machetedidactice.com

Articole educative pentru copii – Vacanța a venit. Cum o vom petrece?

A venit vacanța/ Cu trenul din Franța!

Odinioară, acest refren era preferatul nostru. Atunci, Franța era o destinație interzisă multora, poate nu din motive financiare ci datorită faptului că nu se putea pleca din țară. Astăzi, lucrurile s-au schimbat. Da-a, ce s-au mai schimbat!

Doar vacanțele au rămas la fel de mult așteptate iar freamătul și bucuria pe care o aduc e greu de descris în cuvinte. Doar licărul din ochii tuturor ar fi deajuns pentru a exemplifica acest lucru. Nici nouă nu ne lipsește. Așa cum nu ne lipsesc nici planurile destinate perioadei următoare.

O perioadă pe care mulți o asimilează cu lenevia și hibernarea, de vreme ce nu doresc a face absolut nimic.

„Lasă-l dragă, că e vacanță!” nu vă sună arhi, dar arhicunoscut? Asta venind, automat, la întrebarea dacă a citit, ceva, de exemplu, sau dacă a desenat ori a scris.

„Da, mai lasă-l dragă, că e vacanță!” are pentru mine o tonalitate ce mă zgârie pe creier. Pentru că nu reușesc să înțeleg, ce disconfort poate să-ți provoace citirea unei cărți. Cât de dureroasă poate fi această îndeletnicire, de asocierea ei cu vacanța este total inadecvată? Când, de fapt, lucrurile stau taman invers.

Ei, asta este formula prin care se exemplifică, de minune, atitudinea adoptată de muuulți dintre părinți. De aceea nici pruncii nu citesc, de aceea preocupările pentru tot felul de alte cele, în detrimentul lecturii, scrisului, cântatului, desenatului și de ce nu, jucatului.

Dacă noi, adulții, nu reușim să ne scoatem din voce această modulație distructivă, și din gesturi, îndepărtarea de citit (și nu numai), nimic nu ne mai dă nici un drept, de a ne căina de rezultatele și comportamentele copiilor noștri.

Însă fiecare va adopta atitudinea pe care o crede cea mai potrivită pentru el și familia lui.

În ceea ce ne privește, vacanța reprezintă un prilej de a ne delecta sufletele intrând în tot felul de lumi, descoperind tot soiul de personaje dar și ce putem învăța experimentând trăiri marine, montane, urbane sau rurale.

Vacanța este o perioadă în care sărim dintr-o carte în alta, ne jucăm pe clapele pianului, ne testăm simțurile în mijlocul naturii și ne bucurăm de viața ce ne-a fost dată. Asta nu pentru că în timpul școlii nu facem cele enumerate mai sus, ci pentru că acum avem libertatea de a ne alege programul. Pentru că am venit pe lumea asta cu un scop.

Am pregătit o listă de lecturi pe care dorim a o parcurge în aceste trei luni. Am adunat în ea tot felul de titluri, cărți mai ușoare și mai grele, din domenii cât mai variate. Autori români și străini. Titluri clasice și moderne.

DSC_0028   DSCN2602

Când le-a văzut, s-a speriat crezând că trebuie să le scrie. Când a aflat că sunt de citit, s-a schimbat totul. Și nu exagerez nici o clipă când spun acest lucru. 🙂

Colajele de mai jos vor vorbi despre alegerile noastre.

Lecturi pentru vacanță1 Lecturi pentru vacanță2 Lecturi pentru vacanță3 Lecturi pentru vacanță4 Lecturi pentru vacanță5

Lecturi pentru vacanță

Și din partea doamnei învățătoare, copiii au primit o listă cu recomandări de lecturi, care arată așa:

img176

Numai că Luca a citit aproape toată lista, cu mici excepții, drept pentru care se va putea canaliza pe propunerile de acasă. 🙂 Odată cu această listă, copiii au mai fost îndrumați că completeze manualele de la Comper, cel de matematică și cel de limba română, pe care s-a lucrat în cursul anului școlar, dar care nu au fost terminate.

DSC_0038

Precum se observă, volumul este mai mult decât lejer și lesne de rezolvat. Deasemenea, eu am pregătit deja manualul de gramatică de clasa a III-a, de care vorbeam ieri, și din care vom face exercițiile. Nu vom uita nici de compuneri și am optat pentru cele două caiete de mai jos. Bucuria de a scrie compuneri, de Marcela Peneș și Cum să scrii o compunere editura Humanitas.

img147 img148

În rest, joacă, drumeții și multă voie bună. Singurul lucru de care ne rugăm este acela de a fi sănătoși. În rest…

Vă dorim întâlniri fascinante și experiențe de neuitat! Cu sănătate și voie bună. 🙂

P.S. Una dintre cărțile aflate în „teancul” nostru, a fost deja citită. Aveți idee care?

Lasă un răspuns

3 gânduri despre “Articole educative pentru copii – Vacanța a venit. Cum o vom petrece?”