machetedidactice.com

„Flora și Ulise Aventurile iluminate”, o nouă carte semnată de Kate DiCamillo

Am așteptat, cu mare nerăbdare, apariția pe piața românească a ultimei cărți semnată de Kate DiCamillo. Asta după ce s-a cuibărit în inima noastră, atât Despereaux cât și Edward Tulane.

Prima dată am aflat despre Miraculoasa aventură a lui Edward Tulane, iar aceste personaje și pățaniile lor, ne-au mers la suflet. La ora aceea, nu îmi puteam imagina că voi ajunge să văd, atât de repede, cum Luca se îndrăgostește de o carte și n-o mai lasă din mână. Și pentru că ne-a plăcut, am hotărât să mai căutăm titluri scrise de această autoare și așa am descoperit, că era deja în biblioteca noastră, Povestea lui Despereaux, la fel de emoționantă și plină de pilde. De aici, am putut descoperi cum se face supa de măcriș și cum șobolanii, în ciuda reputației lor, pot fi atât de diferiți.

edward tulane  Luca și Edward

dsc_7105  Luca și Despereaux

După o perioadă de așteptare, timp în care am revăzut, cu bucurie, de mai multe ori cum copilul nu dorește să lase cartea din mână, de curios ce era, am intrat în posesia lui Flora și Ulise, Aventurile iluminate, scrisă evident, de aceeași autoare.

Flora și Ulise 15mai2015

A fost multă nerăbdare pentru că doream să vedem cu ce ne mai surprinde scriitoarea și, dacă va fi o poveste spusă în același registru.

Dar nu. Povestea este total diferită de celelalte două, și nu în sensul rău al cuvântului. Este mai din zilele noastre și are altă rețetă. Dacă e să mă întrebați pe mine, eu v-aș mărturisi că nu a reușit să le detroneze pe primele două. Cred că acest sentiment se datorează faptului că, această carte începe ca o carte de benzi desenate, care se regăsesc și pe parcurs, ori eu nu îndrăgesc acest gen de abordare. În schimb, Luca a fost mai încântat și a intrat cu bucurie, în atmosfera creată de autoare.

DSC_3542

Dar despre ce este vorba. Despre o fetiță pe nume Flora, ce are 10 ani și este „cinică din naștere”.

Iar această afirmație, pe care o regăsim din primele rânduri (dealtfel dă și titlul primului capitol) a stârnit o curiozitate băiatului meu.

Am căutat definiția din dicționar, a cuvântului „cinic”.

CÍNIC, -Ă, cinici, -ce, adj. 1. (Despre oameni: adesea substantivat) Care manifestă o atitudine condamnabilă, sfidând regulile moralei, normele de conviețuire socială și de bună-cuviință; (despre manifestări ale oamenilor) care trădează, exprimă asemenea atitudini.

Ei, această definiție nu a prea fost pe plac micului cititor, pentru că nu a înțeles cum o fetiță de 10 ani, pentru că atât are Flora, deci de-o vârstă cu el, poate fi cinică.

– Mama, ce motive are să fie cinică?

Buuun! Flora îl cunoaște pe Ulise, în urma unei întâmplări bizare, atunci când, vecina ei care se hotărâse să aspire în curte, cu aspiratorul cel nou, din greșeală, aspiră și o veveriță ce se afla pe acolo. Așadar, veverița este botezată de către Flora cu numele Ulise, pentru că așa se numea aspiratorul.

Fetița reușește să salveze veverița, după care, observă cu stupoare, că aceasta are puteri paranormale. Nu numai că poate să ridice marele aspirator cu o lăbuță, dar mai știe și să scrie la mașina de scris. Poezii!

Este important să amintesc faptul că, Flora este o împătimită a unei cărți de benzi desenate care se numește Aventurile iluminate ale uimitorului Incandesto. Pe parcursul aventurilor ei alături de Ulise, fetița pomenește de multe ori de eroii acestei cărți. Dar nu numai ea este pasionata de ele ci și tatăl.

Flora face parte dintr-o familie dezbinată, mama fiind despărțită de tată, însă relația dintre părinți este una bună. Fetița petrece destul de mult timp cu tatăl ei, în condițiile în care ea este în custodia mamei. Amândoi părinții sunt cam ciudați: mama, o scriitoare de romane siropoase, ce toată ziua bate la mașina de scris, iar tatăl, un bărbat ce tot timpul se prezintă, indiferent cu cine se întâlnește.

Nu știu de ce, în tot mai multe cărți, familiile sunt dezbinate. Oare ce impact are acest fapt, asupra copiilor? O fi bine? O fi rău? Mie copilul nu mi-a adresat nici o întrebare legată de acest aspect. Și au fost întrebări, credeți-mă!

Flora și Ulise 15mai20151

Actiunea este interesantă, protagoniștii trecând prin tot felul de situații, care mai de care mai comice. Luca s-a amuzat și a vibrat la multe scene. A simțit nevoia să-mi citească și mie, mai multe pasaje din carte.

Misiunea fetiței este să salveze puiul de veveriță, și fiind ocupată cu asta, Flora nu cred că a observat că și Luca a participat, din umbră. Pentru că, oricât de erou ar fi Ulise, el tot are nevoie de ajutor. 🙂

Flora și Ulise 15mai20152

Este interesant de urmărit, îndârjirea cu care dorește mama fetei să scape de veveriță și sprijinul pe care copila-l capătă în apărarea prietenului necuvântător, din partea tatălui.

În rest, cred că merită să savurați singuri, toate peripețiile acestor personaje. Pentru că nu de multe ori ai prilejul să te întâlnești cu fetițe de 10 ani, cinice, dar nici cu veverițe ce scriu poezii. 🙂

Cuvinte pentru Flora

Nimic
nu ar fi
mai ușor fără
tine,
pentru că tu
ești
totul,
toate câte sunt –
bomboane, quarci,
gogoși uriașe, ouă ochiuri –
tu
ești
universul în expansiune
pentru mine.

pozc483

Lasă un răspuns

%d