machetedidactice.com

Despre dinozauri și lecții de grad I

Această perioadă este una foarte aglomerată în ceea ce privește lecțiile de grad. Ce presupun aceste lecții de grad știu cei care sunt angrenați în sistem, familiile acestora și câțiva părinți. O asemenea lecție implică mult zbucium, multă cheltuială și multe frământări. Asta, dacă dorești a o aborda așa cum se cuvine și dacă te respecți tu pe tine, ca dascăl.

Personal îmi place ca abordările pe care le am să fie cât mai originale. Aici mă refer la poveștile folosite, la centrele deschise la materialele confecționate. Poate mă veți întreba de ce mă interesează, atâta timp cât lecțiile nu le țin eu și nu sunt cea din fața copiilor, în acest proces de învățământ. Din simplul motiv că sunt o rotiță din acest angrenaj care chiar dacă nu se vede, se simte, că-mi place grozav de mult ceea ce fac și din dorința de-a mai diversifica modalitățile în care ajung informațiile la copii. O educatoare blazată și niște hârtii făcute și decupate în mare grabă nu au cum să rămână în mintea unui copil. Pe când o abordare nouă, un material inedit, o implicare efectivă a copiilor în lecția cu pricina, schimbă radical datele problemei.Vor fi voci care vor spune că da, ar face și ei sau ele, dar costă. Dar ce nu costă în viața asta? Tot ceea ce faci are un  preț iar dorința de-a te depăși, măcar și cu o fărâmă, poate reverbera în mințile proaspete ale unor pruncuți.

Idei sunt infinite iar subiecte la fel. În discuțiile pe care le am cu colaboratoarele mele încerc să le fac să se îndepărtaze de la proiecte descărcate de pe net și să găsim metode noi și idei la fel. Și credeți-mă, ideile și abordările sunt inepuizabile. Acum când există tot soiul de materiale și tot felul de auxiliare, acestea adunate pot alcătui un ansamblu strașnic.

Iată că am mai avut parte de o provocare a unei asemenea lecții. Dacă în cea de ieri vă arătam ce am făcut cu un puișor îngâmfat, astăzi am schimbat registrul și am intrat pe tarâmul dinozaurilor. Și când era Luca la grădiniță am mai contribuit cu materiale atunci când a fost săptămâna dinozaurilor. Aici am atașat câteva din activitățile pe care le-am avut cu Luca pe acest subiect.

Harry and the dinosaurs* fişe de lucru bilingve
O lume disparuta si totusi, mai actuala ca niciodata! Mai ales in randul celor mici!

Însă acum provocarea a fost mai mare și mai plăcută, pentru că și lecția era situată pe un alt palier.

Țin să-i spun Irinei, cea cu care am colaborat, că îmi place grozav să lucrăm și că îi apreciez dragostea pe care o arată copiilor, tactul, empatia și conștiinciozitatea. O respect și mă bucur de copiii care ajung să colaboreze cu ea, așa cum mă bucur și pentru părinții acestor micuți. Și da, facem o echipă pe cinste, în așa formulă! 🙂 <3

Am avut de confecționat materiale pentru mai multe centre pentru că, precum se știe, la orice lecție trebuie deschise mai multe centre (în număr de trei). Aici, numele lor a fost „Nisip și apă”, „Știință” și „Joc de rol”.

La „Nisip și apă” copiii au avut pregătite cutiile cu nisip în care erau ascunse niște bucăți de lut ce conțineau schelete de dinozauri. Au găsit ciocănele și dălți, dar și pensoane cu care au putut deveni arheologi cu acte în regulă.Material Dino2

Au fost pregătite cartoline necesare pentru „Jocul umbrelor” dar și pentru centrul Știință. Acolo s-au mai regăsit tot felul de jocuri cu această temă, a dinozaurilor. Deasemenea la „Întâlnirea de dimineață”, un arheolog a fost acela care a făcut prezența, fotografiile copiilor regăsindu-se pe postamentul de lângă el. Copiii au avut pregătite trei ecusoane, pentru fiecare centru câte unul. Am găsit modelul pe internet și l-am modificat puțin, pentru a se potrivi lecției.

il_570xN.728438392_alvp

Material Dino4

La „Joc de rol” copiii au trebuit să se joace de-a muzeul, iar aici a fost necesară confecționarea biletelor de intrare, pliante dar și discuții care se poartă în asemenea ocazii. Pentru ALA 2 am confecționat niște urme de dinozauri ce au fost necesare în desfășurarea jocului. Urmele le-am făcut din autocolant de diferite culori, pentru a fi lipit pe mocheta din grupă. Tot pentru un joc am confecționat și o hartă, iar copiii au trebuit să răspundă la niște întrebări, ce se găseau într-un ou mai mare de dinozaur, tot de mine confecționat, iar dacă răspunsul era corect, aceștia înaintau în joc. La final, copiii găseau o specie nouă de dinozaur, dinozaurul pitic pe nume „Voinicozaur”.

Material DinoMaterial Dino1

Au mai fost pregătite tot felul de fișe cu labirinturi, dar și cu figuri geometrice ce au trebuit asamblate sub formă de … dinozaur. Toate aceste materiale au stat cuminți și au așteptat copiii. Lecția s-a desfășurat ieri și am înțeles că a fost extrem de palpitantă și gustată. Nu am imagini din timpul lecției, dar de îndată ce le voi avea vi le voi arăta.Material Dino3

Nu vă dați în lături dacă vine vorba de dinozauri. Or fi ei preistorici dar sunt fascinanți! Și constituie un subiect pe care mulți copii îl îndrăgesc. Și voi?

Lasă un răspuns

4 gânduri despre “Despre dinozauri și lecții de grad I”