machetedidactice.com

Activități educative copii – Primăvara și aerul curat

A venit iarăși momentul să vorbim despre aer și importanța lui. Cred că nu există zi lăsată de la Dumnezeu în care, din cauza aglomerației din diminețile cu școală, să nu ne fugă gândul la aer curat și la un colțișor mai puțin poluat. Zecile de mașini ce aduc copiii la școală lasă în urma lor un aer imposibil de respirat. Iar acest lucru este atât de greu de suportat. Ne ferim și noi,cât putem, să nu inspirăm din plin aceste noxe, pentru că sunt momente când pur și simplu suntem învăluiți de gazele de eșapament. Ne ținem respirația și trecem repede prin ele.

Ne-am gândit să mai vorbim puțin despre aerul nostru, cel fără de care nu am putea trăi.

În ajutor ne-a sărit mai multe materiale care ne-au deslușit noțiuni atât de interesante. Printre ele manualul de științe, macheta didactică cu straturile de atmosferă, dar și câteva enciclopedii.

Despre aer – video

DSC_2886

Apoi s-a jucat, din nou, cu macheta noastră „feliată”. Și lui dar și mie îmi place foarte mult cum a ieșit și, cu toate că o avem de mai bine de un an, ea s-a păstrat intactă. Este foarte aerisită și noțiunile reprezentate sunt extrem de clare.

DSC_2847

DSC_2848

DSC_2849

Pe macheta noastră sunt delimitate toate păturile atmosferei: troposferă, stratosferă, mezosferă, termosferă și exosferă. Am remarcat că Luca nu a uitat multe din noțiunile învățate anterior la acest subiect.

Ce am aflat acum nou? Păi despre faptul că aerul este un amestec de gaze (azot, oxigen, dioxid de carbon și altele). Că există o legătură între plantele verzi, oxigen și dioxid de carbon. Că energia dată de forța vântului se numește energie eoliană și că este energia viitorului.

Deasemenea am făcut un dialog între o plantă și un copil care a poluat mediul. A fost foarte interesant și captivant. Trebuie să faceți tot posibilul să vă găsiți timp pentru a vorbi despre aceste lucruri sau despre altele, dar să aveți un schimb de păreri și timp petrecut împreună. Aceste dialoguri vor deschide porți spre subiecte pe care, poate, cei mici nu au avut curajul până acum să le rostească. Până nu veți încerca, să vedeți cu adevărat cum este, poate să vă povestească oricine, orice, că sentimentele nu au aceeași intensitate. Și dați-ne de știre cum a fost!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activități educative copii – Primăvara și aerul curat”

%d