machetedidactice.com

Activități educative copii – Când școala ademenește copilul la calculator

Este suficient să spui „calculator și copil” și deja disputele apar. Asta pentru că aceste două noțiuni sunt generatoare de mari controverse și de veșnice hârâieli în sânul familiei. Ca orice discuție legată de copil și aceasta are tot soiul de adepți: unii care sunt pentru ca acest aparat să fie prezent în viața micuților noștri, alții, să fie exclus.

Dacă stăm drept și judecăm, că ne place sau că nu ne place, calculatorul a intrat în viețile multor pământeni. Că este de ultimă generație sau că este mai puțin așa, de această constatare ne lovim la tot pasul.

Pentru că cei mici reprezintă o oglindă fidelă a părinților, ce fac aceștia, ei copie. Sunt părinți absenți din viața copiilor chiar dacă teoretic nu ar trebui să fie așa. Activitatea de zi cu zi și statisticile vin să ne demonstreze că există nenumărate cazuri în care televizorul și calculatorul sunt de fapt părinții copiilor. Este extrem de trist dar cam așa stau lucrurile. Miile de copii abandonați de părinții plecați la muncă în străinătate au avut ca recompense, de la cei care au făcut acest lucru, tot soiul de gadgeturi menite să le ostoiască dorul de ei, dar și să-i ajute la învățat. Așa s-a dorit! Numai că dorința nu prea prinde contur în multe din cazurile acestea iar rezultatele sunt de-a dreptul dezastruase. Tehnologia își cere tributu ei și pe lângă confort și dezvoltare există și partea cealaltă a monedei, care în unele cazuri este foarte , dar foarte urâtă.

Personal, nu am exclus calculatorul din viața copiilor mei. Am căutat să găsesc un echilibru și să-l folosesc ca pe un înlesnitor în activitățile noastre de zi cu zi. Este muuult mai ușor să dai un „clik” și informația să se prăvale peste tine, decât să răsfoiești zeci sau sute de pagini de carte, în căutarea informației dorite. Apoi, calculatorul te ajută să-ți tipărești propriile documente și dintr-un punct de vedere se poate spune că poți avea tipografia la tine acasă. Evident, că pe lângă calculator sunt necesare și alte aparate, dar acestea odată achiziționate, îți măresc aria de independență.

Sau poate de dependență?!

Dar calculatorul și televizorul au ajuns o sursă de liniște în atât de multe familii, încât situația a devenit îngrijorătoare. De ce spun asta? Pentru că cei mici stau acolo uitați de lume iar în casă este liniște. Părintele crede că așa, copilul, nu poate face nimic rău și el este în siguranță. Dar este doar o liniște aparentă, care mai târziu poate crea mult zbucium, poate direct proporțional.

Am văzut astă vară, atunci când am fost în concediu, o sumedenie de părinți cu copii sub un an, care foloseau tabletele. Cum? Păi vă spun imediat: la masă, cel mic era pus în scăunel, tableta în fața lui, iar în timp ce pe ecran trecea câte un pui sau o maimuța, el deschidea gura automat, fără a fi atent la ceea ce face mama lui. Putea mânca oricât, pentru că el era prea preocupat de animăluțul ce tot defila prin fața lui. Am stat și am privit mult, uitând aproape măsura propriilor dumicați înghițiți, tot mirându-mă. Și atunci, despre ce vorbim? Despre o inconștiență a părintelui, dar pe care el nu o privește așa. Din păcate! El crede că oferindu-i copilului acces la tehnologie e ok.

Cred că măsura și echilibrul este calea cea mai bună, dar oare știm să le aplicăm?

Mai nou, și școala vine să ascută lupta în această direcție. Multitudinea de reviste strecurate pe sub nasul copiilor, fără a fi obligatorii, a făcut lupta în această direcție și mai aprigă. Nu te obligă dar… te forțează.

– Mama, mama, a venit un domn și a prezentat niște reviste așa de frumoase! Nu le pot avea și eu?

Vă sună cunoscut, negreșit. Și, nu te prea lasă inima să nu le achiziționezi mai ales dacă și doamna își dă girul, tacit în cazul nostru, dar și colegul X și colega Y care le au deja în brațe.

Și vreau să vă spun că sunt atât de multe, de nu aveți idee!

Despre calculator14feb20151

N-aș vrea să greșesc, dar cred că aproape toate revistele au CD iar acesta este mărul discordiei. Poate dacă revista era neînsoțită, problema s-ar fi pus altfel. A nu se înțelege că am ceva cu revistele, pentru că multe dintre ele sunt frumoase și conțin tot soiul de activități în urma cărora copilul poate învăța, în joacă. Eu am un istoric legat de Țapul Țicu, de Recksio și vreau să vă spun că frumos mai era și că-mi aduc aminte cu plăcere, de acele vremuri. Am scris despre asta aici și aici.

Revenind la ultimele reviste achiziționate această săptămână, ele sunt în număr de două și sunt pentru limba română și educația civică. Fiecare are în interior un joc, iar pentru desfășurarea acestuia sunt și niște cartoline ce trebuie detașate. La civică jocul se numește „Fortis”, un joc de strategie care urmărește dezvoltarea inteligenței logico-matematice, iar la limba română există un joc denumit „Jocul părților de vorbire” destinat elevilor de clasa a III-ași a IV-a , despre substantive, verbe, adjective și pronume. Există în interior o foaie cartonată, ce se detașează, și din care se confecționează două cuburi. Cu ajutorul lor se desfășoară jocul.

img013 img014

Am jucat și noi „Fortis” dar am și instalat jocul numit „Lumnia”- dincolo de umbre. Despre calculator14feb20153

În ceea ce privește jocul „Fortis” eu una m-am bucurat pentru că am avut și ceva de modelat la el, și spus asta deoarece a trebuit să confecționăm elementele necesare jocului. Copilul nu a fost prea entuziasmat de această etapă, dar până la urmă a dus-o la bun sfârșit.

Despre calculator14feb20152

O altă parte legată de calculator a fost aceea a temei ce a trebuit făcută pentru ora de civică. Cerința suna așa: „Realizează o scrisoare de mulțumire celui care a inventat calculatorul”. Discuțiile premergătoare efectuării compunerii au fost foarte frumoase. Acum s-au rostit avantajele și dezavantajele pe care le oferă un calculator. Dintre avantaje a enumerat:

posibilitatea de a vizita locuri pe care dealtfel, la ora asta, nu ai cum le vedea (aici am făcut câteva tururi virtuale ale unor obiective turistice extrem de interesante cum ar fi, Capela Sixtină dar și Palatul Peleș).

importanța de a găsi într-un timp util tot soiul de informații de care ai nevoie

posibilitatea de a cerceta atât oceanele lumii cât și vulcanele în plină erupție

Dezavantajele rostite și conștientizate au fost:

pericolul pe care-l ai atunci când te expui unei lumi virtuale

petrecerea mult timp într-o poziție dăunătoare sănătății

imposibilitatea de a reacționa cu semenii tăi, față în față.

Scrisoare către inventatorul calculatorului – video

Așadar, dacă mai punem la socoteală că în școală au intrat manualele virtuale, suntem pregătiți să gestionăm această problemă? Poate singura noastră scăpare este echilibrul și cumpătarea. Două ingrediente care fac diferența în viața aceasta!

Lasă un răspuns

%d