machetedidactice.com

Activități educative copii – În dulcele grai moldovenesc a lui Creangă, am mai savurat câteva clipe irepetabile

Am intrat, iar, în lumea lui Creangă. O lume în care multora le trebuie translator. E mai complicat de avut o lectură cursivă iar asta din cauza faptului că sunt multe cuvinte necunoscute, cele mai multe regionalisme din zona Moldovei. Am observat, cred că nu greșesc dacă spun că la toate edițiile tipărite din Amintiri din copilărie, că la finalul cărții există un mini-dicționar, mai bine spus, un glosar. Pentru cititorii familiarizați cu acest grai, nu este foarte greu de priceput iar lectura nu mai este fragmentată. Dar pentru cineva străin, e un exercițiu care cere multă răbdare și perseverență. Acest du-te vino ce se creează cu foile cărții produce un disconfort chiar și celor obișnuiți cu texte cursive. Celor mai neexperimentați, le cam dă bătăi de cap.
Noi face parte din categoria celor care-l considerăm pe Creangă, de-al nostru.
Au existat pe parcursul unei săptămâni, două cerințe pentru ora de lectură. Una dintre ele a fost Povestea unui om leneș iar cealaltă, Pupăza din tei.

amintiri-din-copilarie-ion-creanga8357220 DSC_3571

La ambele au trebuit făcute fișele de lectură standard, adică cele cerute de doamna, dar noi am mers puțin mai departe.

DSC_3507  DSC_3509

Povestea unui om, leneș 13mai20152

La cele standard trebuie scris numele autorului, titlul lecturii, volumul din care face parte și personajele. Deasemenea mai există trei cerințe, iar acestea sună așa:

povestește pe scurt, conținutul textului citit
scrie impresiile tale (ce ți-a plăcut sau ce nu ți-a plăcut și ce ai învățat)
realizează un desen potrivit (pe verso)

DSC_3570

Povestea unui om, leneș 13mai2015

Nu are nici o problemă Luca cu aceste fișe exceptând desenul ce trebuie făcut pe verso. Nu-i place deloc această etapă și, de cele multe ori, desenul este cât se poate de stilizat. Am insistat și încă nu m-am oprit, dar am înțeles că unde nu se poate, …  nu se poate. Încă nu are cum să elimine această cerință deoarece este depunctat, pentru temă incompletă.

Al doilea text a fost un fragment din Amintiri din copilărie și anume, Pupăza din tei. Aici, am urmărit împreună și cântecelul cu pricina, de care copilul nu avea cunoștință.

Pupăza din tei – video

DSC_3510

DSC_3516  DSC_3517

Pe lângă aceste fișe de lectură am mai confecționat una, iar băiatul a completat-o. Deasemenea, de ajutor ne-a fost și materialul din Scriitori români – Fișe de portofoliu scriitori români clasele II-IV despre care am povestit, pe larg, aici. 

Amintiri din copilărie – fișe limba română clasa a III-a

img145

Am aflat că urmează La cireșe. Nu suntem străini de el și am mai lucrat pe acest fragment, iar atunci am pus pe o machetă copăcel, cireșele din hârtie. Însă nu au fost orice fel de cireșe, ci cu răvaș! 🙂 Și dacă atunci a fost minunat, sunt convinsă că și acum va fi la fel, dacă nu, și mai și!

cireșe 7

cireașă 18

Dar poate vă interesează cum a fost atunci. Am făcut o machetă, cum spuneam, a unui copac, iar Luca a trebuit să îi pună cireșele coapte.

cireșe12

cireșe 4  cireșe 3

cireșe 10

Am confecționat atâtea cireșe, câte litere are alfabetul, iar fiecăreia i-a corespuns câte un răvaș. Pe aceste răvașe erau ghicitori, la care, atât eu cât și copilul, a trebuit să răspundem. De asemenea nu puteam rata așa o ocazie să nu vorbim despre cireașă, ca fruct, iar de ajutor ne-a fost Să cunoaștem fructele, de la editura Aramis.

cireașa15cireașa16

Această cărticică este foarte frumoasă și cuprinde informații foarte clare, iar după ce acestea au fost citite, la finalul activității noastre a fost completată și o fișă.

cireșe 6  cireasă 17

cireșe 1

În ceea ce privește jocul cu răvașe, regulamentul spunea clar: dacă răspundeai corect, puteai pune cireașa în copac, dacă nu, nu!

cireșe 2

cireșe 9

Și iată cum, același text ne-a înlesnit activități atât de frumoase, la vârste diferite. De aceea spunea că trăim clipe irepetabile. Încercați cu încredere, și dați-ne de știre cum a fost. Ne-ar bucura!

La cireșe 1

La cireșe2

La cireșe3

Lasă un răspuns

%d