machetedidactice.com

Articole Literatura de azi – (Auto)suspendarea culturii

Dacă ne uităm în DEX, definiția cuvântului politic sună așa: Știința și arta de a guverna un stat; formă de organizare și conducere a comunităților umane, prin care se menține ordinea internă și se garantează securitatea externă a comunităților respective.

Trebuie să recunoașteți faptul că prezența cuvântului artă în această definiție  te poate duce cu gândul la producerea unor valori estetice, însă, din păcate nu asta se întâmplă în momentul în care politicul se amestecă, transformându-se într-o bâtă (Dan Lungu), în activitățile artistice, literare sau culturale.

Și pe urmă, de ce vrea politicul nostru, tocmai acum, să confiște un festival cu care ne mândrim? Păi, hai să vedem ce spun organizatorii:

Primele doua ediții ale FILIT Iași au avut un succes răsunător. Dimensiunea cu adevărat internațională a festivalului, profesionalismul organizării evenimentelor, invitații de prima mână, interesul extraordinar al unui public tânăr pentru literatură au fost doar câteva dintre aspectele apreciate de invitații și participanții la FILIT, aspecte remarcate și de către presa internațională. Cotidianul spaniol El Pais a declarat că FILIT „este deja, la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est”, iar Frankfurter Allgemeine Zeitung a apreciat că „un eveniment literar de asemenea anvergură și de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România”. De asemenea, recunoașterea anvergurii internaționale a evenimentului a venit și din partea Comisiei Europene, ediția din 2014 a festivalului desfășurându-se sub patronajul Reprezentantei Comisiei Europene în România.

La cele două ediții organizate până acum, FILIT s-a bucurat de prezența unor nume mari ale literaturii precum Herta Muller (Germania, Premiul Nobel pentru Literatură, 2009), David Lodge (Marea Britanie), Guillermo Arriaga (Mexic), Francois Weyergans (Franța, Premiul Goncourt), Andrei Kurkov (Ucraina), Norman Manea (Romania), Mircea Cărtărescu (România) etc. Calitatea manifestărilor din cadrul FILIT a atras, până acum, peste 60.000 de participanți, mai ales tineri.

Citind rândurile de mai sus, putem gândi ca un politician la ofertanta masă electorală pe care și-ar dori-o orice partid politic. Iar dacă punem la socoteală și răsunetul internațional, am căpătat deja răspunsul la întrebarea de mai sus.

Mai trebuie amintite, însă, calitățile acestei mase electorale, pentru că un târg internațional de carte nu-i vizitat chiar de fitecine. Și în acest moment, socotelile politice se cam destramă – cei care organizează și participă la FILIT nu sunt chiar manipulabili…

Așadar, am aflat cu tristețe de la organizatorii FILIT Iași că a treia ediție se „autosuspendă”. Este o veste care a luat prin surprindere iubitorii de carte, cu atât mai mult cu cât, în acest an, nume importante ale literaturii mondiale  își confirmaseră deja prezența; printre ele se aflau Gyorgy Konrad, Frederic Beigbeder, Jean Rouaud, Evgheni Vodolazkin, Mihail Șișkin.  Asta pentru a nu mai aminti de discuțiile avansate avute cu alți scriitori recunoscuți la nivel mondial, printre care și Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

Echipa FILIT a ținut să precizeze că nu este dispusă să continue acest proiect european, cu toate că a arătat că a fost capabilă de așa ceva: Demnitatea umană, profesionalismul, libertatea de expresie și, în acest context, independența politică sunt valori pe care le considerăm extrem de importante și la care, evident, nu putem accepta să renunțăm. Iar „autosuspendarea” proiectului a fost metoda lor de a protesta.

Reacțiile la această hotărâre nu au întârziat să apară, așa cum era și firesc.

Ieri am fost la un examen cu studenții. În urma campaniei de denigrare a FILIT-ului, orchestrată politic, care durează de ceva vreme dar care în ultima săptămână a devenit furibundă, am avut senzația că studenții mă privesc ca pe un infractor. Oare nu e un motiv suficient să-ți dai una peste cap și să te întrebi: de ce am muncit ca nebunul doi ani de zile, renunțând la multe pagini scrise, cărți citite și invitații cu lecturi în străinătate? De ce am muncit pe brânci alături de alți entuziaști pentru a face minunăția de festival care este FILIT? Asta e răsplata? Vă garantez, e un motiv suficient șă ți se facă lehamite, să ți se taie maioneza, să-ți vină să urli. Și vă mai garantez că acesta e cel mai neînsemnat dintre motivele care au dus la suspendarea FILIT-ului. Dacă mizeria nu ar fi atins cote insuportabile, fiți siguri ca niciunul dintre noi nu ar fi fost de acord cu această formă radicală de protest. Cred că e singura modalitate în care protestul nostru poate fi auzit și poate fi credibil. (Dan Lungu, manager FILIT)

Sunt solidar cu organizatorii FILIT în acest nou moment trist si urât pentru cultura românească. Închiderea pentru un an a acestui mare festival echivalează, o știu prea bine, cu desființarea sa. Dar într-o țară supra-politizată, care face pe deasupra o politică sulfuroasă, contrară propriilor ei interese, nu putem avea decât destinul meșterului Manole. (Mircea Cărtărescu)

Sunt siderat de anunțul organizatorilor acestui Festival, pentru că cel mai important eveniment cultural al Iașului, singurul efort de echipă internaționalizat și apreciat în manieră superlativă atât la nivel național, cât și european, a fost pur și simplu frânt. (Daniel Șandru)

Orașul Iaşi, dar şi România, au ratat ocazia de a strǎluci din nou în toamna aceasta pe planeta literarǎ europeanǎ şi chiar internaţionalǎ. Și aceasta într-un moment când oraşul Iaşi candideazǎ pentru statutul de capitalǎ culturalǎ europeanǎ… Îmi va fi greu sǎ le explic ce s-a întâmplat unor prieteni strǎini, editori, critici şi traducǎtori, cu care sunt în contact şi care se pregǎteau sǎ meargǎ la toamnǎ la Iaşi. (Matei Vișniec)

Sunt solidar cu organizatorii unui Festival pe cât de tânăr, pe atât de performant: FILIT. O politică a culturii, transpartinică, ar trebui să fie miza, nu politizarea culturii. Dan Lungu și colegii săi au arătat că se poate. (Daniel Cristea-Enache)

Rămâne să urmărim ce se va întâmpla în continuare și să sperăm că lucrurile vor lua o întorsătură favorabilă culturii. Mai ales pentru cititorii dornici de a participa la regaluri de carte, precum FILIT.

cover

Cei care doresc să susțină FILIT, pot accesa http://www.filit-iasi.ro/sustin/.

Lasă un răspuns

%d