machetedidactice.com

Activități educative copii – Ce au în comun „Șiretul fermecat” și substantivele? La prima vedere, nimic! Dar am făcut noi să aibă

Iată că a sosit și clipa în care substantivele au intrat în viața școlarilor de la clasa a treia. De la clasa noastră a treia că la alții poate or fi intrat mai repede, sau încă nu. 🙂

DSC_2258
Ca de fiecare dată, în accepțiunea școlarului meu, felul în care explică doamna este mai bun iar eu nu pot decât să mă bucur.
Chiar dacă ar părea a fi motiv de supărare pentru mine, acest sentiment nu mă încearcă nici un pic. În definitiv ea este cea pregătită să facă acest lucru și mă bucur că din acest motiv, copilul se duce cu drag la școală.
Am mai cochetat de-a lungul timpului cu noțiunea de substantiv și am făcut sau scos de pe internet diferite fișe cu aceste informații. Dar în momentul în care ele sunt rostite la școală, lucrurile se schimbă.
Pentru aprofundarea și înțelegerea acestor noțiuni atât de importante, am achiziționat mai multe cărți. Le-am mai prezentat atunci când am vorbit despre ortograme.
Acum, la vorbirea de astăzi am ales o carte pe care Luca a găsit-o în bibliotecă și de care i s-a făcut dor. Subit!
Se numește Șiretul fermecat este scrisă de Maria Mantovani. A apărut la Editura Egmond în anul 1998.

DSC_2280

Nu am găsit nici o referire la ea pe internet și nici un link spre care să vă trimit. Eu una am achiziționat-o atunci când a apărut și mi-a plăcut conceptul acesta de șnuruire, complet străin de mine la acea perioadă. Acum sunt mii de planșe și tot atâtea alternative ale acestei activități.

Șiretul fermecatcolaj1

Dar despre ce este vorba în această carte? Despre doi șoricei Micki și Dicki care trec prin tot soiul de peripeții.

Șoriceii Micki și Dicki se întorc dintr-o mare călătorie cu balonul. Nu mai e mult până acasă, când, deodată, – Bum! Poc! – balonul se sparge și aerul iese cu zgomot afară! ”O pasăre a ciupit balonul!” țipă Dicki cel maroniu.

Nu după mult, coșul balonului – Buff! atinge pământul!

Dar cum să treacă peste pârâu?

DSC_2281

Iar aici intervine șiretul fermecat ce completează elementele lipsă din poveste. În cazul de față copilul este îndrumat să:

…Leagă șiretul fermecat între cei doi pomi și atunci vei ști! Înfășoară de mai multe ori șiretul în jurul crengii mai groase a copacului din stânga, ca să nu mai cadă Dicki – Bâldâbâc! – în apă!

Odată găsită soluția cei doi șoricei pleacă mai departe în aventura lor.

Veseli că au găsit soluția ca să treacă pârâul, Micki și Dicki pornesc fruierând mai departe. Pus pe șotii, Micki strigă: „Dicki, văd ceva ce tu nu vezi și este roșu! Ghici, ce-i!?” „Păi nu poate să fie decât papionul meu roșu, fiindcă din cauza lui nu-mi văd pantalonii care sunt tot roșii!” „N-ai ghicit! Văd niște cireșe!” chicoti Micki. „Și vreau să culeg câteva fiindcă îmi ghiorțăie stomăcelul de foame!” ”Și mie, ” se plânse Dicki, „dar mie mu-mi place să mă cațăr în copaci!”

DSC_2282

Și aventura celor doi șoricei continua ei având de găsit diferite soluții pentru a depăși obstacolele ieșite în cale.

Așadar, șiretul le cere copiilor să ia parte activă la vesela călătorie a acestor personaje. Petrecând șiretul din carte în diverse moduri, prin găurile marcate pe fiecare pagină, copilul poate construi un leagăn pentru Dicki, îl ajută pe Micki să coboare din cireș, înfrumusețează cu o fundiță casa șoriceilor din gheata veche, și multe altele. Cartea este scoasă în condiții grafice foarte frumoase, foile sunt decupate după conturul imaginilor iar cartonul este de o foarte bună calitate: gros și lucios.

Șiretul fermecat colaj

Ei bine, noi am folosit textul din această carte pentru aprofundarea substantivelor (atât cât s-a studiat până acum la școală). După ce joaca s-a terminat, Luca a completet niște fișe făcute de mine în acest sens.

Fișă de lucru clasa a III substantiv 

Așadar, doi șoricei drăgălași ne-au făcut activitatea frumoasă. Pentru că cel mic să lucreze cu drag trebuie găsite metode care să nu arate ca o prelungirea a școlii, acasă.

Voi cu lucrați cu copiii voștri? Ce metode abordați pentru a învăța?

Șiretul fermecat colaj2

Lasă un răspuns

%d