machetedidactice.com

Activități educative copii – Despre colecțiile copilăriei noastre, dar și cele ale propriilor copii

Oare cine nu a adunat piese pentru o colecție? Nu mă refer la colecții de ceasuri sau mașini de lux, tablouri sau bijuterii. Mă refer la colecții domestice, colecții ale copilăriei, atunci când fiecare hârtiuță era privită cu niște ochi puri și inocenți.

La ora aceasta, când practic poți avea tot ceea ce-ți dorești, este lesne de colecționat chestii mărunțele. Dar să facem un salt în trecutul nu prea îndepărtat, atunci când să colecționezi șervețele sau surprize de la guma de mestecat era o adevărată provocare! 🙂

Să ne-amintim de plăcerea cu care făceam schimb, pe scările blocului, de surprizele de la guma Bazooka, Turbo sau Donald. De arsenalul de cuvinte pe care trebuia să-l ai în dotare pentru a reuși să-l îndupleci pe colegul de palier, să-ți cedeze contra altei hârtiuțe, surpriza care-ți întregea colecția.

surprize-bazooka-joe

surprize gume turbo

donald_1-103_9

Pentru că noi am fost abonați la revista Pif, odată cu aceasta mai primeam și surprize, care chiar că erau surprize!

pif

piff

Cei care sunt de-un leat cu mine știu despre ce vorbesc iar copiii noștri nu au cum să înțeleagă aceste lucruri. La un moment dat, când primul meu băiat era mic, m-a întrebat :

„Cum ai putut să trăiești făra McDonald?”

iar întrebarea s-a repetat și în cazul lui Luca. 🙂

Și uite așa, cu sau fără McDonald, am ajuns la vârsta pe care o am, cu bucuria de-a fi posesoarea unor amintiri neprețuite, din copilărie. 🙂

Cum era de așteptat și fiii mei au dorit să colecționeze unele sau altele. Am avut la un moment dat o sumedenie de surprize din ouăle Kinder, și vreau să spun că avem figurine foarte frumoase ce pot fi folosite (și chiar le-am „exploatat” ) la tot soiul de activități.

Luca este un mare colecționar de pietre, conuri de brad și scoici, dar are și câteva îndeletniciri mai școlărești. Aici mă refer la colecția de Cristale și pietre de la DeAgostini.

katwAristera

Și-a dorit mult această publicație și nu numai el, ci și fratele lui, deoarece această colecție nu are doar pietre și cristale ci și rune. Runele se odihnesc într-un săculeț de catifea în așteptarea folosirii. Dacă nu știți ce sunt runele, iată ce scrie în Dex:

RÚNĂ (‹ Germ. run „secret”, „mister”) s. f. (mai ales la pl.) 1. Semn grafic crestat în lemn sau cioplit în piatră, aparținând celui mai vechi alfabet germanic atestat (alfabetul runic), utilizat în inscripțiile epigrafice despre care avem mărturii începând cu sec. 2. Scrierea runică este de origine incertă, dar probabil derivată dintr-un alfabet dintr-o reg. mediteraneeană. S-au păstrat peste 4.000 de inscripții și manuscrise runice, majoritatea dintre ele aflându-se în Suedia (Pe terit. României r. apar pe un vas aparținând tezaurului de la Pietroasele). Au avut o mare răspândire în țările scandinave și anglo-saxone (sec. 2-12). R. atestate sunt în număr de 24 și au atât valoarea fonetică, cât și ideografică. 2.Scriere consonantică utilizată de triburile turcice din Asia, în sec. 5-11.

DSC_2254

Revenind la partea cu pietrele, până acum sau adunat câteva foarte frumoase, unde mai pui că unele sunt sub formă de piramidă, altele sub formă de sferă. Iată prezentarea pe care o găsiți despre această colecție chiar de către cei care au scos-o.

DSC_2252

Cu această nouă colecţie, veţi afla secrete şi metode de a vă îmbunătăţi sănătatea fizică şi spirituală! În revistă, vei putea citi articole despre:

UNIVERSUL PIETRELOR ŞI AL CRISTALELOR
Această secţiune prezintă cele mai importante pietre şi cristale energizate natural, punând accentul pe proprietăţile lor benefice şi curative.

CRISTALELE ŞI SĂNĂTATEA
Un ghid practic care vă va ajuta să beneficiaţi de energia pe care o transmit cristalele. Prin intermediul unor exerciţii şi aplicaţii simple, veţi simţi repede efectele pozitive asupra corpului şi spiritului.

ISTORIA PIETRELOR
Încă din vremea vechilor egipteni şi celţi, studiul pietrelor energizate natural a îmbogăţit cunoştinţele noastre despre proprietăţile lor terapeutice.
AMULETE ŞI TALISMANE
Pătrundeţi în lumea talismanelor confecţionate de-a lungul veacurilor de diverse culturi.

