machetedidactice.com

Machete didactice – Atunci când indivizii nu mai corespund grupurilor sau poate viceversa

Câteva rânduri scrise de mine zilele trecute au stârnit așa o furtună, pe care cred că nimeni nu a anticipat-o, nici măcar eu care nu am urmărit așa ceva. Și totul de la niște păreri diferite.

Este vorba despre o postarea de-a mea, numită Ce se întâmplă când ne băgăm nasul și chiar nu este necesar, iar apariția ei a stârnit niște reacții la care nu mă așteptam. Semnalele de nemulțumire le-am primit pe blog, evident sub forma unor comentarii. Nu știu ce anume s-a discutat mai apoi, pentru că nu am mai avut acces la grup, dar, în primă fază, am avut parte de niște comentarii pe blog. Este evident că am răspuns, așa cum o fac de fiecare dată, din respect pentru cei care-mi alocă din timpul lor liber, cu toate că ei aveau ceva îndoieli că nu voi reacționa așa. Nu am eliminat nici un comentariu care mi-a fost trimis vreodată, dacă a fost rostit civilizat, chiar dacă nu mi-a convenit. Am văzut că nu mai am acces la grup, și asta nu știu dacă s-a întâmplat înainte de-a rosti eu că l-am părăsit, sau după. Iată răspunsul la prima solicitare venită din partea doamnei Andreea care certifică aceste spuse.

Da, îl voi posta și îți voi și răspunde. Consider că părerea mea la subiectul dat, care a existat și l-ai fi observat dacă ai fi fost puțin mai atentă, nu a fost una vehementă. Am folosit un ton civilizat și am exprimat o opinie. Dealtfel cea care administrează contul i-a și dat un like și mă gândesc că nu a făcut acest lucru doar așa, de florile mărului. Nu înțeleg de ce anume te-a deranjat atât de tare o părere, atâta timp cât ea a fost exprimată pașnic. Așa cum, nu cred că citând pe cineva care expune într-un cadru public, reprezintă o greșeală. Dacă cea care administrează contul va considera că nu mai sunt binevenită în grupul vostru, e ok, nu-i cu supărare. Îl voi părăsi din clipa aceasta! Acum este ok? Ești mulțumită? Noapte bună!

DSC_2200

Neavând habar de furtuna iscată, am primit la un moment dat, un telefon de la o cunoștință care mă întreba dacă sunt bine. M-am gândit că se referă la comentariile de pe blog, neștiind că în grupul cu pricina, eram protagonista unor discuții destul de aprinse. Îmi pare rău că au fost purtate în lipsa mea, pentru că eu știu că nu-i frumos să vorbești pe cineva de rău, atunci când el nu este de față, așa acesta neavând cum să se apere. Dar dacă asta a hotărât administratorul grupului, e dreptul lui, iar nu am putut decât a lua act de această hotărâre.

Așadar, am intrat în acest grup la invitația unei prietene care a crezut că am ceva în comun cu ceea ce se discută acolo. Am luat la cunoștință de regulamentul impus de administrator, dar nu țin minte dacă în acest regulament era stipulat că nu ai voie să discuți și cu altcineva despre subiectele de acolo sau dacă, era interzis să faci referire la grup. Nu știu dacă era așa pentru că acum nu mai am acces la el. Acum cred că asta a deranjat foarte tare, faptul că am citat din discuțiile purtate acolo. Am înțeles, că între timp, grupul din „închis” a devenit „secret”.

Dar dacă așa se pune problema și în secolul XXI, eu nu pot să-mi exprim o părere, civilizat și frumos, mă bucur că s-a întâmplat așa. Nu doresc a fi de acord cu X sau y, dacă părerile mele sunt altele, numai de dragul de-a fi membră într-un cerc sau altul. Cât despre subiectul cu pricina, el se referea la manuscrise ce erau date spre analiză cititorilor, înainte ca acestea să fie publicate. Nu este normal, din punctul meu de vedere, să intervenim în poveste pentru că nu convine nu știu ce culoare la bluziță sau nu știu ce adjectiv, că-i prea rugos. Fiecare poveste, pe lângă cea care se dorește a fi transmisă cititorului, mai are o poveste, a modului în care a fost scrisă. Acolo sunt trăiri și sentimente, fapte care-l privesc doar pe autor nu și pe cititor. De ce să intervenim noi în așa ceva?

Rămân la convingerea că intratul cu cizmele de cauciuc în manuscrisul unui autor, fără ca acesta să fi fost măcar publicat, este nociv, acest fapt denaturând și deturnând compoziția acestuia. Oferta de carte este atât de multă și variată, încât ai de unde alege ce anume dorești să audă pruncii tăi.

Iar membrilor grupului Cărți pentru copii le doresc viață lungă, inspirație și consens. 🙂

DSC_2207

Lasă un răspuns

%d