machetedidactice.com

Machete didactice – Despre o clasă pregătitoare alcătuită din… Fluturași

Iată ce spunea prof. Iliana Dumitrescu, director adjunct, Institutul de Științe ale Educației, în 2012, atunci când s-a implementat această nouă noțiune în învățământul românesc:

Clasa pregătitoare este o noutate pentru sistemul de învăţământ românesc. Este normal ca toţi cei implicaţi să aibă întrebări la care încă nu au găsit răspuns, începând cu părinţii care au optat pentru înscrierea copilului la clasa pregătitoare şi continuând cu toate cadrele didactice care vor preda la această clasă. Nu lipsa de transparenţă creează această stare despre care amintiţi, ci tocmai elementul de noutate şi lipsa de experienţă, pe care sunt convinsă că le vom depăşi odată cu începerea noului an şcolar.

Mai multe puteți citi accesând www.ise.ro

Oare s-au găsit răspunsurile? Din 2012 până acum, s-a deslușit despre ce este vorba în această clasă pregătitoare și ce anume se urmărește cu introducerea ei?

De când sunt mamă de școlar, din 2002, în fiecare an a intervenit câte o schimbare. Am prins înmulțirea în clasa a II-a, prentru ca mai apoi să fie la clasa a III-a, teze unice, și câte și mai câte. Clasa pregătitoare nu am mai parcurs-o, pentru că Luca s-a încadrat, după evaluarea psihologică, la clasa a I-a.

Nu știu, cu exactitate cum s-a văzut ea, cu adevărat, de cei care au intrat în acest proiect, dar am auzit tot felul de remarci, pozitive dar și negative.

Important este că această formă de învățământ există, figurează în școli, nu în grădinițe. Există voci care spun că va reveni în grădiniță, dar până se va întâmpla asta…

Ce se poate face pentru a o parcurge cât mai bine? La această întrebare pot răspunde doamnele care stau în fața elevilor și părerile sunt de mai multe feluri. Mai pot răspunde și părinții, cei care trebuie să facă echipă bună alături de dascăli.

Ce ține de mine și anume să înfrumusețez clasele micilor școlari, fac cu toată dăruirea și cu toată dragostea.

Astăzi, despre Fluturași, mai bine spus despre o soluție de a împodobi clasa în care vor sosi cei mai tineri învățăcei.

Materiale didactice iulie20156

Detaliile tehnice sună așa:

fluturele este mare, are 1 metru înălțime și lățimea de 80 centimetri
fluturica este înaltă de 92 centimetri și lată de 70 centimetri
florile au un diametru de 28 centimetri
literele sunt de 13 centimetri

Materiale didactice iulie20154Materiale didactice iulie20155

Cât timp am lucrat la aceste machete, am ascultat (mai mult) și vizionat (printre picături) filmul Maria Mirabela. Dacă nu ați avut până acum curiozitatea să-l vedeți, e un moment prielnic. Veți asculta cum cântă Anda Călugăreanu, auzi versurile lui Grigore Vieru, totul în regia talentatului Ion Popescu Gopo.

Și pentru că totul este pregătit, trebuie să mai așteptăm sosirea Fluturașilor.

Lasă un răspuns

%d