machetedidactice.com

Activități educative copii – Să învățăm de la Oblio că totul are un rost

Sunt convinsă că mulți dintre părinții de astăzi, cu precădere cei care sunt din generația decrețeilor, își amintesc despre The point / Oblio (aici povestitor Dustin Hoffman) și minunata lui poveste. Dacă nu de Oblio, măcar de minunatele melodii ce însoțesc acest film. Într-o perioadă în care totul era altfel, acest film a venit ca o mare bucurie pentru noi, copiii de atunci. Astăzi, în lumea noastră, când copiii sunt mult mai atraşi de poveşti în imagini decât de povești alcătuite din cuvinte, când calculatorul și tableta le răpește exercițiu de imaginație, în povestea noastră apare un tată care se dorește a fi altfel. De dragul vremurilor de odinioară, când copiii erau mai docili și mai ascultători (oare nu așa zic toți oamenii care ajung, la un moment dat, părinți?) el nu renunță la obiceiul citirii poveștilor de seară și face acest exercițiu alături de propriul fiu. Iar povestea este a unui băiețel care iese, fără voia lui, înafara legii.

the point

Harry Nilsson – Me And My Arrow

The Point – Are You Sleeping

Așadar, Oblio este o fabulă scrisă de compozitor și muzician american, Harry Nilsson și ne povestește despre un băiat care s-a născut cu o altfel de înfățișare față de semenii lui. De fapt a fost primul născut din comunitate care în loc să aibă capul țuguiat, îl avea rotund. La origine, fabule se numește The point / Oblio iar acțiunea ei are loc într-un sat ce poartă denumirea de The Pointed Village, dar care este condus de un Rege. E drept acest rege nu este așa cum ar trebui să fie un conducător 🙂Aici, toți locuitorii, animalele dar și lucrurile ce îi înconjoară sunt țuguiate ceea ce contribuie la surprinderea pe care o au față de apariția acestui copil. Revenind la legea ce domnește în acest regat, ea spune clar că toți și toate trebuie să aibă un point. Pentru că Oblio reușește să stârnească mânia fiului unui conte, el reușește să-l determine pe Rege să-l surghiunească. În urma unei judecăți cu care marea masă a oamenilor nu a fost de acord, dar nici nu au protestat, micuțul băiețel cu cap rotund este nevoit să plece, alături de prietenul lui necuvântător Arrow, într-o călătorie în Pădurea-fără-rost / The Pointless Forest). Această călătorie ar fi bine să o facem cu toții, din când în când! 🙂

Oblio 11feb2015

Și iată că acum am ajuns la miezul poveștii: Drumul care este mai interesant ca Ținta. Și pe urmă, oare cum este Pădurea asta fără rost? De ce provocări poate avea parte un copilaș? Dar acest băiețel curajos reușește să dea un sens tuturor nonsensurilor; reușește să găsească o utilitatea tuturor lucrurilor și  tuturor întâmplărilor.

Micuțul Oblio se întâlnește cu niște creaturi bizare: Omul de Piatră – The Rock Man , The Man in the Leaf Business, Albinele uriașe, . De la fiecare în parte, învață câteceva.

Dar cel mai frumos a scris Marian Rădulescu.

Lecţia pe care Oblio o deprinde în urma surghiunului său: you don’t have to have a point to have a point because everyone has some kind of a point, whether it shows or not. Sau, pe româneşte: nu este necesar să fii ca toţi ceilalţi pentru a avea un punct de vedere şi un rost pe lume. Învăţătura pe care-o desluşeşte copilul din poveste: dacă cineva nu e ca restul lumii nu trebuie alungat din cetate. Important e să vrei să îţi descoperi rădăcinile, să descoperi cine eşti, să înţelegi mai ales că ceea ce este în capul tău e infinit mai important decât ceea ce ai (sau nu ai) pe cap.. Cine este cu adevăratfără rost (pointless) în această odisee? The Pointed Man – întruchipare a zeflemelii, a băşcăliei, a gândirii „cârcotaşe”, „nihiliste”. La final de odisee, Oblio şi Arrow se întorc acasă obosiţi şi, cu siguranţă, mai înţelepţi: descoperind cătotul are un sens (has a point), lui Oblio i-a crescut, sub căciula ţuguiată (pe care i-o croşetase maică-sa pentru a-i masca, de ochii lumii, „infirmitatea”) un… point: acum el este cel ţuguiat, în timp ce tuturor celorlalţi li s-a topit, miraculos ţuguiul trufaş de pe creştet, iar clădirile şi tot ce era pointedse transformă şi ele, rotunjindu-se, „smerindu-se” cumva. Cercul a luat locul triunghiului.

Oblio 11feb20151

După ce am vizionat filmul împreună și am ascultat melodiile de mai multe ori, am avut prilejul unor conversații atât de frumoase și de neuitat. Sunt convinsă că vor mai urma, pentru că îmi fac timp pentru asta, chiar reprezintă o prioritate. Am confecționat niște fișe care să ne ajute să așezăm mai bine, cuvintele ce se potrivesc fiecărui în parte. Le atașez poate vă este dor de o discuție și nu știți a o înlesni.

Fișă de lucru clasa a III Oblio

Oblio 11feb20152

Vă invit să aveți curiozitatea de-a viziona acest film alături de propriii copii. Nu știu de ce, sau știu 🙂 , dar simt că nu veți fi dezamăgiți. Să ne dați de știre, vă rog!

Lasă un răspuns

%d