machetedidactice.com

Articole Literatura de azi – Cărți frumoase. În octombrie.

Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!

Tudor Arghezi

Cele mai frumoase cărți este un  proiect ce se desfășoară anual și este dedicat designului de carte. Proiectul reinstituie designul de carte ca reper în relația cititorului cu cartea. Acesta a fost inițiat de Asociația pentru Performanță și Cultură ca o platformă de dezbatere pe tema designului de carte, atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designerii, graficienii independenți și publicul larg.

Așadar, designul de carte este activitatea centrală a concursului, el fiind finalizat cu o expoziție itinerantă a celor mai frumoase cărți. Proiectul a fost demarat în anul 2012, iar pentru acest an, la a IV-a ediție, doritorii se pot înscrie până pe 3 septembrie. Jurizarea va avea loc în perioada 7 – 12 septembrie, iar juriul va selecta minimum 25 de cărți, care vor fi prezentate publicului.

În acest an, se vor acorda: MARELE PREMIU și 8 premii speciale – Menţiunea juriului, Premiul pentru ilustraţie, Premiul pentru carte pentru copii, Premiul pentru carte educativă – manual, Premiul pentru album, Premiul pentru carte de artist (categorie specială cu lucrări jurizate separat), Premiul pentru tânăr designer şi Premiul pentru experiment tipografic. Premiul pentru tânăr designer este acordat de ICR şi Centrul Naţional al Cărţii şi constă în susținerea unei deplasări şi participarea unui artist la programul unui târg internațional de carte în străinătate. Membrii juriului sunt: Agnes Keszeg (ilustrator), Angela Rotaru  (director de creaţie, Humanitas), Barna Nemethi (fotograf / director de creaţie Griffon&Swans), Arina Stoenescu (grafic designer, Suedia), Hajdu Aron (editor, Bookart), Daniela Chiorean (grafician, UAD), și un specialist din Franța. Participarea acestuia este posibilă prin contribuţia Institutului Francez din Bucureşti.

La începutul lunii octombrie, la București, va fi inaugurată expoziția Cele mai frumoase cărți. Sunt programate și o serie de expoziții cu cărțile ce au câștigat edițiile anterioare ale competiției.

Pentru mai multe detalii legate de acest proiect, precum și imagini cu cărțile câștigătoare la edițiile anterioare, accesați celemaifrumoasecarti.ro.

Așteptăm cu interes să vedem ce cărți minunate vor mai ilustra acești maeștri ai frumosului.

Articol apărut în revista online Literatura de azi.

Lasă un răspuns

%d