machetedidactice.com

Activități educative copii – Dacă e vacanță, hai să călătorim! Globe Whizz

De obicei în vacanțe călătorim. De cele mai multe ori călătoriile noastre se petrec în realitate, dar sunt momente când ne trebuie și niște călătorii virtuale. Vrem să ne întoarcem în timp pentru a înțelege ce s-a petrecut atunci, putem zăbăvi puțin în viitor, în ideea de-a nu fi găsiți nepregătiți sau călătorim în zilele noastre pe meleaguri ce nu prea sunt accesibile, din varii motive. De ziua copilului, pe lista mea de activități era trecută și aceea a unui joc despre Țări și capitale.

Iată o descriere a acestui joc.

Pachetul conţine 25 de perechi ţară-capitală, iar jocurile sunt propuse pe 3 grade de dificultate. Primele două sunt variantele clasice de Păcălici – realizează primul cele mai multe perechi, sau cea de popa-prostul, dacă mai ştiţi jocul. Cele care folosesc informaţiile de pe cărţile de joc se numesc: Pescuieşte, Recunoaşte capitala, Ce culori are steagul, Pe ce continent se afla tara.

Cărţile de joc despre ţări includ o hartă politică a regiunii unde aceasta este situată, neapărat drapelul naţional, şi informaţii despre suprafaţa statului, populaţie, moneda folosită, precum şi limba/limbile vorbite de către locuitori. Sunt descrise: Marea Britanie, Spania, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Franţa, Germania, Austria, Cehia, România, Bulgaria, Grecia, Israel, Egipt, Rusia, Ucraina, China, India, Canada, SUA, Mexic, Cuba, Brazilia şi Argentina.

Cărţile despre capitale sunt ilustrate, conţin două imagini ale celor mai cunoscute obiective turistice din localitate, un paragraf descriptiv pentru fiecare imagine, precum şi informaţii privind suprafaţa metropolei şi numărul de locuitori.

Cum spuneam l-am propus copiilor, dar aceștia nu au dorit să-l joace. I-am întrebat de ce, iar răspunsul lor a fost, că nu le cunosc. 🙁

La prima vedere pare foarte simplu.

 Cum, nu știi capitala Portugaliei?

sau

Doamne, tu nu știi capitala Cehiei?

Da, copiii (și nu numai ei, din păcate 🙁 ) nu știu aceste noțiuni, ce unora le par elementare, asta dacă nu au fost familiarizați cu ele, sau nu au fost curioși singuri să afle.

Capitalele Europei – video

Jocul acesta le poate stârni curiozitatea și se pot face activități frumoase cu ajutorul cartolinelor.

Ne-am gândit, ca astăzi, să călătorim puțin prin Spania, asta pentru că nu făcusem nici o vorbire particularizată despre ea. E o țară pe care nu am apucat să o vizităm, dar pentru care merită să nu ne pierdem speranța de a o face într-o zi.

Am pregătit Atlasul lumii în imagini, apărut la Editura Aquila 93, unul dintre primele noastre atlase pentru copii.

DSC_2456

În acest atlas schițele și hărțile sunt însoțite de texte explicative și imagini colorate, făcându-le intuitive și reliefând specificul arealului prezentat. De aici, Luca a citit informațiile despre Spania.

Despre Spania – lectură

Am aflat cum se numesc locuitorii, capitala țării, regiunile cele mai importante, dar și câteva noțiuni generale.

Despre Spania ian 2015

Apoi am apelat la Atlasul explorărilor și a marilor imperii, cu ajutorul căruia am făcut o incursiune în trecut.

Acest atlas inedit este o prezentare plină de viață a lumii în epoca marilor descoperiri. Veți găsi hărți frumos ilustrate și mustind de informații despre națiuni și imperii.

Lectură Spania și imperiul său – video

DSC_2443

DSC_2444 DSC_2445

Despre Spania ian 2015

Apoi am jucat un joc drag nouă, pe care am avut ocazia să-l „gust” cu ambii băieți, asta pentru că este de mai multă vreme în căsuța noastră. Este vorba despre Globe Whizz. Îndemnul acestui joc este: „Îmbarcă-te într-o expediție de neuitat în jurul lumii! 

Despre Spania ian 20152

Și chiar așa și este! Setul conține: un glob, 1 zar, 128 cărți de joc, 6 exploratori (numai pe marginea lor se poate vorbi mult și frumos! 🙂 )

Acest joc conține 128 cărți de joc ce pot fi împărțite în 6 categorii. Numerele categoriile corespund numerelor de pe zar, care totodată indică numărul punctelor care pot fi obținute în urma unui răspuns corect. Fiecare categorie reprezintă o provocare diferită:

1 Adevărat sau fals?

Jucătorul trebuie să spună dacă afirmația este adevărată sau falsă.

2. Alege

În acest tip de quiz, jucătorul trebuie să aleagă răspunsul corect din cele 3 opțiuni.

3. Completează

Jucătorii au un răspuns completat parțial la o întrebare, pe care trebuie să o completeze, având șansa de a primi 3 puncte.

4. Răspunde

Pentru a primi 4 puncte, jucătorii trebuie să răspundă la întrebări fără a primi vreun ajutor.

5. Surpriză!

Numărul 5 este magic! Cu cărțile Surpriză! se poate întâmpla orice: jucătorii pot primi sau pierde puncte fără a face nimic, ori, pentru a obține maxim 5 puncte, va trebui să corecteze o afirmație falsă sau să răspundă la o întrebare pusă de alți jucători.

6. Țară – oraș

În versiunea originală a jocului, țară – oraș, jucătorii găsesc provocări diferite pe fiecare carte de joc. Un jucător spune în gând alfabetul, iar un alt jucător spune STOP. când dorește el. Jucătorul care a aruncat 6 cu zarul, alege o carte din categoria numărul 6 și va scrie pe o hârtie sau va spune oral, 6 cuvinte care încep cu litera aleasă la momentul STOP, conform tematicilor de pe carte.

Cam astea sunt, în mare , regulile de joc. Pentru copiii mai mici, regulile pot fi îndulcite și se pot exclude din alfabet litere precum K, X, sau Y.

E un joc greu, pentru care este nevoie de multă cultură generală, dar este și foarte palpitant. Se pot face tot soiul de regulamente, care vor fi stabilitate înainte de începerea propriu-zisă a jocului. Important este să găsiți o formulă accesibilă copilului, una care să nu-i dea sentimentul că nu știe nimic și este un prost. Scopul acestui joc, din punctul meu de vedere, este acela de a îl familiariza pe cel mic cu aceste noțiuni și de -al face să se simtă atras de noțiuni de cultură generală.

Globe Whizz- joc cultură generală – video

Globe Whizz – o activitate minunată – video

img051 img052

Despre Spania ian 20152

Am atașat câte o cartolină spre exemplificare, pentru fiecare număr de pe zar și dacă veți avea curiozitatea să le citiți veți vedea că am dreptate în privința complexității întrebărilor. Noi am reușit să avem o activitate plăcută, chiar dacă nu am știut răspunde la toate întrebările. Am învățat, cu voie bună, și asta a fost cel mai important. Dacă am fi știut toate răspunsurile, n-ar mai fi fost atât de palpitant. Trebuie să încercați! 🙂

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activități educative copii – Dacă e vacanță, hai să călătorim! Globe Whizz”

%d