machetedidactice.com

Activități educative copii – Ceaikovski… note de argint… mandala… fișe lucru… broderii…

Primul lucru pe care l-am făcut înainte de a vorbi despre subiectul de astăzi a fost acela al aflării anului apariției acestei cărți. Cu toate că trăiam cu senzația că este de muuultă vreme în căminul nostru, am constatat, cu oarecare mirare, că 2011 e anul apariției ei. Poate din cauză că primele cărți care fac vorbire, pe înțelesul copiilor, despre muzica clasică sunt de mai bine de 10 ani în biblioteca băieților?  Am vorbit despre ele aici.

Spuneam atunci că nu mă așteptam ca să asist la așa freamăt în jurul lor, pentru că acest subiect, al muzicii clasice, nu este chiar atât de gustat de multă lume. Am citit cândva o statistică care spunea așa: la ora actuală, ascultătorii de muzică clasică reprezintă un procent de 3% din populația globului. Dacă acest procent ar mai crește doar cu 1(unul), situația în lume s-ar schimba. Asta pentru că această muzică schimbă individul și-l poziționează pe o treaptă superioară. Așa spun cei din domeniu 🙂

Acuma, cred că totul depinde de ceea ce se întâmplă cu tine, ca individ, în procesul de educație și de formare. Dacă vei crește într-un mediu în care vei avea acces la așa ceva, șansele de-a gusta această muzică sunt infinit mai mari decât la cei care nu intră în contact cu ea. Ori dacă vei studia un instrument muzical, aici mă refer la partituri și tot ceea ce implică un studiu corect, nu ai cum să nu interacționezi cu acest gen de muzică, pentru că asta se studiază mai întâi: partiturile clasice.

Dar să revin la cartea Cristinei Andone, Ceaikovski și dansul notelor de argint, penultima dintr-o serie de opt. Despre celelalte, la timpul lor. 🙂

Spuneam că a existat și încă mai există (ceea ce este îmbucurător!) o mare emulație în jurul acestei colecții. Multe mămici încep a le lectura copiilor aceste povești, iar ca fond muzical au fragmente din operele celebre scrise de compozitorii despre care se face vorbire. În fiecare carte există un CD cu muzica aferntă.

adevarul-nr-7-ceaikovski-si-dansul-notelor-de-argint--carte-cd

Personal, am dorit ca lectura să fie făcută de copil și nu am înlesnit acest demers nicicum. Nu pot spune de ce am optat pentru această variantă, dar acum, pentru că băiatul citește singur, și textele le privește altfel și le înțelege diferit. A nu se înțelege că sunt contra  lecturii (pentru că asta fac și eu de 20 de ani pentru fiii mei) făcută de părinți. Așadar, cu toate că am meșterit diverse materiale pe marginea lor, Luca nefiind străin de ele, cu toate că am ascultat de mai multe ori CD-urile aflate în interior, de lecturat nu le-am lecturat. Și poate că, în subconștientul meu de mamă, am știut că vremea lor va veni și că le vom privi diferit, atât eu cât și micul cititor. Acum pot spune, cu mare bucurie, că am avut fler și modul în care am procedat a fost foarte inspirat. Aș fi rupt din bucuria lecturii!

Lectură despre compozitor – fragment

Nu am dorit să respect nici ordinea în care au apărut, pentru că am considerat că nu este important. Așa că, prima pe lista preferințelor lui Luca a fost cartea despre Ceaikovski asta și pentru faptul că în studiul pianului a apărut o partitură scrisă de acest minunat compozitor. Ori ce trambulină mai bună ne trebuia?

Studiu Arie italiană Ceaikovski – video

DSC_2467

Pomeneam mai devreme că am făcut diverse materiale pe marginea poveștilor, dar asta mai mult pentru sufletul meu. Am confecționat câte o felicitare pentru fiecare carte iar pentru compozitorul studiat astăzi, am meșterit și o machetă, pe care la vremea aceea am oferit-o unor oameni dragi. Dragi și atunci și acum 🙂  ????????????????????????????  muzica-12

Ceaikovscki feb 2015 colaj

Și de această dată, nu am putut rezista tentației și am confecționat un mic ornament la subiect, pe care am de gând să nu-l las singur. Nici nu știți ce bucurie 🙂

Ceaikovscki feb 2015colaj1

Am adunat pe acest mic gherghef simboluri ce cred că se potrivesc cu povestea d-nei Cristina Andone, iar tema, precum am spus, o voi păstra preț de încă 7(șapte) cărți. 🙂 Nu bănuiți ce dor îmi era de-o mică broderie, pentru că nu știu de ce, dar nu mai am timp pentru aceste nevinovate plăceri!

DSC_2477

Luca a citit și s-a bucurat de îmbinarea perfectă a textului cu muzica. De mai multe ori s-a oprit pentru a asculta. De fapt, pentru a asculta împreună. Dar el a jucat toate rolurile în acest demers. Și nu au fost puține!

Lectură Ceaikovski și dansul notelor de argint – fragment video

Am confecționat niște fișe pe marginea textului, fișe pe care le anezex mai jos. După lectură, copilul le-a completat iar ultima cerință a fost și cea mai discutată și gustată. Acolo, l-am rugat să completeze silabele date cu litere, pentru a forma cuvinte, pentru ca mai apoi să alcătuiască o compunere folosindu-se de aceste cuvinte. Pentru că el are prostul obicei de a nu citi tot enunțul, nu a văzut că trebuie să folosească aceste cuvinte  și așa a ieșit o strășnicie de text.

Fișă de lucru clasa a III Ceaikovski

Se observă, lesne, că silabele încep cu notele muzicale, dar copilul a scris: Dop, Ren, Misterios, Fasole, Solfegiu, Lamă, Simplu. Compunerea a ieșit așa: Luca citește compunerea „Licoarea magică” – video

Ceaikovscki feb 2015colaj2

După ce acest text a fost terminat și odată cu el și întreaga fișă, am pregătit un Composer Word Search, fișă pe care am găsit-o aici. Veți vedea că există acest tip de fișe pentru mai mulți compozitori. Este o activitate foarte gustată de copil. Încercați!

DSC_2486

După ce a dat gata și această etapă am mai avut o surpriză pentru el: o mandala. Veți vedea că am personalizat-o cu preferințele micului spiriduș: lebede și trandafiri.

img058

DSC_2488

Așa am petrecut alături de Ceaikovski, clipe neprețuite. Înlesnitor, Cristina Andone. Un regal în adevăratul sens al cuvântului. Vom continua! Ceaikovscki feb 2015colaj3

Lasă un răspuns

%d