machetedidactice.com

Activități educative copii – Cum s-a strecurat Scrippius Pip în lecturile noastre hibernale

Afară e un ger năpraznic și nu exagerez cu nimic când spun asta. Sunt -20 de grade, iar gerul ne mușcă obrajii dorind a nu rămâne cu nimic mai prejos față de soarele dogoritor al verii. Dacă acesta ne rumenește obrăjorii, el nu poate? Evident că da, dar „bujorii” lui sunt mult mai dureroși și mai… roșii. Și mai neprietenoși!

Dar chiar și așa, gerul acesta ne oferă o priveliște inedită, aceea a încremenirii. Toată natura pare a sta blocată în timp, iar frigul dă senzația că nici ceasul nu bate. Și mai este mirosul frigului, pe care nimeni nu a reușit, până acum, să-l ademenească într-o sticluță, asta pentru cei ce îndrăgesc senzațiile tari.

DSC_2140  DSC_2141

DSC_2142

Spuneam că pe așa un frig a sosit curierul. Ori cum poate o carte, sau mai bine zis un pachet de cărți, să dovedească atâtea grade minus? O explicație ar fi, că acestea, cărțile, sunt calde și pot răzbate prin frig. Sau pot răzbate prin orice!

DSC_2148

Chiar dacă nu era pe lista noastră de lecturi curente, acum, nou venita Scrippius Pip a ieșit din rând și, țuști în brațele lui Luca! Și dacă s-a agățat de el, a trebuit musai să fie și lecturată. Dar ce este această carte? Ce subiect tratează ea?

DSC_2150

Ei bine, Scrippius Pip e o creatură ciudată și nostimă care nu seamănă cu animalele cunoscute, dar care împrumută câte ceva de la toate vietățile. Este un soi de struțo- cămilo – insecto- pește! 🙂

Liniște, începe! … o zi ca oarecare – Scrippius Pip a ieșit la plimbare.

Trebuie să menționez, din capul locului, că această carte este bilingvă, celălalt text fiind scris în limba engleză.

The Scoobious Pip went out one day When the grass was green, and the sky was grey.

Ceea ce urmează acestei ieșiri este foarte nostim. Textul este scris în versuri iar ilustrațiile sunt minunate. De-a lungul poveștii, această creatură bizară, caută să fie înțeleasă de toate viețuitoarele. Singurii care nu apar sunt oamenii, pentru că după alură și comportament, Scrippius Pip seamănă cu un om.

Toată făptura – cu coarne, cu coadă -A alergat într-un suflet să-l vadă. Câinele, oaia, pisica și vaca, Cangurul, zebra umplut-au toloaca. Lupul urla, necheza armăsarul, Porcul făcea: „groh-groh!”, „Iiiii – aaa!” măgarul, Leul răcnea – hărmălaie mai mare Nu s-a văzut de când lumea sub soare. Toți se-mbulzeau încercând fel și chip Ca să-l zărească pe Scrippius Pip.

DSC_2153

Se observă că participă manifere care trăiesc în toate colțurile pământului, asta făcând și mai frumoasă lectura. Acestea se hotărăsc să desemneze Vulpea, ca fiind cea mai șireată, să-l descoase pe Scrippius pentru a afla ce este el și de unde vine. De unde se vede treaba că Vulpea reprezintă imaginea șireteniei. 🙂

Într-un târziu i-au spus Vulpii: Tu ești Cea mai deșteaptă – nu doar în povești. Du-te la Scrippius și-l ispitește: Pasăre-i? fiară? insectă sau pește? Căci Nu-i cu putință la doar o făptură Pene și blană, plisc, aripi și gură!…” Scrippius Pip face-atunci ochii roată, Zice cu vocea-i puțin îngroșată: ”Cipetti flip! Flippeti cip! Mă recomand- eu sunt Scrippius Pip!

DSC_2154

Detaliile ilustrațiilor sunt de mare rafinament și delicatețe. Spre exemplu, Vulpea. Aceasta poartă o crinolină de culoare verde smarald iar în cap are o pălărie împodobită cu o superbă pană de păun. Are și o poșetă în care se ”odihnește„ un cocoșel iar pe post de guler, stă un iepuraș. Toate personajele sunt minunat ilustrate iar asta se datorează  Violetei Zabulica- Diordiev.

După ce nici cea mai șireată creatură a pădurii, vulprea, nu a reușit să-l descoase pe Scrippius Pip, animalele au hotărât că numai bufnița, cu înțelepciunea ei, va putea desluși misterul.

Într-un târziu i-au spus bufniței: „Iată Știm din străbuni că ai mintea bogată. Zboară și trage-l de limbă: perfectă Fiară-i sau pasăre? Pește? Insectă? Căci Nu-i cu putință la doar o ființă Scurme și labe, aripi și cornițe!… ” Scrippius Pip face-atunci ochii roată, Zice cu vocea lui pițigăiată: „Cipetti flip! Flippeti cip! Mă recomand – eu sunt Scrippius Pip”

DSC_2156

Varianta în engleză este:

At last they said to the owl – By far, You re the wisest Bird – you know you are! Fly close to the Scroobious Pip and say, Explain all about yourself we paray – For as yet we have neither seen nor heard If you re fish or insect, beast or bird”! The Scroobious Pip looked gaily round And sang these words with a chirpy sound – Chippetty Flip; Flippetty Chip; – My only name is the Scroobious Pip.

Nici bufnița nu poate să-l determine pe Scrippius să spună cine este așa că aventura continua. Doresc a vă lăsa plăcerea de-a descoperi singuri ceea ce urmează.

Luca citește Scrippius Pip – video 

Scrippius Pip1 colaj

Scrippius Pip colaj

Se cuvine să spun că autorul acestei povești este Edward Lear, un poet și pictor englez, care a scris cărți pentru copii pe care le-a ilustrat el însuși. Înzestrat cu o mare fantezie, poeziile sale creau o lume neobișnuită, populată cu ființe bizare. Fantastice și hazlii erau și desenele care însoțeau aceste texte.

Așadar, nu veți regreta achiziția acestei cărți, editată la Editura ARC. Merită!

P.S. Poate veți considera de ajutor înregistrările de mai jos.Și nu sunt singurele exemple.

Am adăugat aceste link-uri la sugestia doamnei Chelaru Mihaela, căreia îi mulțumesc.

Lasă un răspuns

%d