machetedidactice.com

Activități educative copii – „Charlie și fabrica de ciocolată” de Roald Dahl, un regal binevenit la orice vârstă

Nici nu știu cu ce să încep! Spun asta pentru că această nouă lectură a fost făcută cu drag, cu momente de râs, cu nerăbdare și cu dorința de-a merge mai târziu la culcare pentru că:

– Mama, trebuie să văd neapărat cum a reacționat Charlie. Te rog! Nu mă pot culca acum!

Așadar, „Charlie și fabrica de ciocolată” șade cuminte la noi în bibliotecă de mai bine de 10 ani, venind la braț cu Matilda și a fost citită și răscitită de primul meu copil. Aceeași reacție a avut-o și el. Am dorit ca lectura să fie făcută înainte de se viziona ecranizarea, asta pentru a avea posibilitatea de a-și imagina personajele, ajutați și de ilustrațiile din carte, făurite atât de inspirat de Quentin Blake, cel care a făcut desenele la toate cărțile pentru copii, a lui Roald Dahl.

Dar cine este Roald Dahl? Este un scriitor născut în Țara Galilor care după ce și-a desăvârșit studiile în Anglia, a plecat în Africa unde a lucrat la Companiile Shell. A început să scrie în urma unui accident suferit în al Doilea Război Mondial, în care a luptat ca pilot. Este considerat astăzi unul dintre cei mai populari scriitori pentru copii. Dintre volumele sale amintesc pe: Matilda (despre care am vorbit aici),

dar și de „Charlie și ascensorul de sticlă”, „James și piersica uriașă”, „Vrăjitoarele”, „Uriașul Cel Prietenos”.

Iată că lectura acestei minunate povești i-a prilejuit băiețelului meu o întâlnire cu Augustus, Veruca, Violet, Mike și Charlie. Aceștia au câstigat dreptul de a vizita misterioasa fabrică de ciocolată a domnului Wonka. Vizita se va dovedi a fi foarte palpitantă și asta pentru că cei cinci copii au personalități și provin din medii diferite dar și oentru că proprietarul ei este un personaj misterios și bizar.

Charlie și fabrica de ciocolată ian 2015

Este minunată descrierea prin care autorul ne face cunoștință cu Charlie și familia lui numeroasă. Aceasta este alcătuiră din Charlie, mama și tatăl lui, dar și bunicii atât din partea mamei cât și din partea tatălui.

Întreaga familie – cei șase adulți și micuțul Charlie Bucket – trăiește într-o căsuță din lemn, aflată la marginea marelui oraș. Casa nu era nici pe departe îndeajuns de spațioasă pentru atâția oameni, care trăiau extrem de înghesuiți. Nu erau decât două camere, cu totul, și un singur pat. Acesta fusese dat spre folosința bunicilor, care erau atât de bătrâni și de obosiți. Atât erau de obosiți, că nu se dădeau niciodată jos din el.

Nu erau nici măcar destui bani ca să cumpere mâncare pentru toți. Singurele alimente pe care și le puteau permite erau pâine cu margarină la micul dejun, cartofi fierți și varză la prânz și ciorbă de varză la masa de seară.

Și totuși, în ciuda acestei sărăcii, cei 7 membri ai familiei trăiau în armonie și înțelegere. Bătrâneii îl așteptau pe Charlie de la școală, pentru a avea posibilitatea de a povesti nepotului, tot soiul de întâmplări petrecute în tinerețea lor.

Charlie și fabrica de ciocolată ian 20151

Charlie va avea parte pe parcursul vizitei în fabrică de tot felul de aventuri pe care va reuși să le gestioneze într-un anumit mod. Asta trebuie să vedeți singuri, lecturând cartea. 🙂

Lectură Charlie și fabrica de ciocolată – fragment video

În ediția pe care o avem noi, apărută la editura Rao, în anul 2005, la sfârșitul cărții este un interviu cu Roald Dahl, luat de un prieten de familie, Todd McCormack, cu doi ani înainte ca acesta (scriitorul) să părăsească această lume. Dintr-un interviu mai amplu, iată câteva spicuiri:

-De unde îți vin ideile pentru povești?

