machetedidactice.com

Joc „Tick – Tack Prea târziu!”, o încântare

Se tot vorbește despre copii și despre timpul pe care aceștia îl petrec alături de familie. Vuiește internetul de articole ce ne spun cât de nociv este televizorul, calculatorul, tabletele etc. Citesc și tot citesc și încerc să înțeleg de ce se dorește, din toți rărunchii, de a opta pentru soluțiile extreme, acelea care de cele mai multe ori dau un rezultat nu prea bun. Asta dacă ne gândim pe termen lung.

Cred că trebuie să privim puțin în urmă și să vedem că aceste dispute există dintotdeauna și că, generațiile mai în vârstă nu sunt capabile să se adapteze la lumea care evoluează, sau o fac mai greu. Nu am fost și nici nu voi fi, adepta deciziilor radicale, pentru că știu că nu asta rezolvă problema. Un copil poți să-l manevrezi, mânuiești, păcălești sau mai știu eu ce termen agreați (ori poate nu aveți puterea să rostiți aceste cuvinte decât în intimitate) o perioadă limitată de timp, pentru că, atunci când va crește, se va răzvrăti (sau poate că nu!). Ori, există în literatura de specialitate, ca și în viața de zi cu zi, foaaarte multe exemple de răzvrătiri. Unele, pe perioade scurte și cu repercusiuni soft. Altele întinse pe ani, cu efecte dezastroase. Se tot vorbește, la adăpostul anonimatului, sau mai grav, numai la nivel declarativ, de copiii hiper-energici, de atitudini nelalocul lor și de această generație de prunci catalogată ca ratată, dar noi, cei care suntem părinți, nu mai reușim să ne gestionăm timpul de așa natură, încât să le acordăm copiilor atenția de care au nevoie. De aceea consider că este nevoie de echilibru, din fiecare activitate câte puțin, de diversitate și de adaptare a tuturor acestor reguli pe temperamentul și felul copilului de a fi.

Voi veni și voi spune, ca și alții, că generația mea era așa și pe dincolo. Da era, dar asta se petrecea în condițiile în care noi desenam calculatoarele și roboții, pe când ai noștri copii le au la capătul patului, funcționale. Oare noi, cei care suntem atât de indignați acum, cum am fi procedat atunci? Le-am fi dat dracului și-am fi alergat în continuare? Nu, nu cred că așa ar fi stat lucrurile.

Fiți cinstiți cu voi, și recunoașteți, cei care sunteți angajați într-o slujbă, că la finalul unei zile istovitoare numai de bricolat, alături de puști, nu aveți chef. Și atunci, despre ce vorbim?

Se știe că pentru ca odrasla să aibă cu ce se juca, trebuie investiți bani: în jocuri, în materiale și, eventual, în cineva care să aibă timp să facă asta, adică să le folosească. Mai trebuie să amintesc despre disputele iscate între soți, legate de modul în care trebuie crescut cel mic?  Nu, nu este nevoie, pentru că ele se regăsesc peste tot. Nici eu nu am fost scutită de asemenea manifestări. Intensitatea lor diferă, din fericire. 🙂 Am asistat de atât de multe ori, în cursul plimbărilor pe care le am alături de fiul meu, de asemenea exemple în care tot aud obsesiv, reproșurile venite din partea taților, care le spun mamelor: „așa ești tu dragă, mai superioară, le știi tu pe toate, eu nu mai am loc!”. Mama, care se chinuie să pună în practică tot soiul de metode, pe care le-a văzut la unul și la altul, după îndelungi căutări în mediul virtual (ei calculatorul nu-i face rău 🙂 ) asta pentru că, nu-i așa, ea este cea care stă acasă cu moștenitorul, și în loc să aibă parte de remarci pozitive din partea partenerului, se pricopsește cu ceva cuvinte pe care nu le îndrăgește. Iar copilul, cel care asistă la tot acest dialog, face ce poate.

Revenind la jocuri, astăzi am avut parte, și cu concursul vremii de afară ce ne arată alt anotimp 🙁 , de un joc minunat. Luca l-a primit de Paște și vreau să vă spun că este strașnic.

Jocul se numește Tick – Tack prea târziu!.

 DSCN2320

DSCN2319  DSCN2321

Obiectivul jocului este acela de a colecționa cât mai multe cărți. Cum intri în posesia lor? Răspunzând, în intervalul celor 10 secunde, corect, la întrebarea de pe cartolină.

Începe jucătorul cel mai în vârstă prin întoarcerea primei cartoline din teanc. După ce citește întrebarea, jucătorul trebuie să apese imediat cronometrul din mijlocul Jocului electronic de Bază pentru a porni cronometrul. Jocul continua în sensul acelor de ceasornic.

Când îți vine rândul, ai la dispoziție 10 secunde pentru a da răspunsul la întrebare, care începe cu orice literă disponibilă pe volan. Butoanele cu literele disponibile sunt acelea care nu au fost apăsate încă în timpul jocului.

DSCN2323  DSCN2324

De exemplu: literele R, F, B și L sunt încă disponibile iar subiectul de pe cartea de joc este „un element care are nevoie de baterii”. Puteți da răspunsul „radio”, apăsați butonul cu „litera r” și resetați.

Dacă știți răspunsul corect, spuneți-l, și apăsați imediat butonul cu litera corespunzătoare. Apoi apăsați rapid cronometrul pentru a-l seta din nou la 10 secunde. Rândul tău s-a terminat, iar cronometrul a pornit pentru următorul jucător (10 secunde). Jucătorii pot da un singur răspuns corect când este rândul lor.

Am jucat și noi câteva jocuri de probă, după care am pornit la jocul propriu-zis. Și a fost minunat! Puteți vedea mai jos câteva frânturi iar eu abia aștept să vină colegii lui Luca să joace, atunci devenind totul, mult mai palpitant.

Joc Tick – Tack 1 – video

Joc Tick – Tack 2 – video

Joc Tick – Tack 3 – video

Un joc minunat, ce merită a fi achiziționat.

???????????????????????????????  ???????????????????????????????

Lasă un răspuns

%d