machetedidactice.com

Articole Literatura de azi – Basmele copilăriei

Copilăria este lumea miracolului și a magiei. Copilăria se termină în momentul în care lucrurile încetează să mai fie uluitoare. Atunci când lumea îți dă senzație de deja vu, când ești rodat de existență, devii adult.

Eugen Ionescu.

 

Oare există cineva pe fața pământului care să nu fi auzit vreodată de basmele lui Andersen? Îmi place să cred că acest lucru nu este posibil, de vreme ce printre titlurile acestui mare povestitor regăsim personaje precum Mica Sirenă, Rățușca cea urâtă, Crăiasa Zăpezii, Degețica ori Fetița cu chibriturile.

Hans Christian Andersen, scriitor și poet danez, este cunoscut în special pentru basmele dedicate copiilor. În timpul vieţii, Andersen a fost celebrat de familia regală şi aclamat pentru că a adus bucurie copiilor din întreaga Europă. Cu timpul, creațiile sale au fost traduse în peste o sută de limbi şi continuă să fie publicate în milioane de exemplare în toată lumea.

HansChristianAndersenIată că miercuri, 10 iunie, orele 17.00, la sediul Institutului Cultural Român din București va avea loc lansarea volumului pentru copii Cu Andersen în Regatul Poveștilor de Petre Crăciun. Cartea este apărută anul acesta la Editura Zorio, iar ilustrațiile sunt semnate de Anca Smarandache.

Petre-Craciun__Cu-Andersen-in-regatul-povestilor__606-93819-8-4-785334307394Evenimentul va avea loc sub egida filialei Literatura pentru copii și tineret a USR, iar (și) pentru a încuraja lectura, președintele filialei, Victor Gh. Stan, va fi prezent.

Cu acest prilej, elevii Școlii Gimnaziale 103 din București vor interpreta fragmente din volumele Cu Andersen în Regatul Poveștilor și Fetița din Floare, iar elevele Raluca Georgescu (Școala nr. 80) si Maria Ruxandra Popescu (Școala nr. 149) care au citit deja volumul, vor face un rezumat al cărții.

Petre-Craciun__Fetita-din-FloareElevele Petre Andra și Precup Andrada, de la Școala pentru Deficienți de Vedere din București (profesor Carmen Avramescu) vor oferi asistenței doua piese muzicale pentru copii, iar actorul Toma Vasile, din Giurgiu, va citi un fragment din noua carte a autorului.

La finalul întâlnirii vor fi premiate lucrările la concursul de desene inspirate din basmul Floarea Înțelepciunii și Iarba Puterii, ambele de Petre Crăciun, inițiat de portalul Literatură Copii cu prilejul Zilei Copilului.

 

Petre Crăciun este membru al  filialei Literatura pentru copii și tineret a U.S.R, iar unul dintre volumele sale, Basme, a primit premiul Cartea Anului în 2014 din partea Uniunii Scriitorilor. Autorul este inițiatorul portalului Literatura Copii (www.literaturacopii.ro), singura publicație online dedicată în mod exclusiv creațiilor literare pentru copii sau scrise chiar de copii. Este autorul a 11 volume pentru copii și deține calitatea de președinte al jurului celui mai prestigios concurs de literatură pentru copii – Tinere condeie – organizat din 1967 de Ministerul Educației.

Lasă un răspuns

%d