machetedidactice.com

Animale și plante pe cale de dispariție. Cum le ajutăm să nu dispară?

Animale pe cale de dispariție. Plante ce nu le mai putem admira decât în atlase ori enciclopedii. Subiecte aflate pe buzele multora dintre noi, dar tratate cu atât de multă ușurință.

Omenirea, în procesul ei de multiplicare, nu a mai ținut cont de nimic și a căutat să-și găsească culcuș peste tot. Nu a interesat dacă locul era deja ocupat și asta în condițiile în care micile sau mai marile necuvântătoare nu au ca instrument de comunicare graiul, pentru a putea purta un dialog. Iar noi, cei evoluați, mai suntem și înarmați. Din start se vede că raportul de forțe și artilerii este net în defavoarea necuvântătoarelor care, din lipsă de resurse, nu pot decât să se adapteze în alte habitate, ori mai trist, să moară.

Nu pot uita reacția lui Luca în momentul în care am fost la Antipa și a ajuns la secțiunea cu animale de pe teritoriul țării, dispărute. Atât s-a mai uitat la dropie și atât și-a dorit să afle cât mai multe despre ea. Și a aflat, dar nu numai despre ea și nu doar atunci.

DSC_3546  DSC_3547

Am revenit la subiect. Aliat ne-a fost Minunata lume a animalelor de la IMP. Este o colecție pe care, astăzi, nu cred că aș mai fi dispusă în a o achiziționa. Am primit în jur de 100 de pachete, iar prețul fiecărui pachet a fost de 35 de lei. Este adevărat că în cele 7 bibliorafturi este prezentă multă informație, ilustrațiile clare iar foaia de foarte bună calitate. Însă acum, la o socoteală mai amănunțită, te cam strânge în spate la auzul sumei rezultată. Dar nu regret această achiziție și cine știe, care dintre copii sau nepoți o vor folosi mai în amănunt.

 DSC_3541   DSC_3540

Aici, în acest atlas, există o grupă, a XI-a în care se vorbește despre ocrotirea speciilor. Am găsit multe informații utile și am avut mult de reflectat.

DSC_3551

DSC_3556  DSC_3557

Am mai apelat și la manualul de științe, de unde a fost de făcut și o temă dar și la atlasul zoologic de unde am văzut originea speciilor și când anume au apărut ele pe Pământ.

Despre animalele amenințate – video

Despre poluare și amenințările ei – video

Am intrat și pe internet pentru a urmări câteva clipuri interesante, iar aici, de departe, cea mai fascinantă vizionare a fost aceea a florii cadavru.

DSC_3568

DSC_3564

DSC_3565

Am confecționat și niște fișe pe care copilul să scrie numele animalului sau plantei aflată pe cale de dispariție. Am dorit să alcătuiesc cu ajutorul acestor imagini și un breloc, așa cum al confecționat și la ierbar.

Fișă animal plantă fișe de completat pentru clasa a III-a

DSC_3576

DSC_3577

pansea   salcâm   smochin

Aflăm cum putem proteja animalele și plantele de la dispariție – video

Așadar, am luat aminte despre dezastrele provocate de om și despre dezechilibrele pe care acesta, cu sau fără intenție, le-a înlesnit. Nu trebuie să contribuim la scară planetară, pentru că nu avem cum, dar dacă fiecare ne-am face ordine acolo unde stăm și pe unde trecem, totul ar arăta altfel. Și nu doar să declarăm că facem ci și să punem în practică, intenția.

Lasă un răspuns

%d