– Întotdeauna începe cu o sămânță minusculă, cu un germene mic, și nici măcar asta nu vine ușor. Poți să-ți pierzi un an sau mai bine, până capeți o idee bună. Când îmi vine o idee bună, fiți atenție, o scriu repede, ca să n-o uit, fiincă altfel, dispare ca un vis trecător.

– Care e programul tău de lucru?

– Programul meu de lucru este același de 45 de ani. Cel mai important, desigur, e să nu lucrezi până la epuizare, pentru că eu, de exemplu, după două ore, nu mai ating maximul de concentrare, și atunci trebuie să mă opresc.

– Cum creezi personaje interesante?

– Când scrii o carte, cu oameni, nu cu animale, ca personaje, nu e bine să îți alegi personaje obișnuite, pentru că asta nu îi interesează deloc pe cititori. Fiecare scriitor din lumea asta trebuie să apeleze la personaje care au ceva interesant, cu atât mai mult când este vorba de o carte pentru copii. Găsesc că singura modalitate de a face personaje cu adevărat interesante pentru copii, e să le exagerezi calitățile sau defectele și, dacă persoana e rea sau crudă, sau nesuferită, să o fac foarte rea, foarte crudă, foarte nesuferită.Dacă sunt personaje urâte, le faci extrem de urâte. Asta, cred eu, e manuzant și are un impact asuprea publicului.

Iată ce activități am făcut noi pe marginea acestei povești de-a lungul mai multor zile. Mai întâi am confecționat niște cartoline (atașez fișierul mai jos) pe care erau scrise cuvinte din text. Câteva dintre ele le-am lăsat nescrise, urmând Luca a completa cu ce cuvinte dorește, dar tot legate de text. Copilul le-a decupat, pentru ca să le poată pune în ordine alfabetică. Apoi, a tras câte trei cartoline, iar cu cuvintele scrise pe ele, a alcătuit propoziții. Au fost situații când a folosit toate cuvinte într-un singur enunț.

Charlie joc de cuvinte – video

Charlie și fabrica de ciocolată ian 20152

Charlie și fabrica de ciocolată – fișe de lucru cartoline

Am confecționat niște foi mai speciale pentru a scrie aceste enunțuri.

img001img002

În altă zi Luca a trebuit să facă un rezumat al poveștii, iar acesta a fost scris pe o foaie personalizată.

Charlie și fabrica de ciocolată ian 20156

Screen shot 2011-05-04 at 12.48.46

Foaia a fost completată și desenată.

DSC_2265

O altă activitate a fost aceea a descrierii personajelor, adică a lui Charlie, Veruca, Augustus, Mike, Violet și Willie Wonka.

Fișe personaje Charlie și fabrica de ciocolată

Descriere Charlie – video
Descriere personaje Charlie substantive – video
Charlie și fabrica de ciocolată ian 20155

Charlie și fabrica de ciocolată ian 20153

Am avut o cerință în care Luca a trebuit să spună o rețetă nouă de ciocolată și să descrie ambalajul. Totul a fost scris pe o fișă, cum altfel decât personalizată. 🙂

Charlie și fabrica de ciocolată de Roal Dahl sortiment nou de ciocolată

DSC_2266

Sortiment nou de ciocolată – video

Tot la această temă am găsit pe internet pe activity village. uk o fișă în care copilul trebuia să găsească niște cuvinte ascunse. Evident că erau cuvinte din cartea „Charlie și fabrica de ciocolată”. E interesantă această activitate!

DSC_2262

Charlie și fabrica de ciocolată ian 20154

După ce toate acestea au fost făcute, Luca a vizionat și ultima ecranizare în care Johnny Deep îl întruchipează pe Willie Wonka, și o face minunat. De asemenea s-a jucat și pe consola wii un minunat joc, de fapt niște provocări ale abilității și istețimii.

Charlie & The Chocolate Factory – Wonka’s Welcome Song
Charlie and the Chocolate Factory trailer
Charlie and the Chocolate Factory (1/5) Movie CLIP – I Don’t Care (2
Charlie and the Chocolate Factory (5/5) Movie CLIP – Charlie’s C

Nu știu ce-ar mai fi de spus. Poate doar că este mare păcat să nu vă bucurați alături de aceste minunate personaje și întâmplările lor. Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Un gând despre “Activități educative copii – „Charlie și fabrica de ciocolată” de Roald Dahl, un regal binevenit la orice vârstă”

%d