numără activitatea trântorilor după împerechere, proprietăţile benefice ale produsului acestor zburătoare – mierea, dar şi provenienţa expresiei „lună de miere”. Uneori ne deranjează când bâzâie pe lângă noi în parc sau la picnic, alteori ne bucurăm că există, pentru că datorită lor putem savura delicioasa şi hrănitoarea miere. Puţine persoane sunt conştiente de importanţa albinelor pentru întregul ecosistem, prin activitatea lor de polenizare a plantelor. „Discover Magazine” prezintă câteva curiozităţi despre albine care fac din aceste insecte creaturi cu adevărat speciale. 1. Există 16.000 de specii de albine, iar dintre acestea numai 5% sunt specii sociale, care trăiesc în roiuri. Cea mai cunoscută specie este albina de miere. Practic, cele mai multe specii de albine sunt insecte solitare. Curiozităţi despre albine. Ce se întâmplă cu trântorii după ce fac sex 2. Trântorii, masculii albinelor de miere, trăiesc doar pentru a se împerechea cu regina stupului. Dacă hrana din stup se împuţinează, albinele lucrătoare îi vor da imediat afară pe trântori. 3. Trântorii mor la scurt timp după împerecherea cu regina. În timpul actului sexual, endofalusul lor se rupe şi rămâne fixat în corpul reginei, provocând moartea masculului. 4. Albinele de miere pot recunoaşte chipurile oamenilor. În urma unor teste făcute de cercetătorii australieni, albinele au putut distinge între anumite fotografii alb-negru cu feţe umane. Curiozităţi despre albine. De unde provine expresia „lună de miere” 5. Expresia „lună de miere” provine dintr-o tradiţie nordică, potrivit căreia tinerii căsătoriţi consumau timp de o lună câte o ceaşcă de mied, băutură fermentată îndulcită cu miere. 6. Mierea nu expiră, nu se strică, doar se zahariseşte după un timp, putând fi consumată în siguranţă chiar şi atunci. Curiozităţi despre albine. Mierea poate fi folosită la tratarea rănilor 7. Mierea a fost folosită foarte mult timp ca tratament pentru rănile de război. Mierea ajută la vindecare, pentru că absoarde umezeala şi are proprietăţi antibacteriene. 8. Cea mai „bătrână” albină cunoscută de cercetători are 100 de milioane de ani. Este conservată într-o bucată de chihlimbar şi a fost descoperită în Myanmar. 9. Bâzâitul pe care îl auzim când o albină se apropie de noi este produs de cele patru aripi care se mişcă extrem de repede: peste 11.000 de bătăi pe minut. 10. Albinele lucrătoare au roluri clar stabilite în stup. Ele se ocupă inclusiv de scoaterea cadavrelor insectelor moarte.(adevărul.ro)

Materiale septembrie 201523
Veninul de albine este un alt produs apicol pe lângă miere, polen, propolis și pastura. Multa lume nu știe cât de important este acest venin deoarece nu se cunosc prea multe lucruri despre el.
Știm cu toții că acest venin este găsit la albine într-o punga și este eliminat pt apărarea sa și a familiei sale, împreuna cu acul și întreaga pungă de venin. O albina poate elimina aproximativ 0.3mg de venin lichid (0.1mg venin praf), în funcție de vârsta albinei, de hrana ei și de sezon. Vârsta albinei este cea mai importantă, iar cantitatea cea mai mare de venin se obține de la albinele care sunt în a 15-20 zi de viață.
Veninul de albine are numeroase proprietăți, găsind în el substanțe organice și anorganice, acizi (formic, clorhidric, ortofosforic), enzime, lipide, hidrocarbonați, hormoni, proteine (melitina, fosfolipaza și hialuronidaza), săruri minerale, uleiuri eterice, alte substanțe volatile și baze. Dintre substanțele minerale, neapărat trebuie să nu uităm de substanțele nminerale care sunt găsite în veninul de albine calciu, cupru, fosfor, magneziu, mangan și sulf.(mieresabadus.ro)

Materiale septembrie 201524
Nu trebuie decât să luam aminte, pentru că avem așa de multe de învățat. Zi minunată!

Lasă un răspuns

%d