SECRETELE RUNELOR
Descoperiţi simbolismul celebrului alfabet folosit de triburile din nordul Europei pentru a desluşi misterele vieţii. Pe parcursul primelor 30 de numere ale colecţiei, veţi afla informaţii despre istoria şi semnificaţiile tuturor runelor oferite cu această serie

Pietrele şi cristalele din colecţia voastră sunt şlefuite manual, în forme care le sporesc proprietăţile energetice şi terapeutice!
PIRAMIDA, OBELISCUL, GALETUL ŞI SFERA sunt formele alese pentru cristalele şi pietrele energizate natural din colecţia noastră, în funcţie de capacitatea lor de a acumula, a spori şi a transmite energia.
GALETUL Bucăţile de pietre şi cristale rotunjite, cunoscute şi sub denumirea de galet, transmit o energie liniştitoare, dar puternică.
OBELISCUL Oamenii preistorici sculptau menhire în formă de obelisc. Vechii egipteni au perfecţionat această formă, iar astăzi obeliscurile pot fi întâlnite în cele mai faimoase locuri din lume, precum Piaţa Sf. Petru de la Vatican.
PIRAMIDA Vechile civilizaţii – cea egipteană, maya sau cea aztecă – cunoşteau faptul că piramidele puteau acumula şi reţine energia în structura lor, pentru ca apoi să o retransmită.
SFERA Pentru multe dintre culturile şi religiile planetei, sfera este simbolul perfecţiunii şi al infinitului. Ea acumulează energie şi o transmite în toate direcţiile.

Dar de ce am ales să vorbesc despre asta acum? Pentru că Luca a avut de făcut o temă, la educație civică, despre o colecție pe care o are sau pe care și-ar dori să o aibă. Iar din toate colecțiile pe care le are, pe aceasta a preferat-o.

FILE1348126156661-41

Luca a trecut în revistă pietrele pe care le avem adunate și ne-am adus aminte de vizitele făcute la muzeul Grigore Antipa, acolo existând  niște săli speciale unde sunt expuse tot felul de pietre prețioase.

DSC_8461 DSC_8462

Iată ce pietre minunate veți avea dacă vă veți hotărâ să achiziționați această revistă:

1. Cuarţul roz 2. Jaspul roșu 3. Cuarţul aventurin verde 4. Agatul albastru 5. Heliotropul 6. Calcitul galben 7. Ametistul 8. Turcoaza africană 9. Onixul alb 10. Calcedonia 11. Cornalina 12. Jadeitul 13. Jaspul zebrat 14. Prehnitul 15. Aventurinul portocaliu 16. Unakitul 17. Cuarţul hialin 18. Obsidianul de mahon 19. Ochiul-de-șoim 20. Howlitul alb 21. Jaspul Picasso 22. Lapislazuli 23. Agatul de Botswana 24. Ochiul-de-tigru 25. Hematitul 26. Piatra-lunii 27. Aragonitul 28. Sodalitul 29. Prasiolitul 30. Fluorina 31. Cuarţul citrin 32. Dumortieritul 33. Cuarţul albastru 34. Amazonitul 35. Jaspul roșu 36. Jaspul-peisaj 37. Cuarţul fumuriu 38. Opalul alb 39. Howlitul albastru 40. Rodonitul 41. Piatra-soarelui 42. Jaspul galben 43. Aventurinul purpuriu 44. Microclinul 45. Cuarţul auriu 46. Turcoaza galbenă 47. Jaspul-leopard 48. Obsidianul negru 49. Rich Jade 50. Serpentina cu antigorit 51. Riolitul 52. Agatul-de-mușchi 53. Ochiul-de-tigru roșu 54. Calcedonia albastră 55. Jaspul-curcubeu 56. Labradoritul 57. Piatra fosiliferă 58. Dolomitul 59. Jaspul rubanat 60. Calcitul albastru 61. Malachitul 62. Granatul 63. Cristobalitul 64. Print Stone 65. Acvamarinul 66. Pirita verde 67. Crisocolul 68. Obsidianul fulg-de-nea 69. Piatra Paesina 70. Cuarţul roz 71. Agatul Turritella 72. Lepidolitul 73. Ametrinul 74. Angelitul 75. Sodalitul 76. Jaspul dalmaţian 77. Epidotul fulg-de-nea 78. Aventurinul verde 79. Onixul negru 80. Jaspul Kambaba

Despre colecția de cristale și pietre – video

Luca despre pietre și cristale colaj

Cât despre textul cerut la tema de Civică, de fapt o compunere mai mică, el a arătat așa:

Luca despre pietre și cristale colaj1

Să știți că aceste colecții aduc un anumit stil de comportament al celui care o îngrijește. Trebuie să fie perseverent, atent, ordonat, să aibă grijă și răbdare cu obiectele pe care le adună. Că sunt hârtii, pietre, timbre sau șervețele, căni, monede sau mai știu eu ce preferințe, o colecție reprezintă o experiență pentru fiecare. Nu credeți?

Lasă un răspuns

%d