machetedidactice.com

Activități educative copii – Circuitul apei în natură sau despre stări și… substantive

Zilele acestea avem parte de tot felul de stări. Nu numai noi ci și apa 🙂

Despre cum circulă apa în natură și despre stările de agregare ale acesteia am vorbit de mai multe ori. Este un subiect ce nu mai departe de acum 10 ani nu era abordat în rândul copiilor de grădiniță, dar acum, odată cu apariția enciclopediilor Larousse (cel puțin în ceea ce mă privește) și a atâtor materiale care descriu acest fenomen, totul pare mai ușor și mai facil. Spuneam că, nu m-am gândit că poți deschide atâtea subiecte de discuție cu cel mic, subiecte complexe și de anvergură, până nu am intrat în posesia enciclopediilor Larousse. Acolo am văzut că se poate, iar domeniile abordate sunt atât de multe că numai să nu vrei, nu poți da răspuns copilului la curiozitățile lui. Enciclopediile Larousse, atât cele în format mic cât și cele mari, cu scai, le-am achiziționat încă de la apariția lor. Sunt minunate și de ajutor atât celor mari cât și celor mici. Poate vă veți întreba de ce celor mari; păi pentru a putea explica celor mici mai ușor! 🙂

 

Pe lângă această întreagă ofertă mai există și colecțiile apărute la Adevărul, în seria Enciclopedia cunoașterii pentru copii, iar aici veți găsi tot ceea ce vă trebuie pentru un suport adecvat al acestor abordări situate pe un palier de vârstă puțin mai ridicat.

Să nu uităm de  Prima mea Enciclopedie cu Winnie Ursuleţul şi prietenii săi, extrem de apreciată de cei mici, pentru imaginile și conținutul lor.

Am învățat, jucându-ne de multe, multe ori, folosind aceste minunate cărți. De când copilul citește este și mai palpitantă această acțiune. Ori dacă mai adaugi și niște machete didactice pe care acesta să le manevreze, reușita este totală. Copilul deja stăpânește stările de agregare la modul că știe câte sunt, de ce se numesc așa și încă vreo câteva detalii. Înainte de-a trece la lecturi și la jocul cu machetele, am făcut câteva experimente. Nu că nu le-am mai fi experimentat, dar de fiecare dată parcă sunt văzute altfel.

Primul dintre ele a fost cel denumit „Pescuiește fără undiță” iar aici am avut nevoie de câteva cuburi de gheață, o bucată de sfoară, un praf de sare.

Copilul a pus praful de sare pe cub iar deasupra, bucata de sfoară. A numărat până la 30, iar când a ridicat sfoara, cubul a rămas agățat de ea. 🙂

Circuitul apei ian 2015

Alt experiment a fost acela al „ploii în pahar”, extrem de bine primit de toți copiii. Într-un pahar cu apă, copilul a pus spumă de ras peste care a turnat picături colorate (în cazul nostru, albastru de metil). Efectul este atât de frumos, iar Luca a fost foarte încântat.

Circuitul apei ian 20151

După ce toate acestea au fost făcute, recapitularea a fost înlesnită de machetele confecționate pentru Circuitul apei în natură. Nu este prima reprezentare a acestui circuit, pentru că primul a fost realizat atunci când Luca era la grădiniță, și acela având un mare succes în rândul colegilor lui.

DSC_2442

Așadar, recapitularea a fost făcută cu ajutorul machetelor didactice. Acestea pot genera tot felul de discuții și pot și rezolvate multe necunoscute.

Mat did ian 20151

Iată cum ne-am jucat noi prin ploaie, ninsoare și nu numai. Cu toate că am spus de nenumărate ori, simt nevoia să mai repet încă o dată: trebuie doar să vreți și să vă găsiți puțin timp. Este atât de important!

Lasă un răspuns

%d